Batı, trajediyi örtmek istiyor

Batılı ülkeler Filistin yanlısı etkinliklere izin vermiyor. Son örnek Fazıl Say'ın başına gelenler. Batı medyası da trajediye karşı sessiz. Uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre Batılı ülkeler Filistin'le ilgili kirli ajandalarını gizlemenin peşinde.

Son Güncelleme:

İsrail, Gazze saldırılarında şiddetini dozunu artırırken, Batılı ülkelerde İsrail'e yönelik tepkiler güvenlik güçleri tarafından engelleniyor. Batı medyasında Filistin yanlısı tepkiler yeterince yer bulamıyor, kültür-sanat etkinlikleri bile kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Uluslararası ilişkiler uzmanları Batı'da Filistin konusunda hakim olan bu tutumu Haber Global Web Özel'e değerlendirdi.

FAZIL SAY'A BÜYÜK SAYGISIZLIK

Batı'da Filistin'e destek veren seslerin kısılmasına son örnek Piyanist Fazıl Say oldu. Say'ın İsviçre'deki 4 konseri iptal edildi. Say sosyal medya hesabında "Ben Avrupa'da ifade özgürlüğüne güven duyulur, karanlık ve anlayışsızlık yaşanmaz diye bilirdim. Bu rahatsız edici olay babında güvenim oldukça sarsıldı. Ben barıştan yanayım. Tüm açıklamalarım da barış içindi. Ve her zaman iyiden, uzlaşıdan, güzel bir geleceğin beraber yaratılmasından yana oldum" ifadelerini kullandı.

TAZİYE MESAJINA TAHAMMÜL YOK

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise, Filistin'e destek mesajı paylaşan Fransız milli futbolcu Karim Benzema için ''teröristler ile ilişki içinde'' açıklaması yaptı. Gazze'ye destek paylaşımları sonrası Bundesliga ekibi Mainz 05, Anwar El Ghazi'nin sözleşmesini feshetmiş, Fransa'nın Nice kulübü ise Youcef Atal'ı kadro dışı bırakmıştı. Almanya'da ise polis, başkent Berlin ve Frankfurt kentlerinde Filistin destekçilerinin eylemine izin vermedi. Avrupa'nın pek çok başka kentinde de Filistin'deki trajediye dikkat çekmek isteyenlerin ifade özgürlükleri kısıtlandı.

KİRLİ AJANDALARINI GİZLİYORLAR

Peki, Batılı ülkeler neden Filistin konusunda ifade özgürlüğünü sistematik bir şekilde kısıtlamaya başladı? İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu'na göre, Batı, Filistin'le ilgili kirli ajandasını örtmenin peşinde. Hacısalihoğlu'nun açıklamaları şöyle: “Batı'nın kirli ajandalarının içinde seçim diye de bir başlık var. Seçim, kamuoyu ve kendi halkları. Oradaki gerçekleri örtmeye çalıştıkları çok açık. Konvansiyonel medyayla yetinmeyip sosyal medyaya da el attıkları da çok açık. Algoritmalarla oynayarak Filistin gerçeğini örtmeye çalıştıkları aşikar. Umut ediyoruz ki dünyanın neresinde vicdanlı insanlar varsa, yüreği çoraklaşmamış kim varsa bir nebze belki kirli adımlara engel olabilirler.”

TEK BİR YAPININ ORGANİZASYONU

Güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ ise Batı'da Filistin trajedisinin karartılması konusunda tek bir odağın etkili olduğunu söyledi. Bu odağın Siyonizm olduğunu belirten Başbuğ “Bunların amacı dünyayı ele geçirmek, tek dinli, tek devletli, tek cinsli bir sistem kurmak istiyorlar. Bunlar hep fantezi zannediliyordu. Şu son yaşananlar da görmeyi bilene net anlatabildi. Blinken'ın 'Ben bir Yahudi olarak geldim' demesinin üzerinde durmak gerekiyor. Bunun Türkçesi 'Ben Amerika'nın dışişleri bakanı değilim, ben Siyonistim' demek. Blinken tek mi? Değil, ABD siyasetinde birçok Blinken var. Bu güçlerin tek bir ortak tepkide buluşması, Siyonist yapının göstergesi. Bütün uluslararası kurumlarda da bu yapıyı görüyoruz. Ortak bir şekilde hareket ediyorlar."

BATI'DA GÜVENLİK KAYGISI HAKİM

Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ise Avrupa ülkelerinde güvenlik kaygılarının arttığına dikkati çekerek, radikal grupların Fransa'da, Belçika'da Avrupalılara yönelik saldırılarının bu kaygıları beslediğini söyledi. Saldırıların geniş kitlelerde infiale neden olduğunu belirten Kalaycıoğlu, “Bunlar da kendilerini daha çok Hamas karşıtı bir pozisyonda görüyorlar ve bunun gereğini yapıyorlar. Hamas ve Netanyahu aşırı sağ hükümetinin giriştiği boğuşmada Hamas'ın karşısında olmaya daha kolay itiliyorlar” dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber