Bakan Karaismailoğlu'dan "Kanal İstanbul" açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nın 40 bin civarındaki geminin geçiş yaptığı çok önemli güzergahlardan birisi olduğunu belirterek, "Kanal İstanbul'un planlaması aslında buradaki ihtiyaçlarından doğan bir planlama." dedi.

Son Güncelleme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Poyrazköy Balıkçı Barınağı'nda 2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu açılışına katıldı. Karaismailoğlu, beraberindekilerle yeni sezonun açılışını gerçekleştirmek üzere Tokerler 2 gemisiyle denize açıldı.

KANAL İSTANBUL MESAJI

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nın dünyanın en zor geçiş güzergahlarından biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle 40 bin civarındaki geminin geçiş yaptığı çok önemli güzergahlardan birisi. Bu önemli trafik yoğunluğunun olduğu bölgede balıkçılarımız da önemli bir işlevi yerine getiriyorlar. Tabii Kanal İstanbul'un planlaması aslında buradaki bu ihtiyaçlarından doğan bir planlama. O yüzden hem bu küresel lojistik, ticaret hacimlerinin artması hem Marmara Denizi'nde, Karadeniz'deki bekleme sürelerinin azaltılması, İstanbul Boğazı'nın yükünün hafiflemesi gerekiyor. Onun için de en kısa zamanda Kanal İstanbul'u da yaparak Boğaz'daki bu riskleri, tehlikeleri ortadan kaldıracak ve İstanbul Boğazı'nı İstanbulluların hizmetine sunacak önemli bir proje Kanal İstanbul projesi. Orada da çalışmalarımız etap etap başladı, devam ediyor. Tabii uzun soluklu, dünyanın en büyük altyapı projelerinden bir tanesi. Onu da süresi içerisinde bitirmek için de şu anda ulaşım yollarıyla birlikte hizmetimiz devam ediyor."

MÖNTRO BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ'Nİ HATIRLATTI

Bakan Karaismailoğlu, Möntro Boğazlar Sözleşmesi'nin ülkeye vermiş olduğu hakları yerine getirerek Boğaz'daki uğraksız geçişlerdeki fiyat tarifesini yeniden düzenlediklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak İstanbul Boğazı'ndan uğraksız geçenlerden fener, tahlisiye ve sağlık ücreti alıyorduk. Onu da günümüz koşullarına uyarlayarak yeni bir düzenlemeyle faaliyete geçirmiş olduk. Tabii denizlerimiz bizim mavi vatanımız. Egemenlik sınırlarımızın devamı. O yüzden mavi vatanımızdaki gücümüzü de her geçen gün pekiştiriyoruz. Hem balıkçılarımızı destekliyoruz, onların daha kaliteli, güvenle hizmet verebilmesi için ülkemizin dört bir tarafında kaliteli, konforlu balıkçı barınakları yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ayrıca balıkçı barınaklarımızdaki su seviyelerini artırmak için de tarama gemilerimiz bedelsiz olarak balıkçılarımıza hizmet etmek için dört bir tarafta da çalışıyorlar."

"AVLAMA VE BALIK TAŞIMA TEKNELERİ İHRAÇ EDİYORUZ"

Türkiye'de, balıkçılık, liman sektörlerinde, deniz ticaretinde ve gemi inşa sanayisinde çok önemli gelişmeler bulunduğunu aktaran Karaismailoğlu, "Dünyanın balıkçılık sektöründeki en büyük ülkeleri olan İzlanda, İrlanda, İngiltere gibi ülkelere balıkçılık avlama ve balık taşıma tekneleri ihraç ediyoruz. Yine yat gemilerinde de ülkemiz dünyanın öncülerinden bir tanesi. Bütün sektörlerle birlikte denizcilik sektöründe varlığımızı bütün dünyaya hissettiriyoruz. Bundan sonra da bunlar devam edecektir. " dedi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber