Bağışçıları korkutan sahne

Yargı isimli dizideki bir sahnenin organ bağışçıları arasında büyük tedirginliğe yol açtığı gündem geldi. TBV Başkanı Timur Erk, dizideki sahne nedeniyle telefonlarının susmadığını belirtirken, birçok kişinin beyin ölümüyle ilgili olan sahne nedeniyle olumsuz düşüncelere kapıldığını söyledi.

Son Güncelleme:

Türkiye'de organ bağışı ve organ nakline yönelik halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılırken bir yandan da ekranlar aracılığı ile adeta bu girişimleri baltalayacak yanlışlıklar ekrana yansıyor. Son 21 yılda toplam organ nakli sayısı 74 bin 704 olurken, halihazırda böbrek nakli bekleyen 24 bin 449 hasta bulunuyor. Yargı isimli dizide ise geçtiğimiz hafta ekrana gelen bir bölümde yer alan bir sahne, organ bağışı yapan vatandaşlar arasında tedirginliğe yol açtı. Diziyi izleyen organ bağışçılarının Türk Böbrek Vakfı’nı arayarak, “Biz de organlarımızı bağışladık ama şimdi korku içindeyiz, ya bizi de organlarımız için öldürürlerse!” diyerek organ bağışından nasıl vazgeçeceklerini öğrenmeye çalıştıkları belirtildi.

Timur Erk, dizideki sahnenin organ bağışçılarını tedirgin ettiğini söyledi. 

HERKESİ AYDINLATIYORUZ

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise, dizideki sahne nedeniyle telefonlarının susmadığını belirterek, "Dizi yayınlandıktan hemen sonra vakfa telefonlar geldi, hepsini gerekli açıklamayı yaparak aydınlattık. Ancak gün geçtikçe artan telefon sayısı ile bu konuda açıklama yapma zorunluluğunun doğduğunu” dedi.

GERÇEK HAYATLA BAĞDAŞMIYOR 

Erk, dizideki olumsuz sahne için şunları söyledi: “Yargı dizisinin geçtiğimiz hafta ekrana gelen bölümünde ambulans şoförü tarafından, kalp nakli bekleyen oğlu için organ bağışında bulunan kişileri, organın kullanılabilme şartı olan beyin ölümünün koşullarını sağlayarak öldürmesi ile hikaye edilen bölüm, ne yazık ki gerçek hayatta organlarını bağışlamış kişileri tedirgin etmiş ve verdikleri bu kararı sorgulamalarına neden olmuştur."

DİNAMİK YAPI

Sağlık Bakanlığı'nın, organ nakli bekleme sırasının, dinamik bir yapıda olduğunu da belirten Erk, "Bekleyen hastalar kan grubu, doku uyumu, yaş, böbrekler için diyalize giriş süresi gibi kriterlere göre ayrıca listeleniyor. Kadavradan bağışlanan bir organın uygun hastaya gidebilmesi için çok çeşitli tıbbi tetkikler yapılıyor. Bu tetkikler sonucunda uygun hastalar belirlenmiş olsa dahi, söz konusu potansiyel alıcının o anki sağlık durumunun tespiti de nakil için ön koşul" diye konuştu.

Türkiye'de bugüne kadar en çok böbrek nakli yapıldı. 

21 YILDA 74 BİN NAKİL 

Öte yandan 2000'li yılların başına kadar organ bağışında Avrupa ülkelerine kıyasla göre çok geride olan Türkiye'de; Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son veriler, bağışçı sayısının hızla arttığını ortaya koydu. 2002 yılından 2023 Kasım ayına kadar Türkiye'de gerçekleştirilen toplam organ nakli sayısı 74 bin 704 olurken, bu nakillerin; 52 bin 258'ini böbrek, 20 bin 671’ini karaciğer, bin 210’unu kalp, 320’sini akciğer, 198’ini pankreas ve 47’sini ince bağırsak nakilleri oluşturdu. 2010 yılından 2023 Kasım’a kadar kornea nakilleri ise 37 bin 666 vakaya ulaştı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber