Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Ankara'da! İki Bakan'dan ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısında konuştu. İki Bakan, güçlü işbirliği mesajı verirdi.

Son Güncelleme:

Türkiye ve Azerbaycan arasında hemen hemen tüm iş birliği devam ederken görüşme trafiği de sürüyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, bakanlık görevine getirilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Ankara'ya gerçekleştirdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısında konuştu. İki Bakan konuşmasında güçlü işbirliği mesajı verirken, Bakan Çavuşoğlu, "Kimlikle seyahat için de önerilerimizi sunduk" dedi.

Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini kardeş Türkiye'ye yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayramov, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde gündeme gelen konuların, "bir millet, iki devlet" anlayışıyla ele alındığını belirtti. 

Ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin oldukça önemli istikamette ilerlediğinin altını çizen Bayramov, "Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her alanda dinamik gelişiyor. 2019'da ticaret hacmimiz, 2018'e göre yüzde 33 arttı." dedi. 

Bu yılın dünya ekonomisi için zor bir yıl olduğunu ancak ilk 5 ayda ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde yüzde 20 ek artış olduğunu kaydeden Bayramov, "Türkiye'de yaklaşık 2 bin Azerbaycan sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Türk ekonomisine Azerbaycan tarafından 18,1 milyar dolar sermaye yatırıldı." ifadesini kullandı. 

Ortak açıklamanın ardından, Dışişleri Bakanlığı'nda iş yemeğine geçildi. Bakan Bayramov, buradaki görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 

Bayramov'un ilk ziyaretini gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyorum. Azerbaycan ile iki devlet, bir millet mantığıyla sürdürüyoruz. 

Bu zirvelerde alınan kararlar, imzalanan anlaşmaların da uygulamalarını takip ediyoruz. Türkiye ve Azerbaycan Kafkaslar'da Londra'ya kadar önemli projeleri harekete geçiriyor. bu stratejik projeleri daha da geliştirmek, kapasiteleri arttırmak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. TANAP şimdi TAP olarak Avrupa ülkelerine uzanıyor, bu projelerin kapasitelerini artırmak için Gürcistan ile birlikte çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. 

"KARDEŞ AZERBAYCAN'IN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

12 Temmuz'da Ermenistan kardeş Azerbaycan'a saldırıda bulundu. Azerbaycan yalnız değildir, tüm imkanlarımızla yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Kahraman kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Ermenistan Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini, Karabağ'ı işgal ediyor. BM, AGİT gibi kurumların kararlarına rağmen, Ermenistan bu kararlara yanaşmamıştır. Bu kararlara rağmen, bu sorun bugüne kadar neden çözülmemiştir. Başta MİNSK üçlüsü olmak üzere gayret sarfetmemesidir. Kararlar, uluslarararı hukuk çerçevesinde, diplomasiyle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu saldırıdan önce, biz kendilerine bu sorunu hatırlattık. Uluslararası toplumun samimi gayret sarfetmesi gerekiyor.

Türkiye-Azerbaycan TurkAz tatbikatımız da devam ediyor. Yapacağımız çok iş, ulaşacağımız çok mevzi var. 

Biz Azerbaycan'da kendimizi evimizde hissediyoruz, yakın zamanda ziyaret etmekten onur duyacağım.

Azerbaycan'dan alacağımız gaz miktarını daha da artıacağız. Ulaşımla ilgili projelerin yanında, öncelik verdiğimiz iki proje daha var. Kars-Nahçıvan Demiryolu ve doğal gaz projesi. 

Kültür, eğitim alanında iş birliğini nasıl güçlendireceğiz, daha önce Eğitim Bakanı olarak görev yaptığı için Ceyhun kardeşim bu konuları çok iyi biliyor, onları da konuştuk. 

Vize konusunda kalış süresini 90 güne çıkarmak için de görüşme yaptık. Ama iki ülke vatandaşlarının pasaporta ihtiyaç duymaması gerekiyor. Kimlikle seyahat için de önerilerimizi sunduk. Bunları da hayata geçireceğiz. 

BAYRAMOV: BÖLGEDE BARIŞIN ÖNÜNDEKİ ENGEL ERMENİSTAN'IN TUTUMUDUR

İki ülke ilişkilerinin Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir." sözü ile Haydar Aliyev'in "Bir millet iki devlet." felsefesi çerçevesinde kurulduğunu anlatan Bayramov, ikili ilişkilerin her alanda geliştiğini söyledi.

Bayramov, Türkiye'yle ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleşmesinin Azerbaycan dış politikasının ana hedeflerinden olduğuna dikkati çekerek, "İki ülke arasında bölgesel gelişme, kalkınma ve barışa hizmet edecek çok sayıda enerji ve ulaştırma projeleri görüşüldü." ifadesini kullandı.

Güney Gaz Koridoru ile Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projelerinin de ikili görüşmede ele alındığını aktaran Bayramov, "Bu projelerin ülkelerimizin bölgesel gücü ile uluslararası alandaki gücünü artırması hedeflenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Bayramov, iki ülkenin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar ile diğer bölgesel ve küresel konularda birbirlerine destek verdiğini ve iş birliği içinde olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, her zaman Azerbaycan'ın uluslararası hukuka dayanan tutumunu kararlılıkla destekliyor. Bu desteğe en son 12 Temmuz'da Azerbaycan-Ermenistan sınırının Tovuz yönünde Ermeni ordusunun askeri provokasyon gerçekleştirdiğinde tanık olduk." diye konuştu.

Tovuz saldırısı sonrasında ülkesine destek verdiği için Türk halkı ve hükümetine teşekkürlerini ileten Bayramov, şöyle devam etti:

"Bölgede kalıcı barışın tesis edilmesine başlıca engel, Ermenistan'ın saldırgan siyasetidir. Uluslararası hukuk kuralları ve Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kararlarına göre, bu çatışmanın çözüm yolları bellidir. Azerbaycan'ın bu konudaki tutumu, kesin ve değişmezdir. Bu sorun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve sınırların dokunulmazlığı ilkesine göre çözülmelidir."

Bayramov, Azerbaycan halkı ve devletinin de her konuda Türkiye'yi desteklediğine işaret ederek, "Azerbaycan halkı ve devleti, Türk halkı ve devletinin yanındadır. Bizim birliğimiz ebedidir ve geleceğimizi bu zemin üzerine kuruyoruz." dedi.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Bayramov, iki ülke arasında 241 alanda iş birliği anlaşması imzalandığını, 29 alanda da yakın zamanda anlaşma imzalanacağını bildirdi.

Bayramov, Türkiye'de 2 bine yakın Azerbaycan merkezli şirket bulunduğunu, bu şirketlerin Türkiye'de 18,1 milyar dolarlık yatırım yaptığını anlatarak, "Azerbaycan'da da 4 bin Türk firması faaliyet gösteriyor ve onlar da Azerbaycan'a 12,6 milyar dolarlık katkıda bulundu." ifadesini kullandı. 

İki ülke arasında yürütülen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve TANAP gibi projelerin de etkisiyle 2023'te ikili ticarette 15 milyar dolar hedefinin aşılacağının altını çizen Bayramov, "Tüm alanlarda kurulan ilişkilerin asıl hedefi; bölgesel güvenlik ve istikrarı sağlamak, ülkelerimizin uluslararası alanda nüfuzunu artırmak ve mevkisini güçlendirmektir." diye konuştu. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber