Beşiktaş 'Kartal İstimbotu'nu bekliyor

Mustafa Kemal Paşa'nın, İstanbul Boğazı'ndaki işgal kuvvetlerine ait savaş gemileri için “Geldikleri gibi giderler” sözünü sarf ettiği ve hurda halde kurtarılıp yeniden onarılan 'Kartal İstimbotu'nun, Beşiktaş'ta sergilenmesine sayılı günler kaldı.

Son Güncelleme:

Mustafa Kemal Paşa'nın, İstanbul Boğazı'ndaki işgal kuvvetlerine ait savaş gemileri için “Geldikleri gibi giderler” sözünü sarf ettiği 'Kartal İstimbotunun sergilenmesine sayılı günler kaldı. Kartal İstimbotu, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan Millî Mücadele'nin sembollerinden kabul edilirken, İstanbul Tersanesi’nde korunan ve Anıt Gemi statüsündeki tarihi deniz aracı 5 yıl önce bir grup vatandaş tarafından hurda halde bulunmuştu. Restore edilen istimbot, "Anıt Gemi" olması için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilirken, tüm bu süreç, ressam Devrim Erbil’den mimar Doğan Hasol’a, Bingür Sönmez’den emekli deniz kuvvetleri mensuplarına çok geniş bir sanatçı, yazar, aydın isim tarafından yürütüldü. Bu faaliyet aynı zamanda, dev bir imeceyle ve 5 bine yakın yurttaşın katkılarıyla hayata geçirilmişti.

Kartal İstimbotu bu halde bulunmuştu. Fotoğraf: Gökhan Karakaş 

BEŞİKTAŞ'TA SERGİLENECEK

Sergilenme alanı olarak tarihi anlamına uygun olarak Beşiktaş’ta Deniz Müzesi’nin hemen yanındaki açık alan seçilirken, Cumhuriyet'in 100.yılında istimbotun sergileneceği gün ise merakla bekleniyor. Kartal İstimbotu sergilendiğinde, İstanbul’da Atatürk’e ait en önemli anıt yapı olacağı belirtilirken, bu sayede Boğazdan geçen yerli-yabancı gemilerin anıta baktığında, Türkiye’nin tarihten gelen milli duruş ve kararlılığını göreceğine de dikkat çekiliyor.

Atanın yadigarı kabul edilen Kartal İstimbotu eski ihtişamına kavuşturuldu. Kartal İstimbotunun yeniden hayat bulmasında Gazeteci Gökhan Karakaş da büyük emek harcarken, girişimlerde bulundu. Fotoğraf: Gökhan Karakaş 

ÖNEMLİ ESERLERDEN BİRİ OLACAK 

Kartal İstimbotunun kurtarılması projesinde yer alan isimlerden Yönetmen Serkan Koç ise vatandaşların Anıt Geminin minin İstanbul’la buluşmasını beklediklerini ifade ederek, "Tam da Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde, İstanbul’a kazandırılabilecek belki de en önemli yapı olan istimbot Beşiktaş'ta sergilendiğinde Ayasofya, Kız Kulesi, Galata Kulesi ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gibi, İstanbul’un kentsel mirasının en önemli bir kaç eserinden biri olacak" dedi.

ANIT GEMİ STATÜSÜNDE 

Kartal İstimbotunun hurda haldeyken, Tuzla açıklarında yarı batık halde bulup kurtardıklarını sözlerine ekleyen Koç, "Anıt Gemi'yi bir yıl süren restorasyon sonunda, tarihi anlamına uygun olarak, İstanbul’da halkın ziyaret edebileceği bir yerde Anıt Gemi statüsünde sergilenmesinin sağlanması ve Türkiye Cumhuriyeti var oldukça, İstanbul’un anıt simgelerinden biri olması amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na emanet ettik. Hayalimiz, Tıpkı New York’daki Özgürlük Heykeli gibi, Türkiye'nin de dünyaya mesajı olabilecek bir anıtının olması" diye konuştu.

Kartal İstimbotu, İstanbul’un işgal gününün, günümüze kalan tek tanığı.

MİLLİ KARARLIĞI GÖRECEKLER

Kartal İstimbotu sergilendiğinde, İstanbul’da Atatürk’e ait en önemli anıt yapı olacağını da dile getiren Koç, "Boğazdan geçen yerli-yabancı gemiler bu anıta baktığında, Türkiye’nin tarihten gelen milli duruş ve kararlılığını görecek. Bu gemi aynı zamanda İstanbul’un işgal gününün, günümüze kalan tek tanığı. Milli mücadeleyi başlatan kararlılık sözü bu geminin güvertesinde söylendi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber