81 ilde büyük heyecan! Barajsız ilk YKS'de Temel Yeterlilik Testi tamamlandı

Milyonlarca üniversite adayının ter dökeceği Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavında Temel Yeterlilik Testi tamamlandı. Sınavda bu yıl ilk kez baraj uygulanmıyor.

Son Güncelleme:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için adayların sınav merkezlerine girişleri saat 10.00’da son buldu. Geç kalan öğrenciler sınava alınmadı.

3 milyonu aşkın öğrencinin katıldığı sınav, saat 10.15 itibariyle başladı. Sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası adayların sınav salonlarından çıkışlarına izin verilmedi. Süresi 165 dakika olarak belirlenen TYT sınavı, saat 13.00’da sona buldu.

Bir senelik yoğun temponun ardından ilk oturumdan çıkan adaylar, ailelerinin yanına koştu. Adayların çoğu, sınav için ayrılan sürenin yeterli olduğunu ifade ederken soruların kolay olduğunu söyledi. Sınavdan morali bozuk çıkanlar ise konuşmayarak ailelerinin yanına gitti.

"SORULAR ÇOK KOLAYDI"

İstanbul Üniversitesinde TYT sınavına giren adaylar arasındaki Melis Duran, “Sayısal biraz zorladı. Onun dışında sözel edebiyat güzeldi. Sorular çok kolaydı. Memnun kaldım. Hakkımızda hayırlısı olsun. Yarın ve haftaya 2 sınava daha gireceğiz. Onların da güzel geçmesini temenni ediyorum. Psikoloji istiyorum. Duruma göre değişebilir” dedi.

Melis Duran’ın babası Mesut Duran, “Öncelikle, gençlerin geleceği için zor bir sınav. Onların güzel geleceği olan bir imtihan olmasını temenni ediyorum. Dilerim ki herkes başarılı olsun” diye konuştu.

"SORULAR YORUMA DAYALIYDI"

Çok iyi bir hazırlık yapmadığını söyleyen Hilal Atkın, “Güzel geçti. Son sınavımın üzerinden baya geçmişti. Güncel eğitim gören arkadaşlara göre çok iyi bir hazırlık yapmadım. Sorular bana yoruma dayalı gibi geldi. Açıkçası çok zorlanmadım. Özellikle matematik bilgiye dayalı değildi. Mantık üzerinden ilerlenebilecek sorular ağırlıktaydı. Beklentim iyi yönde. İngilizce mütercim-tercümanlık hedefliyorum” şeklinde konuştu.

"SINAV SÜRELERİNİN ARTTIRILMASI AVANTAJLI OLMUŞ"

Sınavın beklediğinden iyi geçtiğini dile getiren Eren Coşkun, “Sınav sürelerinin arttırılması avantajlı olmuş. Daha önceki senede girmedim. Kıyaslama yapamıyorum ama sonuç olarak daha iyi olduğuna eminim. Bu sene deneyip görmek istiyorum. Eğer açığımı görürsem onun üzerine ilerleyeceğim. Aklımda birkaç hedef var. Tutarsa devam ederim. Meslek lisesi çıkışlıyım. Makine mühendisliği istiyorum. Ekonomi de olabilir. Biraz akışına bıraktım” dedi.

YKS'nin son oturumları yarın

YKS'de ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) yarın saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtlayacak.

AYT'nin "sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde olacak.

AYT'ye 2 milyon 56 bin 512 aday katılacak. Sınav, 6 bin 17 binada, 111 bin 531 salonda uygulanacak ve sınavda 317 bin 765 kişi görev alacak.

AYT'ye 7 bin 803 engelli aday girecek.

Son oturum YDT

Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapılacak sınavda 80 soru yer alacak.

Bu yıl YDT'ye 168 bin 430 aday girecek. YDT'ye 688 engelli aday katılacak. Sınav 882 binada, 7 bin 618 salonda uygulanacak ve 30 bin 418 kişi görev alacak.

Engelli adaylar için 2022 YKS'de, üç oturumda toplam 9 bin 476 okuyucu işaretleyici görev yapacak.

Adayların sınav saatinden en az bir saat 15 dakika önce sınav binalarında hazır olması gerekiyor. Adaylar, sınavın sabah oturumu olan AYT'de saat 10.00'dan, öğleden sonra oturumu olan YDT'de saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında kimlik numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için il/ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulundurulacak.

Sonuçlar, 20 Temmuz'da açıklanacak

TYT'de 200 ve üzeri puan kullanılması uygulaması bu yıldan sonra sona erecek. 2021-YKS'de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyen adaylar, 2022-YKS'de bu puanlarını son kez kullanabilecek.

Yükseköğretim Kurulunun aldığı kararla bu yıl üniversiteye girişte TYT 150 ve AYT 180 baraj puanı uygulaması kaldırıldığından puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihinde bulunabilecek.

YKS sonuçları, 20 Temmuz'da açıklanacak.

Kaynak: İHA

Sonraki Haber