Avrupa'dan Türkiye'ye çelme, NATO'daki son kulis

NATO'nun kritik Vilnius Zirvesi öncesi Avrupalı diplomatlar lobi ve ikna çalışmaları için ABD'ye gittiler. Washington'da basına kapalı özel toplantı Türk diplomatlara bildirilmezken, 11-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirvede İsveç'in üyeliği için ciddi baskı yapılması kararı çıktı.

Son Güncelleme:

NATO'nun 11-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceği kritik Vilnius Zirvesi öncesi Avrupalı diplomatlar lobi ve ikna çalışmaları gerçekleştirmek için ABD'nin Federal Başkenti Washington'da basına kapalı özel bir toplantıya katıldı. Toplantıda NATO zirvesi öncesi tüm kulis bilgileri de ilk kez dile getirildi. Toplantıda konuşulanlara 'Haberglobal.com.tr' ulaşırken,  söz konusu toplantının Türk diplomatlara bildirilmediği öğrenildi. 

 KRİTİK KURULUŞTA KAPALI TOPLANTI

ABD'de üyeleri arasında Amerikan dış politikasının en etkin ismi kabul edilen eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve CIA eski Direktörü Mike Pompeo'nun da olduğu, Cumhuriyetçi Parti'nin önemli düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü'nde gerçekleşen toplantıda AB'li diplomatlar ülkelerinin NATO'daki gündemini ve stratejilerini anlattılar.

Toplantıya Litvanya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Zygimantas Pavilionis, Estonya Parlamentosu Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Marko Mihkelson ve Danimarka Parlamentosu Dış Politika Komite Başkanı Michael Aastrup Jensen de katıldı. 3 üye de AB'de 2008 yılında NATO'nun Bükreş Zirvesi'nde Ukrayna'ya ilişkin alınan kararı öncelikli gündem maddesi yapmayı planladıklarını dile getirdiler.

NATO Vilnius Zirvesi'nde Avrupalı üyelerin ana gündem maddesi Ukrayna olacak. Fotoğraf: SHUTTERSTOCK

ABD'NİN ÇEKİMSER KALMASI ANLAŞILAMAZ

Toplantıya katılan üst düzey diplomatlar 'Birleşik Nordik Avrupa konsepti' adıyla Vilnius zirvesinde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımının duyurulması yönünde ayrı bir çaba sürdürüldüğünü dile getirdiler. Katılımcılar ayrıca Avrupa'da tüm NATO üyesi ülkelerin ve Avrupa Birliği çatısı altındaki ülkelerin Ukrayna'nın ittifaka üye yapılması için ortak bir karar almayı çok istediklerini ancak ABD'nin bu konuda çekimser kalmasının anlaşılamaz olduğunu vurguladılar.

JENSEN'DEN TÜRKİYE UYARISI 

Danimarkalı diplomat Michael Aastrup Jensen ise toplantıda Vilnius zirvesi öncesi Türkiye'ye ilişkin çok önemli bir kulis bilgisini paylaştı. Jensen, İsveç'in üyeliği konusunda AB diplomatlarının ortaklaşa bir tutumla hareket edeceklerini ifade ederek şunları kaydetti:

“Bizlerin NATO ve diplomasi çevrelerinden duyduğumuz kadarıyla genel seçimleri geride bırakan Türkiye'den beyaz dumanlar yükseliyor. İsveç'in NATO'ya kabulüne de bu olumlu havanın yansıyacağını düşünüyoruz NATO üyesi ülkelerin gözünde her ne olursa olsun İsveç'in ittifaka kabulü bir problem olarak görülmemeli çünkü ülkenin savunma harcamaları yüksek ve halihazırda iyi komşuluk ilişkilerine sahip bir Avrupa ülkesi. Bizler her koşulu göz önünde bulundurarak AB üyesi NATO ülkeleri olarak Vilnius'ta İsveç'in NATO'ya üyeliği için tüm gücümüzle destek verme ve sonuçlandırma çabaları içerisinde olacağız.”

MEMORANDUM TALEBİ 

Öte yandan toplantıya katılan isimlerden  Zygimantas Pavilionis ise Ukrayna'ya, Bükreş'te NATO'ya üyelik için sözler verildiğini ancak bu sözlerin tutulmaması dolayısıyla Rusya'nın saldırdığını iddia etti.  Pavilionis, 22 NATO üyesi ülkenin Dışişleri Bakanlıkları tarafından yazılan bir memorandumu da ilk kez gündeme getirerek, “Bu memorandumda Ukrayna'nın ittifaka üyeliği sürecinin hızla başlatılması talep edilmekte” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar, AB ve Avrupa ülkeleri adına Estonya, Litvanya, Danimarka ve İngiltere'nin Parlamento Dış ilişkiler Komite Başkanları heyeti kurarak Washington'a neden geldiklerinin kulisini de toplantıda açıkladılar. Katılımcılar Ukrayna konusundaki konsensüse dikkat çekerek AB'de ilk kez bir konuda böylesine hızlı şekilde ortak bir karar alındığını masaya yatırdılar.

AB'deki NATO üyesi ülkeler İsveç'in üyeliği için Türkiye'ye baskı kuracaklar. FOTOĞRAF: SHUTTERSTOCK

Diplomatlar, her koşulda Vilnius Zirvesinde, AB üyesi NATO ülkelerinin Ukrayna'nın üyeliği konusunda ellerinden gelen çaba ve baskıyı kurmak için karar aldıkları da ilk kez özel toplantıda  ifade ettiler. AB'nin İsveç'in üyeliğinin yanı sıra ABD'den öncelikli talepleri arasında Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecinin hızla başlatılması maddesi de toplantıda özellikle dikkat çekti.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber