Balıklar Marmara'dan Karadeniz ve Ege'ye kaçtı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara'yı esir alan müsilajla mücadele için balık av sezonu süresini kısaltabileceklerini söyledi. Uzmanlar ise Marmara'daki kirlilik nedeniyle yaşam mücadelesi veren birçok balık türünün Karadeniz ya da Ege'ye kaçtığını belirtti. 

Son Güncelleme:

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan çevre felaketi müsilajla mücadele devam ediyor. Bakanlar kurulu toplantısı ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara'yı esir alan müsilajla mücadele için balık av sezonu süresini kısaltabileceklerini söyledi. Uzmanlar ise Marmara'daki kirlilik nedeniyle yaşam mücadelesi veren birçok balık türünün Karadeniz ya da Ege'ye kaçtığını belirtti. 

Konuyla ilgili haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, canlıların yaşam mücadelesi verdiğinin altını çizerek  "Balıklar ya Karadeniz'e ya da Ege'ye kaçarak bölgeyi terk edip kendini kurtarmaya çalışıyor. Balıkçılık faaliyetlerini ertelemekte fayda var" dedi. 

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okay da,  “Şu an ki ortamda balıkçılar zaten çıkamıyorlar. Müsilaj geçmeden denizde balık artmaz. Müsilaj belki gelecek stokları bile etkileyebilir” diye konuştu.

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ise, avlanma yasağının uzatılması durumunda balıkçıların geçim sıkıntısı yaşayacağını belirtti. Kartal, “Bu bir koruma olarak düşünülüyorsa takibi yararı olacaktır. Ama bunu yaparkende balıkçıyı nasıl koruyacağız” diye sordu.

Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak

"BALIKÇILIĞIN YAPILMAMASI GEREKİYOR"

Marmara Denizi'nde yapılacak avcılık faaliyetlerinin stokları olumsuz etkileyeceğini belirten İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, "Şu an bütün canlılar stres altındalar. O yüzden mümkün olduğu kadar özellikle endüstriyel balıkçılığın yapılmaması gerekiyor. Canlılar yaşam mücadelesi verirken avcılığın olmaması lazım" şeklinde konuştu.

Yaz aylarında balıkların üreme sürecine gireceğini ve yumurtalarını bırakacaklarını belirten Karakulak, yumurtalardan çıkan canlıların kıyısal alanlara giderek beslenme faaliyeti yapacağını,  ama şu an kıyısal alanlarda oksijen seviyesi düştüğü için canlılar açısından olumsuz bir ortam olduğu için büyük ihtimalle bu sene üremenin başarılı olamayacağını söyledi.

"MARMARA'YI TERK EDİYORLAR"

Canlılar kıyısal alandan kaçıp daha derin alanlara gitmeye çalıştığınıda sözlerine ekleyen Karakulak, "Canlılar yaşam mücadelesi veriyor. Ya Karadeniz'e ya da Ege'ye kaçarak bölgeyi terk edip kendini kurtarmaya çalıştığını gösteriyor. Bu stres altında bir de balıkçılık baskısı olursa balık stokları hep olumsuz etklenir. Balıkçılık faaliyetlerini ertelemekte fayda var" dedi. 

Canlıların Marmara'yı terk ederek kendilerini kurtarmaya çalıştığına dikkat çeken Karakulak, Karadeniz bölgesinde konuştuğu balıkçıların kendisine, Marmara'dan hiç gelmeyen balık türlerinin Karadeniz'e yoğun olarak gelmeye başlağını söylediklerini belirtti.

“MÜSİLAJ HER ŞEYİ ALT ÜST ETTİ”

Müsilaj geçmeden denizde balık artmaz diyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar da, "Şu an ki ortamda balıkçılar zaten çıkamıyorlar. Müsilaj geçmeden denizde balık artmaz. Önce müsilajı çözmek lazım. Müsilaj belki gelecek stokları bile etkileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Müsilajın Marmara'da her şeyi alt üst ettiğini dile getiren Okyar, Marmara Denizi'nde hidrojen sülfür oluşması tehlikesinin de olduğununa dikkat çekerek, "Yüzmeyle ilgili, turizimle ilgili tehlikeler var. Bu kadar riskli bir ortamda zaten balıkçı çıkmadığı için bir yasak getirebilir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal

“BALIKÇIYI NASIL KORUYACAĞIZ

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da, "Marmara korunursa tekrardan canlanır. Avlanma yasağı uzatılırsa bu serfer balıkçının geçimi zorlanacak. Bu bir koruma olarak düşünülüyorsa takibi yararı olacaktır. Ama bunu yaparkende balıkçıyı nasıl koruyacağız. Marmara'da bazı bölgelerde koruma alanı yaratılabilir. Balıkçılarında korunması lazım" şeklinde konuştu.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber