Avrupalı dernekler öfkeli! Yunanistan neden korunuyor?

55 ülkede bağımsız gazetecilik araştırmaları yayınlayan Free Press Unlimited'in (FPU) araştırması Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu'nda (AK) nasıl korunduğunu tüm açıklığıyla ortaya koydu. Gazetecilerin hacklendiği ve öldürüldüğü ülkedeki vahim durum AK raporlarına yansımıyor.

Son Güncelleme:

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan FPU basın örgütü Avrupa Komisyonu (AK) 2024 Yılı Hukukun Üstünlüğü Raporu'nda yer alan Yunanistan hakkındaki yorumlarda “Avrupa halklarının yanlış yönlendirildiğini” ifade etti. Yunanistan'da basın çalışanları ve örgütlerine yönelik olarak hukukun üstünlüğü ilkesinin işletilmediğini iddia eden örgütün açıklamasına Avrupa merkezli 14 insan hakları ve medya örgütü de destek verdi. Örgüt açıklamasında “Yunanistan'da gazeteciler öldürülüyor” ifadesine yer vererek AK'ye harekete geçme çağrısında bulundu.

Uluslararası medya ve insan hakları örgütlerine göre Yunanistan'ın içinde bulunduğu olumsuz durum Avrupa Komisyonu raporlarına yansıtılmıyor. 

AK'NİN KULAĞI KAPALI

FPU'nun açıklamasında Yunanistan'da medya çalışanları ve örgütlerinin “doğrudan hükümet tarafından saldırı ve baskı altında olduğu” ifadesine yer verilirken hazırlanan raporda ülkedeki medya çalışanlarının görüşlerine hiç yer verilmemesi de eleştirildi. Ülke genelinde hukukun üstünlüğü ilkesinin eridiği yorumunda bulunulan açıklamada mevcut durumun “uluslararası anlamda endişe verici hale geldiği” yorumuna yer verildi. FPU açıklamasında “2024 Şubat ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e örgütümüzle birlikte 17 ayrı insan hakları derneğinin ortak katılımıyla yazılan bir açık mektup gönderdik. Ancak buna karşın AK kulaklarını gerçeklere kapadı” ifadelerine yer verildi.

ANLAM VEREMİYORLAR

Açıklamada Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan'a ilişkin verileri Atina'daki resmi kurumlardan aldığı ancak Avrupa'daki uluslararası insan hakları ve gazeteci dernekleri tarafından hazırlanan yazıları kendi talep etmesine karşın nihai raporda bağımsız ifadelere yer vermediği iddiasına da bulunuldu. FPU açıklamasında şu yoruma yer verildi: “Birçok küresel basın örgütünün listesinde Yunanistan hukukun üstünlüğü ilkesinde Avrupa'nın en kötü ülkeleri arasında yer alıyor. Daha çarpıcı olanı 2024 Şubat ayında Avrupa Parlamentosu bir karar yayınlayarak ülkede demokrasi, temel haklar ve hukukun üstünlüğü konularına karşı büyük tehditlerin var olduğunu resmen açıkladı. Tüm bunlara karşın Komisyonu'nun bu büyük hukuk krizinin üzerine gitmedeki isteksizliği diğer üye ülkelerin bile dikkatini çekiyor.”

FPU açıklamasına göre Yunanistan, Avrupa Birliği içerisinde "çözülmemiş iki gazeteci ölümünün yaşandığı tek ülke" durumunda.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER

FPU'nun açıklamasında Avrupa Birliği içerisinde “çözülememiş iki gazeteci ölümünün yaşandığı tek ülke” olan Yunanistan'da öldürülen medya çalışanlarının hükümetin kendi halkına yönelik kanun dışı faaliyetlerini araştırırken hayatlarını kaybettikleri bilgisine de yer verildi. Ülkedeki medya çalışanlarının tüm iletişim kanallarının hükümet tarafından izlendiği ve gazetecilerin bilgisayarları ile cep telefonlarının sıklıkla hacklendiği bilgisinin de paylaşıldığı açıklamada Avrupa Komisyonu'na harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber