Batman'da sözleşmesi yenilenmeyerek işten çıkarılan 67 personelden açıklama

Batman Belediyesi'nde tarafından 2017 yılından itibaren işe alınan, fakat bu yıl sözleşmesi yenilenmeyerek işten çıkarılan 67 personel, yaşanan süreç ve iddialara karşılık basın açıklaması yaparak, yasal haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirtti

Son Güncelleme:

Batman Belediyesi'nde 2017 yılından itibaren işe alınan fakat bu yıl sözleşmeleri yenilenmeyen ve işten çıkarılan 67 personel, "maaş beğenmediler" yönündeki eleştiriler üzerine basın açıklaması yaptı. İşçiler tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Batman Belediyesi bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde çalışıp, sözleşmeleri yenilenmeyen personeller olarak süreci başından itibaren takip etmekte olup, kamuoyuna aksettirilen yanlış bilgileri düzeltmek ve tüm gerçekleri yansıtmak adına bir basın açıklaması yapma zarureti doğmuştur.

Öncelikle şu ana kadar sessiz kalma sebebimiz ; Belediyemiz Başkan ve yöneticilerinin almış olduğu yanlış kararı tekrardan gözden geçirmelerini , sağ duyulu, hakkaniyetli ve vicdanlı davranmalarını beklememizdendir.

İşten çıkartılan sözleşmeli personeller 2017 yılına ait 36 kişi, 2018 yılına ait 30 kişi ve 2019 yılına ait 1 kişi olmak üzere toplamda 67 kişidir. Bu personellerin tamamı mühendis, mimar, peyzaj mimarı, şehir plancısı, sosyolog, psikolog, eğitmen, diyetisyen, ekonomist, biyolog, veteriner hekim ve teknikerlerden oluşmaktadır. Batman Belediyesi , içinde bulunduğu mali sorunları gerekçe göstererek 67 personelin sözleşmesini yenilememe kararı almıştır; diğer taraftan 1 Nisan 2019 tarihinden bugüne 11 sözleşmeli personel ve 2020 yılının ilk haftası 2 sözleşmeli personel olmak üzere toplamda 13 sözleşmeli personel alımı gerçekleştirmiştir. Bununla birlikte 2016 yılı ve öncesinde sözleşmeleri devam eden 12 personelinde dahil olduğu, Toplamda 25 kişinin sözleşmesi meclis kararıyla onaylanmış ve sözleşmeli memur olarak görevlerine devam etmişlerdir.

Değerli basın mensupları ve batman halkı; öncelikle şunu belirtmek isteriz ki bizler bu coğrafyanın insanları olarak memleketini, halkını, işini ve belediyesini seven, ilk günden bugüne gecesini gündüzüne katarak çalışan, işi, aşı ve memleketi için her türlü özveriyi gösteren vicdanlı insanlarız. Bir süredir ortalıkta mevzu geçen basın açıklamalarında ve haber yazılarında yer aldığı gibi, içinde bulunduğumuz durumun maddi kaynaklarla veya maaş beğenmemezlikle hiçbir ilgisi yoktur. Yazılı hiçbir gerekçe gösterilmeden sadece sözlü ifade ile tasarruf tedbiri adı altında işten çıkarıldık. Kamuoyuna deklare edildiği gibi 8-10 bin civarında yüksek maaşlarda ücret aldığımız, bunun Batman Belediyesine büyük yük getirdiği gerçeği yansıtmamaktadır. Herkesin bildiği gibi sözleşmeli personele ödenecek ücretler belirlenirken çalıştırıldığı pozisyondaki ünvanı, eğitim düzeyi ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan ücreti geçmeyecek şekilde belirlenmektedir. Bu noktada Belediye'nin %0 ile %25 arasında artırım tasarrufu bulunmaktadır. Bizler, Belediyemize yük olan bu 67 kişi; bu artırım oranından feragat ettiğimizi, maaşlarımızı ödeyebilecekleri düzeye çekmelerini , maaş ödemelerimizi ileri tarihlere öteleyebileceklerini ve hatta hibe ederek, Belediyemizin sözde mali sıkıntılar içinde bulunduğu duruma yardımcı olmak adına gönüllü olarak bir müddet maaşsız çalışmayı kabul edebileceğimizi dile getirdik. Yönetim teklifimize cevaben Personel A.Ş.'ye geçmemizi ve orada sözü edilen 4000 TL ile 4500 TL arası maaşa tamah etmemizi, aksi halde iş akitlerimizin son bulacağını dile getirdi.

Personel A.Ş.'ye geçmek demek tüm özlük ve yasal haklarımızdan feragat etmek demektir. Yani her an biz sizlerle çalışmak istemiyoruz deyip cüzi bir miktar tazminatla işlerimize son verebilme yetkisi demektir Personel A.Ş. Bizler yıllarca emek vererek dirsek çürüttüğümüz ve bugün elde ettiğimiz özlük haklarımızdan vazgeçmek istemiyoruz. İleriki dönemlerde hükümetin sözleşmeli personelleri kadroya geçirme durumundan mahrum kalmak istemiyoruz. Yani mevzu, sözü edildiği gibi maaş beğenmemek değil, tamamen yasal haklarımızın korunması mevzusudur. Ayrıca Personel A.Ş ye geçişlerin de o kadar kolay olmadığını Belediyemizin Personel A.Ş teklifini kabul etmek zorunda kalan az sayıda ki arkadaşlarımız ve tüm batman halkı da zamanla yaşayarak görecektir.

Bir kamu kuruluşu olan Belediyenin tüm gelir gider tablosunu belediyemizin resmi web sitesi, www.batman.bel.tr MENÜ>GÜNCEL>DUYURU ve İLANLAR kısmında görebilirsiniz.

 2019 EYLÜL AYI TOPLAM GELİR=38.829.541,13 TL olup TOPLAM GİDER =33.951.196,45 TL'dir.

 2019 EKİM AYI TOPLAM GELİR=41.070.971,73 TL olup TOPLAM GİDER =34.577.505,85 TL'dir.

 2019 KASIM AYI TOPLAM GELİR=40.117.575,45 TL olup TOPLAM GİDER =33.558.894,91 TL olup ortalama her ay 6 - 7 milyon kadar kar elde edilmiştir.

Meselenin personel maaşlarının ödenememesi olmadığı apaçık ortadadır.

Belli bir yıl aralığında çalışan kişilerin seçilmiş olması, işin siyasi yönünü de ortaya koymaktadır. Uygulanan sözde bu tasarruf tedbiri neden bütün belediye çalışanları ve belediye işlerine değil de sadece 2017 ve 2018 yılları arasında sözleşmeli memur olarak işe alınan teknik personele mâl edilmektedir, bu vicdanen kabul edilebilir değildir.

Yaşanan bu durum bizleri derinden üzmüş ve sarsmıştır. Bizler bugün itibari ile sahip olduğumuz tüm hukuksal haklarımıza başvuracağımızın ve ayrıca işimizin başına dönmek için elimizden her ne geliyorsa yapacağımızın bilinmesini istemekteyiz. Tüm çaba ve gayretimiz; bir an önce görevlerimizin başına geçip memleketimiz için gerekli özveriyle çalışmaya devam etmekten ibarettir. Yaşanan bu elzem durumun bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz ve tüm bu süreçte de topluma sadece doğruları paylaşmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz. "

BELEDİYE NE AÇIKLAMA YAPMIŞTI?

Batman Belediyesi Eş Başkanları Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, Batman Belediyesi'ne bağlı değişik birimlerde görev yapan ve sözleşme süreleri dolan sözleşmeli personelin durumuyla ilgili basın açıklaması yapmıştı. Demir ve Korkmaz: "66 Arkadaşımıza bilgilendirme yaptık. Kabul etmeleri durumunda en az 4 Bin-4 Bin 500 lira maaş ve belediyeye bağlı kurumlarda iş imkanı sunuyoruz" demişti.

Batman Belediyesi Meclis toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Belediye Eş Başkanlarının yanı sıra Başkan Yardımcıları Ercan Astan ve M. Zeki Hedekoğlu katılmıştı. Batman Belediyesinin istihdam kurumu değil hizmet kurumu olduğunu belirten Başkan Dr. Mehmet Demir: "Sözleşmesi yenilenmeyen 2017-2018 girişli 66 arkadaşımızın durumu ile ilgili kendilerine bilgilendirme yaptık. Kabul etmeleri durumunda en az 4 bin-4 bin 500 lira maaş ve belediyeye bağlı kurumlarda iş imkanı sunuyoruz. Yaşadığımız ekonomik sıkıntıların azalması durumunda şartları tekrar değerlendireceğiz. Kabul etmeyen arkadaşlarımızın hukuki yollara başvurmalarını da saygıyla karşılıyoruz. Belediyede normalde yüzde 10 civarında sözleşmeli personel çalışması gerekirken 280 memura karşılık 90 sözleşmeli personel çalışmaktadır."

Öte yandan Demir ve Korkmaz, sözleşmeleri biten 66 personelin cevaplarını beklediklerini, cevabın gelmesinden sonra gerekli adımların atılacağını belirtmişti. 

Sonraki Haber