Ayçiçeğini kuraklık vurdu!

Türkiye'de ayçiçeği ihtiyacının yarısı karşılayan Trakya'da yaşanan kuraklık çiftçileri perişan etti. Ayçiçeğinde verim kaybı yüzde 70 olarak telaffuz edilirken, ortaya çıkan tablodan tüm Türkiye'nin olumsuz etkileneceği uyarısı yapıldı.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin ayçiçek ambarı sayılan Trakya'da kuraklık nedeniyle adeta kabus yaşanıyor. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli genelinde, yüzbinlerce dönümlük araziye ekilen ayçiçek hasadında yüzde 70 verim kaybı yaşanacağı belirtilirken, Trakyalı çiftçiler ise ortaya çıkan maliyet tablosunun altından nasıl kalkacağını düşünüyor. Olası kaybın milyar liralarla telaffuz edildiği bölgede, yaşanan sorunun kuraklığın yanı sıra dayanıksız olduğu öne sürülen yeni bir tohum türünden de kaynaklandığı iddialar arasında.  Rakamlar ise Trakya'daki sorununun tüm Türkiye'yi etkileyeceğini gösteriyor. Ülke genelinde yaklaşık 1 milyon 550 bin ton civarındaki ayçiçek üretiminin yaklaşık 750 bin tonluk kısmı Trakya'dan elde edilirken, bölgedeki çiftçilerin neredeyse tamamı ise ayçiçek ekimi ile uğraşıyor. 

NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ 

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da olumsuz tablonun kış yağışlarının yetersizliğinden kaynaklandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "250 kilogram ürün alınması gereken bir dönüm tarladan 100 kilogram bile alınamaz durumda. Özellikle Kayı, Karaevli, Gazioğlu, Husunlu ve Çorlu'da verim kaybı çok daha yüksek. Toprağın altı kuru kalınca ürünler yandı. Tekirdağ'daki çiftçilerin neredeyse tamamı ayçiçek ve buğday ekimi ile uğraşır.  6 bin üyemiz var ama ne yapacağımızı inanın bilmiyoruz."

Bir dönüm arazide 150 kilogram ayçiçek elde edilirken, bu oranın kuraklık nedeniyle 40, 50 kilograma düşeceği belirtiliyor. 

YANLIŞ TOHUM İDDİASI

Mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Trakyalı çiftçiler yaşanan verim kaybının sadece kuraklıktan kaynaklanmadığını da gündeme taşırken, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan ise  "Trakyalı çiftçilerin büyük kısmı 145 kodlu ABD menşeili firmanın yeni tanıttığı tohumu ekti. Hibrit tohum adaptasyon ve yağ oranı açısından daha verimli ancak 145 kodlu tohum bu yıl ki kuraklığa uyum gösteremedi. Belki diğer  tohumlardan ekmiş olsak bu sorun yaşanmayacaktı. Mağdur arkadaşlarımız arasında hasar tespit davası açanlar olacaktır. Bizim bölgemizde 7 bin 500 dekarlık alanda ekim yapılırken, hasat dönemde yüzde 70'lik verim kaybı bekliyoruz" diye konuştu. 

UZUNKÖPRÜ AZ HASARLI 

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı ise 133 numaralı ayçiçek tohumunu ektikleri için ciddi verim kaybı yaşamayacaklarını belirterek, "Bizim bölgemizde tohumla ilgili sıkıntımız yok. 145 numaralı tohum bizim ilçemizde tanıtılmadığından rağbet görmedi. Aynı firmanın 133 numaralı tohumundan kullandık ve sıkıntı söz konusu değil. Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz en büyük verim kaybı olan yerler. Bizim odamıza bağlı 5 bin 500 çiftçinin tamamı ayçiçek ekimi yapıyor." ifadelerini kullandı. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,, ayçiçek üreticisine kuraklık yardımı yapılması gerektiğini söylüyor,

"MÜKEMMEL TOHUM' VURGUSU !

Öte yandan yabancı menşeili tohum üreticisi firmanın internet sayfasında ise çiftçilerin dayanıksız  olduğunu öne sürdükleri tohum için : "Verem otunun ve köse (Mildiyö) hastalığının Türkiye'de görülen mevcut ırklarına karşı yüksek seviyede toleranslıdır. Yüksek verim ve yüksek yağ oranına sahiptir. Türkiye'de ıslah edilmiş, orta boylu bir çeşittir. Farklı bölgelerde farklı iklim şartlarına ve değişik toprak tiplerine adaptasyonu mükemmeldir. Stres koşullarına ve kuraklık şartlana toleransı son derece yüksektir" ifadeleri yer alıyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber