Babacan ve Akşener'den 'yeni anayasa' açıklaması

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ile İYİ Parti lideri Meral Akşener ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni anayasa' çağrısını eleştirdi. Akşener, "Erdoğan bunu söyledi ama arkada da bir hazırlık yok" dedi. 

Son Güncelleme:

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i İYİ Parti Genel Merkez’inde ziyaret etti. İki lider görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir” sözlerinin ardından gündeme gelen ‘yeni anayasa' tartışmasına ilişkin konuşan Akşeneri, şunları ifade etti: 

"Yeni anayasayla ilgili Sayın Erdoğan konuştuktan sonra konuşanları takip ettiğimde her biri başka bir şey söyledi. Meclis başkanı başka bir şey söyledi.  Sayın Abdülhamit Gül başka bir şey söyledi. Sayın Bahçeli'nin açıklaması çok başka bir şey söyledi. En minik ortak yani Vatan Partisi Genel Başkanı'nın söylediği çok başka bir şey. Kim neyi söylüyor biz bilmiyoruz ama benim bu yani anayasa ile ilgili dikkat çekmek istediğim başka bir nokta var.

 Partili cumhurbaşkanlığı sistemi 2017'de kabul oldu fakat hukuki zemini  vatandaşın seçtiği cumhurbaşkanının, hatta Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanının yetkileri çerçevesi içinde. Yemini bile aynı. Dolayısıyla bugün cumhurbaşkanının yaptığı işler o günkü kanunlar üzerinden tanımlandığı zaman bir çoğu hukuk dışı. Yani onun o anayasa değişikliğinin hukuki çerçevesi midir bu söylenen? Onu bilmiyoruz. Ama yeni anayasa dediğiniz zaman sıfırdan bir anayasa yapmak gibi bir iddia ise o zaman ikinci cumhuriyetin kuruluşu anlamı taşır ki bunun cevabını almamız gerekiyor. Dolayısıyla anayasayla ilgili neye dair olduğuna yönelik bir durum yok.

Anladığımız kadarıyla Sayın Erdoğan bunu söyleyip arkada da bir hazırlık yok. Bu da benim şahsi fikrim yine bir yün yumağı attılar insanları bu işe bulaştırıp gariban çiftçinin, aç kalmış bebeğine mama alamayan kadının derdinin konuşulmadığı bir süreç olarak okuyorum.”

BABACAN: UYMUYORLAR ZATEN

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise şunlareı ifade etti:  "Yeni anayasadan bahseden kişilerin mevcut anayasanın hükümlerine uyan kişiler olması lazım. Oysa ki şu anki hükümet mevcut anayasaya uymuyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul etmiyor. Gerekçeli karar açıklamasına bakmışsınızdır. Bu ülkenin Anayasa Mahkemesi, ‘Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyulmalıdır' diyor gerekçeli kararda bu ne demek? ‘Şu anda Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyulmuyor, Anayasa çiğneniyor' demek. Aksi halde niye bunu hatırlatmak zorunda kalsın ki? Anayasa Mahkemesi'nin kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını idari makamları gerçek ve tüzel kişileri bağlar diyor anayasa.

Yeni anayasadan bahsedenlerin öncelikle hukuka saygılı olduklarını, anayasaya bağlı olduklarını önce bir ortaya koymaları lazım. Aksi halde zaten uymadığınız bir metni değiştirmenin ne alemi var? Zaten uymuyorsunuz ki, zaten gerektiğinde anayasanın dışına çıkıyorsunuz.

O zaman değiştirmekle neden uğraşıyorsunuz. Bugün memlekette yoksulluk, hayat pahalılığı var. Hükümetin yapması gereken bunlara çözüm üretmek bıraksınlar yeni anayasayı şunu bunu. Onların anayasadan ne anladığının bir önemi yok, uymuyorlar zaten. Uymadıkları bir metni değiştirdikleri bir metni değiştirseler ne, değiştirmeseler ne… Öncelikle mevcut anayasaya uyduklarını bir göstersinler, bağlı kaldıklarını göstersinler ondan sonra yeni metin üzerinde çalışsınlar. Tabiki açık fikirlilikle biz yine dinleriz, detayları öğrenmeye çalışırız ama önce iktidar ortakları kendi aralarında ne istediklerine karar versinler biraz çalışsınlar da ondan sonra toplumun önüne çıksınlar."

Sonraki Haber