Avustralya'ya iklim şoku... Türk fındığı yine rakipsiz
İtalyan çikolata devi Ferrero'nun, Avustralya'da fındık üretimi için yaptığı girişim iptal oldu. Avustralya medyası kıtadaki iklim koşullarının fındık üretimi için uygun olmadığını yazarken Karadeniz fındığının dünyadaki eşsiz konumu bir kez daha tescillendi.
İtalya'nın dünyaca ünlü çikolata markası Ferrero'nun Avustralya'da fındık üretme girişimi sona erdi. Avustralya medyası iklim koşullarının Ferrero'nun planlarını alt üst ettiğini yazdı. Ferrero'nun sınırlı bir alanda yapacağı üretim Türkiye'nin pazar payını etkilemese de; İtalyan şirketin Avustralya'da yaşadığı hüsran, dünyanın en önde gelen fındık bölgesi Karadeniz'i eşsiz bir konuma taşımış oldu.
İşte Ferrero'nun Avustralya'daki 10 yıllık fındık macerasından detaylar....
1 MİLYON AĞAÇ TUTMADI
Çikolata pazarında dünyaca ünlü pek çok markası olan Ferrero şirketi, 2013 yılında Avustralya'nın güneyindeki Narrandera'da, 2500 hektarlık alan üzerinde fındık ekimi yapmak için kolları sıvamıştı. Şirket bölgede bulunan Riverina'da birbirine bitişik çiftlikler kurarak çalışmalara başladı. Yılda 5 bin ton fındık üretmek için tarımsal sulama, işleme, toplama, depolama tesisleriyle birlikte 80 milyon dolarlık bir yatırım yapan Ferrero, 5 yıl içinde 1 milyon fındık ağacı dikti.
İKLİM ELVERİŞLİ DEĞİL
Ancak bölgenin ve genel olarak kıtanın olağanüstü iklim koşulları beklenen sonucu vermedi. Öncelikle yıllık 5 bin ton üretim için gerekli olan on binlerce tonluk su ihtiyacı şirketin önünde büyük bir engel oluşturuyordu. Ferrero projeyi uygulanabilir kılmak için büyük çaba harcadı. Son dönemdeki olumsuz hava koşulları göz önüne alındığında, pilot çalışma bölgenin ikliminin uzun vadede fındık tarımına elverişli olmadığını ortaya çıkardı. 10 yıllık proje süresi boyunca fındık rekoltesinin beklentilerin altına düşmesi, projenin ticari olarak sürdürülemez hale gelmesine neden oldu.
SÖKMEK DE MALİYETLİ
Bir milyon fındık ağacı diken Ferrero, bu yıla kadar Avustralya sahasından 5 bin ton fındık hasadı yapmayı ve şekerleme ürünleri için fındık konusunda dış üreticilere yani Türkiye'ye olan bağımlılığını azaltmayı umarken, şimdi Avustralya hükümeti ile yaptığı anlaşma gereği diktiği 1 milyon fındık ağacını sökmek zorunda.
SICAKTA KAVRULDU
Avustralya medyası, kıtanın tarım kaynaklı ekonomisi için son 10 yıldır büyük umutlar beslenen fındık macerasının neden hüsranla sonuçlandığını tartışıyor. Elbette baş sorumlu kıtanın iklim koşulları. Fındık ağaçlarının aslında Avustralya'ya özgü olmadığı biliniyordu. Bu engeli aşmak için büyük bir çaba sarf edildi. Serin iklime ihtiyaç duyan fındık ağaçları küresel ısınmayla birlikte 35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıklara dayanamadı. Narrandera bölgesinde sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı günler çoğaldı.
BAŞKA ŞİRKETLER DE ÇEKİLEBİLİR
Bir başka faktör de su ihtiyacı oldu. Sadece yarım kilo fındık üretmek için 4 bin 769 litre suya ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, bölgeden geçen Murrumbidgee Nehri üzerindeki sulama sistemleri yeterli olmadı. Fındık üretimi dışında bölgede yapılan pek çok tarımsal üretim de şimdi tehdit altında.
ŞİRKETİN ZARARI ÇOK BÜYÜK
Ferrero'nun Avustralya'daki yan kuruluşu Agri Australias tarafından hazırlanan mali tabloya göre, şirket fındık girişiminden yalnızca 96 bin dolar gelir elde edebildi. Zararın ise vergilerle birlikte 5 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Ferrero Avustralya fındık projesinin geliştirilmesini finanse etmek için 143,5 milyon dolarlık bir kredi sağlamıştı. Ferrero'nun Avustralya'da fındık üretme girişimi Türkiye'de yağışların azaldığı bir dönemde başlamıştı. Ancak son dönemdeki yağış sorunlarına rağmen Türkiye dünya fındığının yaklaşık dörtte üçünü sağlıyor.
Kaynak: Web Özel