Bakan Nebati'den soğan fiyatlarıyla ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Haber Global ekranlarında yayınlanan “Başak Şengül ile Mesele Özel” programına konuk oldu. Türkiye ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Nebati, 'fiyat artışını engelleyici bir anlaşmaya vardık' dedi.

Son Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Haber Global ekranlarında yayınlanan “Başak Şengül ile Mesele Özel” programına konuk oldu.

SOĞAN FİYATLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

-Çiftçi bir yıl kazanıp bir yıl kaybediyor ama bizim çiftçiyi çok iyi korumamız gerekiyor. Ürün bazında üretimin belirli bir planda yapılması için Tarım Bakanımızla anlaşmaya vardık. Biz de Bakanlıkça çok net söylüyoruz, bu düzlemi yakalamak lazım. İnsanların soğanın ucuz ya da pahalı olmasını insanların konuşmasından çıkarmamız lazım. Tüketiciye bir zarar varsa bunun kamu tarafından karşılanması için bir toplumsal duruş açısından net irade koyalım. 

-Türkiye'de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım. Bu işlerin belirli bir plan çerçevesinde yapılması ve kamunun elini taşın altına koyma konusunda çekinmemesi gerekir. Bizim burada yapmamız gereken, aracıların fiyatları artırıp artırmaması çok önemli. 

-Elbette kasıtlı fiyat artıranlar da vardır. Kasıtlı işler yapılıyor olması ahlaki olarak anormal ama bunlarla bizim incelemelerimiz var, ciddi düzenlemeler yapıyoruz. Fahiş gelir elde ediliyorsa, ithalat yoluyla da insanlarımız ucuz ete ulaşmalı. 

-Ulaştırma Bakanını aradım, ne kadar ihtiyacın var, birisi sizden bir mal aldıysa haftanın hangi gününde aldıysanız onu bilir ve ödeme planını ona göre yapar. Herhangi birisi parasını ne zaman alacağını bilmediği için ödeme planı da yapamaz.

-Kamu borçlarını tam soyut bir devlet anlayışı içerisinde kasa durumuna göre hesaplayıp, o gün ödenmediği takdirde parasını alamayan kişi, nasıl bir faiz karşısında kalıyorsa, devlet de onun finansal maliyetini karşılasın, devlet de onu cezalandırsın. Market için de doğru olan şudur, gıdada 30 günde diğer ürünlerde de azami 60 gün içinde ödemelerin yapılması zorunlu hale getirilmelidir. Sadece market ve kamuda değil, her işlemde öngörülebilirliğin sağlanması lazım. Öngörülebilirliğin olmadığı bir dünya düzeninde iş, yürümez.

Kaynak: Haber Global TV

HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzünde Şehit Bebek ve Çocuk Oyuncak Kütüphanesi açıldı Malatya'da “torbacı” operasyonu: 6 tutuklama Çubuk'ta üniversite öğrencileri için kermes Otobüs su ile doldu, yolcular koltuğa çıktı İstanbul'da trafik durma noktasına geldi! Haber Global ekibi yoğunluğun yaşandığı noktada