Bakü'den çevreci hamle, Yeşil enerji merkezi olacak

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı bu yıl Azerbaycan'da düzenlenecek. Avrupa Birliği'ne yakın medya kurumları, Bakü'nün hem BM hem de Avrupa Birliği nezdinde yeşil enerji merkezine dönüştüğünün altını çizerken, Azerbaycan'ın çevreci ülke konumuna geleceği de belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, bu yıl 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek. Avrupa Birliği'ne yakınlığıyla bilinen ve merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan EU Reporter yayın organında konferansa ilişkin önemli bir analiz yazısı yer alırken, Azerbaycan'ın yeşil çevre ve iklim değişikliğiyle mücadelede  önemli projelere imza atmaya hazırlandığı aktarıldı. Azerbaycan'ın son yıllarda sıklıkla önemli bölgesel ve uluslararası enerji, çevre konferanslarına ev sahipliği yaptığının altını çizilen analizde, bu yıl özellikle G-7 üyesi ülkelerden beklentilerin büyük olduğu ifadesine yer verildi. 

BM tarafından hazırlanan ve ilk kez Bakü'de dünya liderlerinin imzasına sunulacak “uzun vadeli iklim değişikliği ve hedefleri strateji belgesi” Azerbaycan'daki konferansta ön plana çıkacak.

TEKNOLOJİK ŞEHİR BAKÜ

BM'nin iklim değişikliği konseptli küresel toplantısının ilk kez Kafkaslar-Hazar bölgesinde gerçekleştiği ifadesine yer verilen analizde, Bakü'deki konferansta iklim değişikliğinin azaltılması için hazırlanan ve 191 ülkenin imzacısı olduğu Paris Antlaşması'nın etkin olarak  uygulanmasının masaya yatırılacağı da belirtildi. 

EU Reporter yayın organı Azerbaycan'ın petrol ve doğalgaz havzası olarak tanımlanan Hazar bölgesinde bulunması ve Asya ile Avrupa arasında kritik enerji hatlarına ev sahipliği yapması dolayısıyla son 14 yılda büyük önem kazanmaya başladığını da ifade etti. Yayın organında Azerbaycan'ın bugüne kadar Eurovision Şarkı Yarışması (2012), ilk Avrupa Olimpiyatları (2015), Dünya Satranç Şampiyonası (2015), Dünya Bağımsızlar Hareketi Parlamenter Ağı toplantısı (2022) gibi önemli birleşimler gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi. Bakü'nün ayrıca dünya genelinde teknolojik şehirler konseptine sahip az sayıdaki kentten birisi olduğu, uluslararası organizasyonlar ve yatırımlar sayesinde tüm Kafkasya bölgesinde en fazla turist çeken kent olduğuna da yazıda değinildi. 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü dünya genelinde teknolojik şehirler konseptine sahip az sayıdaki kentten birisi durumunda.

YEŞİL ENERJİ MERKEZİ

BM'nin İklim Değişikliği Konferansı çerçevesinde Azerbaycan'ın 2024 yılını “Dünya Yeşil Dayanışma Yılı” ilan ettiğine değinilen analiz yazısında Bakü'nün gerek yasal gerekse de uygulama çerçevesinde bölgesinde önemli adımlar attığına değinilirken şu ifadelere yer verildi:

“Azerbaycan tüm dünyada hem güvenilir bir enerji ortağı hem de küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir ülke olduğunu kanıtladı. Azerbaycan Güney Kafkasya'dan Avrupa'ya uzanan yeşil enerji geçiş noktası olmak için çok sayıda projeye destek veriyor. Ülke bu çerçevede Gürcistan, Romanya ve Macaristan ile birlikte Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uygun olarak Karadeniz su altı elektrik kablo projesini imzaladı. Azerbaycan yeşil enerji merkezine dönüyor.”

HEDEF 2025

Öte yandan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında, iklim değişikliğiyle mücadele için ülkelerin ayırdığı bütçelerin yıllık 100 milyar doların üzerine çıkması da beklentiler arasında.  2025 yılına kadar katılımcı tüm ülkelerin BM çevre hedeflerine ulaşması için yol haritalarının da ele alınması beklenen buluşmada, Azerbaycan'ın “savaş ve mayınların çevresel etkileri ile tehlikeleri” konu başlığını tartışmaya açacağı düşünülüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber