Bakanlar Elazığ depremiyle ilgili son bilgileri paylaştı! Depremzedelere yapılacak yardım miktarı açıklandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Evi tamamen yıkılanlara toplam 41 bin lira, Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verilecek. Köy evleri için 16 bin lira destek sağlanacak" dedi.

Son Güncelleme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Parti Genel Başkanvekili  Numan Kurtulmuş, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin ardından bölgedeki son durumla ilgili bilgileri paylaştı.

Deprem bölgesinde yapılacak yardımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Soylu "24 milyon TL toplam destek bölgeye gönderildi. Ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlara toplam 41 bin lira yardımda bulunacağız. Eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verilecek. Köyde evi yıkılanlara 11 bin lira acil yardım ve 5 bin lira da eşya yardımı için bir destek ortaya koyacağız" dedi.

45 BARINMA ALANI BELİRLENDİ

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamaları şöyle:

Depremden hemen sonra başlayan arama kurtarma çalışmaları ile 45 vatandaşımızı enkaz altından sağ salim çıkarabildik. Şu an itibari ile toplam 39 vatandaşımızı kaybettik. 2 vatandaşımızın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini bir kez daha belirtmek istiyorum.

35 vatandaşımız Elazığ ve ilçelerinde 4 vatandaşımız da Malatya'da hayatını kaybetti. Şu ana kadar 948 artçı deprem meydana geldi.

TSK’nın kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi. Huzurunuzda arama kurtarmacılarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. 1000’e yakın burada bulunan STK’lara çok teşekkür etmek istiyorum.

Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. Bölgeye 24 bin 402 çadır sevk edildi. Bölgede toplam 50 bin kumanya dağıtılacak.

KONTEYNER KENT KURULACAK

Artçı depremler vatandaşlarımızı tedirgin ediyor, evlerine girmekten imtina ediyorlar. Hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Hem Malatya hem Elazığ'da kamu kurumları çalışmaya başladı.

Adalet binaları da hizmetlerini veriyor. Vatandaşlardan talebimiz şu, okullarımız, gençlik merkezlerimiz açık. Kıraathanelerle görüştük tuvalet ihtiyacı olan vatandaşlarımız için 50'ye yakın kıraathanenin açık olmasını sağladık.

Biz kira yapacağımızı söyledik ama kiralanacak bu kadar ev olmadığı için yaklaşık il özel idaremize, Elazığ merkez Aşağı Holpenk'te bin konteynerlik geçici konaklama merkezi yapılacak. Burada bin ailenin barınabileceği alanı hazırlayacağız.

EVİ YIKILILANLARA 41 BİN LİRA YARDIM

Ağır hasarlı ve yıkılacak evler için 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da 11 bin lira olmak üzere toplam 41 bin lira verilecek. Eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verilecek. Köyde evi yıkılanlara 11 bin lira acil yardım ve 5 bin lira da eşya yardımı için bir destek ortaya koyacağız. Bahsettiğimiz yardımlardan Kale ilçesi de yararlanacak orada da ciddi yıkımlar söz konusu. 

BAKAN KOCA: 18 YARALI YOĞUN BAKIMDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 39 vatandaşımızı kaybettik. yatarak veya yoğun bakımda tedavisi devam eden 86 yaralı var. 18 yaralının yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Bu yaralılarımızdan durumu kritik olan yok. Bütün ilçelerde mobil sağlık hizmetleri devam ediyor. Taburcu ettiğimiz hastalara evde bakım hizmetine başladık. Psikososyal destek de sağlandı. Azize Çelik'in durumu iyi. 2.5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve annesi Ayşe Yıldız'ın tedavisi devam ediyor. Yoğun bakım şartlarında tedavisi sürüyor. Şu an sahada 2 bin 620 kişinin hizmet verdiğini ve sağlık hizmeti vermede yeterli olduğumuzu söylemek istiyorum.

BAKAN KURUM: DÜN İTİBARIYLA YIKIMLARINI BAŞLATTIK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: 500 kişilik ekiple hasar tespit çalışmaları sürüyor. Bugün itibarıyla Elazığ'da 50 yıkık binamız var. 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı binamız var. 22 bina acil yıkılacak binalardan oluşuyor. İçine girilmesine izin verilmeyecek binalar. Bu binaları da dün itibarıyla yıkımlarını başlattık. Elazığ merkezde iki binamız göçtü. Arama kurtarma çalışmaları tamamlanmak üzere. Bittiğinde Mustafa Paşa ve Sürsürü'de 4-5 katı geçmeyecek kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Dilek Sitesi yanındaki binaların hasar tespiti de yapılıyor. Sürsürü'de 9 ağır hasarlı bina var. Elazığ'da 2 bin yeni konut üretimine başlayacağız. Saha ve zemin etüt çalışmaları bugün itibarıyla başladı. Amacımız hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak güvenli konutları yapmak.  

BAKAN GÜL: BİRLİĞİMİZE KAST EDEN DAVRANIŞLAR İNCELENMEKTE

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Bugün itibarıyla depremden etkilenen bölgelerde adalet hizmetleri devam etmektedir. Cezaevlerinin nakli gerçekleşti. Tüm cezaevindeki mahkum ve tutukluların sağlık durumları iyidir etkilenen olmamıştır. Deprem esnasından itibaren TCK anlamında suç teşkil eden hususlarla ilgili soruşturmalar büyük bir titizlikle devam etmektedir. Birliğimize ve beraberliğimize kast eden davranışlar incelenmektedir.

Sonraki Haber