Bilim dünyasında ses getiren araştırma: Yumurtlamadan önce doğuruyorlarmış!
Yumurtlayarak üreyen sürüngenlerin bir zamanlar doğurduğunu gösteren bir araştırma yayınlandı.
Nanjing ve Bristol üniversitelerinden araştırmacılar sürüngenlerin üremelerini araştırırken uzun süredir devam eden bir inancı da yerle bir etti.
Haber: Mehmet Efendi - Haber Global
Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan çalışma sürüngenleri, kuşları ve memelileri içeren omurgalı bir grup olan amniyotların sert kabuklu yumurta gelişiminin öncesinde canlı doğum yaptığını gösteren ikna edici kanıtlar ortaya koyuyor.
Yumurtalayan veya canlı yavru doğuran olarak sınıflandırılan 51 fosil türü ve 29 canlı türü üzerinde yapılan kapsamlı analizler bugüne kadar bildiğimizden farklı bir anlatım ortaya çıkardı.
Bristol Üniversitesi'nden Prof. Michael Benton'a göre amniyotlar su kaybını kontrol etmek için su geçirmez deri ve diğer mekanizmalar geliştirerek suya bağımlı yaşam alanlarından ayrılmayı başardılar. Bununla birlikte bu hayvanların karasal ekosistemlerde sert kabuklu yumurtadan ziyade uzatılmış embriyo muhafazasını geliştirdiklerini ortaya koydu.
Uzatılmış embriyo muhafazası demek annelerin yavrularını muhtemelen optimal hayatta kalma koşullarına bağlı olarak değişen süreler boyunca alıkoyması olarak değerlendiriliyor.
Geleneksel görüşe meydan okuyan Proje Lideri Prof. Bauoyu Jiang, kertenkelelerde ve yılanlarda gözlemlenen üreme stratejilerinin esnekliğine ve hem yumurta hem de canlı doğum sergileyen bazı yakın akraba türlerine dikkat çekti. Icthtyosaurlar ve Plesiosaurlar gibi deniz canlıları da dahil olmak üzere çok sayıda tarih öncesi sürüngenin canlı doğurduğunu ortaya çıkaran araştırma, yumurtlama ve canlı doğum arasındaki geçişin sadece kertenkelelerde değil diğer hayvan gruplarında da gerçekleştiğini kaydetti.
Araştırma ekibinden Dr. Almin Elsler, "Bulgularımız klasik sürüngen yumurta modeline meydan okuyor ve ilk amniyotların, gelişmeyi korumak için sert kabuklu yumurtalardan ziyade uzun süreli embriyo tutma davranışı sergilediğini ortaya koyuyor" diyerek keşfin önemini vurguladı.
Gelişmekte olan yavrular genellikle anne tarafından değişen süreler boyunca vücutta tutuldu. Özellikle kertenkeleler ve yılanlar yavrularını ya bir yumurta içinde ya da gelişimin farklı aşamalarında tamamen oluşmuş olarak doğurarak farklı üreme stratejileri sergilediler. Ne zaman sıcaklık ve gıda kaynaklarında artış oluştu o zaman anneler yavrularını alıkoymayı bıraktı.
Prof. Benton çalışmalarının ders kitaplarında öğretilen geleneksel sürüngen yumurtası modelini çürüttüğünü söyledi.
Kaynak: Haber Global TV