Azerbaycan Ordusunun büyük yükselişi

Azerbaycan'da; Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yeniden seçilmesinden sonra gözler son yıllarda bölgesel güç haline gelen Azerbaycan Ordusuna çevrildi. Ordu bütçesinin 10 milyar dolar seviyesine yükseltildiği ülkede, Türkiye ile ortak savunma projeleri de yürütülüyor.

Son Güncelleme:

Azerbaycan seçimlerini büyük farkla Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kazandı. Azerbaycan, Aliyev döneminde ekonomik, sosyal olarak büyürken, askeri güç olarak da büyük atılımlar kaydetti. Aliyev'in öncülüğünde Azerbaycan Ordusunun güçlendirilmesi için yapılan yatırımlar meyvesini verirken, ülkede 2009'da 2.4 milyar dolar olan ordu bütçesi günümüzde 10 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi bölge ülkelerinin dikkatini çekiyor. Sadece 2008-2012 yıllarında devlet bütçesinden ülkenin savunma gücünün artırılması ve silahlı kuvvetlerin maddi ve teknik yenilenmesi için 12 milyar ABD doları ayrılırken, özellikle Azerbaycan Hava Kuvvetleri ise yenilikleriyle bölgesel güç olarak dikkat çekiyor.

İki kardeş ülke arasında sürekli ortak tatbikatlar da yapılmakta.

100 SAATLİK UÇUŞ EĞİTİMİ

105 yaşındaki Azerbaycan Hava Kuvvetleri, yaklaşık 10 bin personeli ile bugün bölgenin en güçlü hava kuvvetlerinden biri olarak kabul edilirken, 4 yıllık eğitim sürecinden geçen pilotlar, ilk 2 yılda yer ve uçuş hazırlık dersi, son 2 yılda da uçuş eğitimleri alıyorlar. Ortalama 90, 100 saatlik uçuş eğitimi alan pilot adayları, başarı durumuna göre eğitimlerini tamamlamalarının ardından da MiG-29 veya Su-25 uçaklarında görevlendiriliyor.

ORTAK PROJELER

Öte yandan Azerbaycan Hava Kuvvetlerinin modernizasyon çalışmaları kapsamında Mi-17V helikopterlerinin bir kısmı, güdümlü füze ve mühimmat kullanılabilmesi amacıyla ASELSAN tarafından çok fonksiyonlu göstergeler ve muhabere sistemleri ile modernize edildi.
Azerbaycan Hava Kuvvetlerinin gelecek dönem için ilgilendiği diğer iki uçak olarak, TUSAŞ tarafından özgün olarak üretilen HÜRKUŞ ve HÜRJET öne çıkıyor. Yakın bir gelecekte, Azerbaycan’ın mevcut helikopterlerinin, T129 ATAK helikopteri ile yenilenmesinin gündemde olduğu da belirtiliyor.

TURAZ KARTALI 10.YILINDA

İki kardeş ülke, 2014 yılında Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin ev sahipliğini yaptığı TURAZ Kartalı Tatbikatı ise kara, deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katılımıyla her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam ediyor. Türk Hava Kuvvetleri tarafından her yıl Konya’da düzenlenen Uluslararası Anadolu Kartalı Tatbikatına ise Azerbaycan Hava Kuvvetleri, ilk defa 2021 yılında, MiG-29 ve Su-25 uçaklarıyla katılırken, pilotların başarıları göz doldurmuştu.

İki kardeş ülkenin askerleri birbirini desteklemeye devam ediyor. 

126 BİN KİŞİLİK KARA ORDUSU

Azerbaycan Kara Kuvvetleri de tıpkı hava gücü gibi her geçen güçleniyor. 126 bin personel, 1.860 zırhlı araç, 436 kundağı motorlu silah, 584 çekili topçu, 404 çoklu roketatarlar, kara gücünün omurgasını oluşturuyor. Azerbaycan Kara Kuvvetlerinin envanterinde ayrıca OTR-21 Tochka-U, T-300 Kasırga ve LORA balistik füzeleri de yer alıyor.

HAZAR'DA BÜYÜK GÜÇ

Deniz Kuvvetlerinde atılımlarını sürdüren Azerbaycan Ordusu özellikle Hazar Denizinde ciddi bir gücü elinde bulunduruyor. 5 bin askeri personelin görev yaptığı deniz kuvvetlerinde 2 adet Osa sınıfı hücumbot, 5 adet Stenka sınıfı karakol teknesi, 2 adeta Sonya sınıfı mayın tarama gemisi, 5 adet Yevgenya sınıfı mayın tarama gemisi ile 6 çıkarma gemisinin yanı sıra çok sayıda özel amaçlı su üstü savaş aracı bulunuyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber