Avrupa'da kurulan ve hiçbir ülkenin tanımadığı ülke!

Avrupa'nın göbeğinde yeni bir ülke bağımsızlığını ilan etti. Adı Liberland.

Son Güncelleme:

Gornja Siga'da Liberland adıyla bir devlet kuruldu. Hiçbir ülke tarafından tanınmasa da Liberland'ın toprakları için başka hiçbir ülke hak iddiasında da bulunmuyor.

Avrupa'nın göbeğinde garip bir durum yaşanıyor. Gornja Siga olarak bilinen bölge hiçbir ülkenin kontrolü altında değil. Bu durumu fırsata çeviren bir kişi Liberland adıyla bağımsız bir ülke kurdu.

Aslında Avrupa'da birçok mikro devlet ya da bölge bulunuyor. Hepsi kendi sınırları içinde başka ülkelere komşu ya da büyük devletlere bağlı.

Eski kıtada Monako ve San Marino gibi bağımsız ve uluslararası alanda tanınan böyle devletler var. Cebelitarık ve Faroe Adaları gibi ülke olan ancak başka bir devlet tarafından kontrol edilen koloniler de mevcut.

KİMSENİN OLMADIĞI TOPRAKLAR

Temelde Avrupa'nın hemen hemen tüm toprakları sahipli. Bir yer hariç. Oraya terra nullius deniliyor. Kimsenin olmadığı topraklar anlamına gelen bu bölgede hiç kimse yaşamıyor, bu bölgeyi sahiplenen bir ülke de yok.

Bu yerin adı Gornja Siga. Hırvatistan ile Sırbistan arasında, Tuna Nehri vadisinde yer alan küçük bir arazi parçasından ibaret. 7 kilometrekarelik bir toprak olan bu bölge Yugoslavya'nın dağılmasından sonra sahipsiz kaldı, adeta unutuldu. Ne Sırbistan ne de Hırvatistan buranın kendilerine ait olduğunu iddia etmedi. Yine bölgeye komşu olan Macaristan'ın da böyle bir talebi yok.

Tuna Vadisi'ndeki konumu nedeniyle Gornja Siga, 1947 yılında uluslararası bir tartışmaya neden olmuştu. Sırbistan'da göre Hırvatistan'la sınırı nehirden başlıyor, bu yüzden vadiyi kendi sınırları içinde göstermiyor. Hırvatistan ise Sırbistan ile sınırının biraz daha içte olduğunu belirtip Sırbistan'ın bazı kısımları hakkında hak iddiasına sahip. Ancak her iki ülkede Gornja Siga için herhangi bir hak iddiasında bulunmuyor, bu toprağı sahiplenmiyor.

Hal böyle olunca burada Liberland adıyla bir devlet kuruldu. Bu bölge bir vergi cenneti görevi görüyor.

KENDİNE BAŞKAN İLAN ETTİ

2015 yılında Çekya'dan Özgür Yurttaşlar Partisi üyesi Vit Jedlicka kendini Liberland'ın başkanı ilan etti. "Yaşa ve yaşat" sloganıyla kurulan ülkenin kendi bayrağı, marşı ve para birimi var. Aslında kripto paralar için bir cennet görevi gören Liberland'ın 50'den fazla temsilcisi var. Liberland'da vergi yok. Ancak şöyle bir durum var ki, burada yaşayan kimse de yok.

Liberland'ı tanıyan tek yer Somaliland. Somaliland'ı ise tanıyan hiçbir ülke yok. 3,5 milyon nüfusuyla Somaliland tanınmayan en büyük devlet olarak biliniyor. 

Öte yandan Liberland ilginç gelişmelere de neden olmuş. Mısır, Liberland'ın bir dolandırıcılık yönteminin parçası olduğunu belirtip vatandaşlarını uyarmış. Polonya ise bölgeye bir komisyon gönderip gerçekten böyle bir devlet olup olmayacağını araştırmış ve "devlet olma kriterlerini karşılamadığına" karar vermiş.

16 Eylül 2015'te Vít Jedlička'nın Türkiye'ye ziyareti sırasında Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker, Liberland'a olan desteğini açıklamış ve Liberland'in tanınması gerektiğini söylemişti.

Sonraki Haber