Bakan Koca'dan İstanbul-Singapur uçağındaki koronavirüs vakasıyla ilgili açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Singapur'da Kovid-19 tanısı konan Fransız yolcunun bulunduğu uçağın yolcusuz döndüğünü, mürettebatın 14 gün gözetim altında olacağını bildirdi. Koca, "Virüs Türkiye'ye ulaşmadı ama salgın kapımızda" dedi.

Son Güncelleme:

Türkiye'den Singapur'a giden uçaktaki Fransız vatandaşı bir yolcuda koronavirüs tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili açıklamada bulundu.

14 GÜN GÖZETİM ALTINDA TUTULACAKLAR

Bakan Koca, Twitter'da "Singapur'da koronavirüs tanısı konan yolcu, Fransız vatandaşıdır. Londra'dan Singapur'a giden transit bir yolcudur. Uçağımız yolcusuz olarak dönüş yapmıştır. Mürettebat, tedbiren 14 gün gözetim altında tutulacaktır." paylaşımında bulundu.

"VİRÜS TÜRKİYE'YE ULAŞMADI AMA KAPIMIZDA"

Koca, Twitter'dan yaptığı paylaşımın ardından, Bakanlıkta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu:

Etkili önlemlerle bugüne kadar hastalığı ülkemizden uzak tutmayı başardık. Fazla tepki verdiğimiz öne sürüldü ama bugün ne kadar yerinde adımlar atımış olduğumuz ortada. Avrupa'nın daha almadığı önlemleri çok önceden aldık. Avrupa tedbirleri ağırdan aldı ve almaya devam ediyor.

Dünya genelinde 3285 kişi hayatını kaybetti. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı 53 bin 411 oldu. Çin'de vaka sayısı hızı azaldı, Çin dışı vaka sayısında artış oldu.

İran, Güney Kore ve İtalya. İtalya ile birlikte Avrupa bölgesinde vakaların artabileceği endişesini yaşıyoruz. Biz bu süreçte Çin'den, Vuhan'dan kaynağını alan koronavirüsle ilgili ülke olarak çok güçlü bir sınav verdik ve başarı ile götürdük.

Komşu ülkelerimizi alınması gereken tedbirleri almamış olmaları, Avrupa ülkelerinin İtalya ile ilişkilerin alınmış doğru dürüst bir karar olmadığını, biz bu anlamda tedbirleri katı almaya devam ettik, her tedbiri erken dönemde aldık.

Virüs Türkiye'ye ulaşmadı ama salgın kapımızda. Hatta ben içimizde dediğimde, bunu medyadan farklı algılayanlar olmuştu. Şu anlamda içimizde bizim şu an 5 ülke ile sınır ve havayolu kısıtlamamız oldu ama diğer ülkelerle olmadı. Her geçen gün görülen ülkelerin sayısı artıyor. Yurt dışından dönen herkes potansiyel virüs taşıyıcı olarak karşımızda. 

"YURT DIŞINA ÇIKAN VATANDAŞLARIMIZ 14 GÜN KENDİNİZİ EVDE İZOLE EDİN"

Yurt dışına çıkan vatandaşlarımızdan rica ediyorum, ülkeye döndükten sonra mutlaka 14 gün kendinizi evlerinizde izole edin. Bunlara uymayıp kalabalık ortamlara gidilirse yarın ülkemize girdiğinde biz mücadeleyi yapamayız. Şu dönemde hem sosyal medyada hem medyada verdiğimiz 14 gün kuralı diye altını çizdiğimiz, çok önemsediğimiz; zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın, 60-65 yaş üstü vatandaşlarımızın mümkün mertebe dışarı çıkmasın. Mümkün mertebe 14 günlük zaman diliminde yurt dışından gelen kişi ile temaslar olmamalı. 

(İstanbul-Singapur uçağındaki vaka) Evet, bu vatandaş Fransız vatandaşı, transit bir yolcu. Mürettebatta hastalık bulgusu yok. 

"ŞU ANA KADAR 1363 ŞÜPHELİDEN POZİTİF OLAN HİÇ KİMSE OLMADI, YANİ KORONAVİRÜS YOK"

Umreden dönen bütün vatandaşlar sağlık taramasından geçiriliyor. Şu ana kadar herhangi bir pozitif vakaya rastlanmadı. 

Şu dönemde bizim, şu an çalışılan numune sayısı 1363. Bunlardan pozitif olan hiç kimse olmadı yani koronavirüs yok. İran'dan gelen ve gözlem altındaki toplam sayı 53 kişi. Şu ana kadar herhangi bir pozitif vakamız söz konusu olmamıştır. 

UÇAKTAKİ VAKAYLA İLGİLİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

Sonraki Haber