Balıkesirli mi?, Kırıkkaleli mi? Barbar Conan kimin hemşerisi?

Tüm dünyada efsanelere konu olan ve ünlü 'Barbar Conan' filmine ilham veren Kimmerler'e ilişkin Kırıkkale'de yeni kalıntılar ortaya çıktı. Geçmişte de Balıkesir ve Çanakkale'de Kimmerler'in izlerine rastlanmıştı. Son kazılar o meşhur soruyu yeniden gündeme getirdi: “Barbar Conan kimin hemşerisi?"

Son Güncelleme:

Kırıkkale'de geçtiğimiz günlerde Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında efsanelere konu olan Kimmer kavminin Anadolu'daki ilk yerleşim yerinin Büklükale olduğunu işaret eden yeni kalıntılar ortaya çıktı.

Yeni kalıntılar 'Kimmerler Kırıkkaleli mi?' sorusunu da gündeme getirdi. Kimmer kavmi dünya tarihinde barbarlıkları ve büyük medeniyetleri yerle bir etmeleriyle efsanelere konu olmuş göçebe bir halk. 1982 yılında ABD'de çekilen ve başrolünü Arnold Schwarzenegger'in oynadığı Barbar Conan filmiyle dünyada da popüler hale gelen Kimmerlerin izlerini arkeologlar geçmişte Balıkesir'de ve Çanakkale'de de ortaya çıkarmışlardı. Keşifler 'Barbar Conan Balıkesirli mi?' ya da 'Barbar Conan Çanakkaleli mi?' sorularını gündeme getirmişti. Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ise tarihteki en gizemli kavimlerden olan Kimmerler hakkında merak edilenleri Haberglobal.com.tr'ye anlattı.

Bir Antik Yunan vazosunda Kimmer atlı okçularının tasviri

BÜYÜK MEDENİYETLERİ EZİP GEÇTİLER

Kimmer kavminin tek bir kente ait olamayacağını ifade eden Prof. Dr. Köroğlu Orta Asya'dan çıkıp Kafkasya üzerinden 7. yüzyılda Anadolu'ya giriş yapan topluluğun savaşçı kimliklerinin onları efsaneleştirdiğini ifade etti. Kimmerlerin Anadolu'da dönemin büyük medeniyetlerini tek tek yağmaladığının altını çizen Köroğlu kavim hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Kimmerler, kendilerinden sonra gelen İskitler gibi atlı göçebe bir kavimdir. Orta Asya'dan çıktıklarına inanılmakla birlikte 7. yüzyılda Anadolu'ya girişleri Kafkasya üzerinden gerçekleşir. Ancak Anadolu'ya gelişlerinin sebebini tam olarak bilmiyoruz. Zamanla Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya inen Kimmer kavmi orta ve batı Anadolu'ya da yağma akınları düzenlediler. Bu dönemde Anadolu'da Urartular, Asurlar, Lidyalılar, Frigler gibi çok büyük medeniyetler var. Kimmerler bu medeniyetleri ezip geçtiler.” 

ERKEĞİ DE KADINI DA ATLI SAVAŞÇILARDI

Kimmerlere ilişkin bilgilerin Asur ve Urartu kayıtlarında yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu kavmin çok kalabalık olmamasına karşın Anadolu'daki büyük medeniyetleri nasıl dize getirebildiğini ise şu sözlerle açıklamakta:

“Kimmerler hafif süvari birliklerinden oluşan ilk orduya sahiplerdi. Erkekleri de kadınları da at sürmede, mızrak atmada, kılıç kuşanmada, atla hızlı hareket etmede ustaydılar dolayısıyla hiçbir düzenli orduya karşı yenilgi almadılar. Bu sayede kısa zamanda Kars, Ağrı ve Van civarından başlayan akınları tüm Anadolu'yu kasıp kavurdu. Friglerin başkenti Gordion'u yağmaladılar, Urartulara zarar verdiler. Lidya'nın başkenti Sardes'i yağmaladılar. Savaşta hızla dağlara çekilebildikleri için takip edilemiyorlar ve dolayısıyla çok kayıp da vermiyorlardı.”

Kimmer atlı savaşçılarını betimleyen bir Asur kabartması

ANADOLULU CONAN

Prof. Dr. Köroğlu, Kimmerlerin izlerine çok geniş bir alanda rastlandığını dolayısıyla tek bir kente ya da bölgeye ait olmadıklarını dile getirmekte. Köroğlu neden farklı Anadolu kentlerinde Kimmer buluntularının ortaya çıkarılabildiğini de şu şekilde anlattı:

Bizler Kimmerlerin izlerini Kafkaslardan Karadeniz'i de içine alacak şekilde Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada görmekteyiz. Dolayısıyla Kimmerler şu ya da bu kentlidir demek mümkün değil. Çok sayıda kentte Kimmer seferlerinden kalan izler ve mezarları bulunuyor. Kavim hayvancılıkla geçinen göçebe bir halk olmasından kaynaklı keçe çadırlarında yaşadıkları için kaldıkları yerde ot bitince başka bölgelere geçiyorlardı. Kimmerlerin son olarak Karadeniz bölgesine çekildiklerini ve buradan da aynen geldikleri gibi son derece gizemli bir şekilde tarih sahnesinden kaybolduklarını biliyoruz.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber