Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal'dan 'D vitamini' uyarısı!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüsle mücadelede D vitamini etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son Güncelleme:

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Haber Global'de Günün Nabzı programında Saynur Tezel'in sorularını yanıtladı. 

Ünal'ın açıklamaları şöyle:

AŞI ÇALIŞMALARI

"Elimizde bugün bile hazır aşı olsa bunun milyonlarca dozunun üretilmesi, etkinliğinin ispatı, yan etkileri, maliyeti ve her ülkenin kendi ülkesinde plan yapıp hızla ulaştırması gibi sorunlar var. Ekim-kasım aylarında aday aşıların hazır olacağını tahmin ediyorum ben. Koronavirüsün de yaptığımız aşı ne kadar süre koruyacak. Burada kolay iş değil, büyük bir meydan okuma var. Pek çok ülke bununla uğraşıyor.

İKİNCİ DALGA"

Eğer eylül-ekimde ikinci döneme gelecek olursa, (ikinci dalga) o zaman influenza mevsimi de gelecek. İnfluenza aşısı da gündemde olacak.

YAZ AYLARININ KORONAVİRÜSE ETKİSİ

Yaz aylarındaki esas faktör, kış aylarında havaların azalması, kapalı alanlar gibi bulaşma hızını artıran faktörler söz konusu. Biz zaten her türlü tedbiri aldık. Sıcağın kendisinin virüslerin azalmasına önemli bir etkisi olacağını sanmıyorum. Zaten öyle bir etkisi olsa daha sıcak ülkelerdeki vakalar gözükmezdi.

D VİTAMİNİNİN KORONAVİRÜS SALGININDA ETKİSİ

C vitamini yüklemek ile yanında D vitamini yüklemek lafını dikkatli kullanmak lazım. Aman! Amerika'da bir hekim yüksek doz C vitamininin olumlu olabileceği görüşünü aktardı ama bir zararı yok. Olumlu etkisinde bazı şüphelerimiz var. D vitamini öyle değil. D vitamininin immün sistemde olumlu etkileri vardır. Optimal dozunda. Kendi aralığı neyse o aralıkta olması lazım. Yoksa bunu C vitami gibi yüklemek gibi bir şey yok. Aksi takdirde birikir, kalsiyum ile fosfor yumuşak dokuda çöker. Böbrek bozukluğuna yol açabilir. Son yıllarda D vitamini çok konuşulan bir konu. Türkiye'de de genelde düşük tarafta çıkıyor. İspanya ve İtalya'da yoğun bakıma yatma ve ölüm oranı ile D vitamini arasında ilişkin var mı diye bakılmış. Ağır seyredenlerde düşük olanların daha çok olduğu bir gözlem var. Tartışma devam ediyor. D vitamini düşükse bunu tamamlayın, hep söylediğimiz bu."

Sonraki Haber