Avrupa'da istemeden öldüren örümcek paniği, Türkiye'de de görüldü

İLK BAŞTA AĞRI HİSSEDİLMİYOR, SONRAYSA...

Keman örümceğinin zehrinin nekrotik bir etkisi var. Almanya'da Senckenberg Araştırma Enstitüsü ve Frankfurt Doğa Tarihi Müzesi Araknoloji Bölüm Başkanı Dr. Peter Jager'e göre örümceğin ısırdığı bölgedeki doku ölüyor ve bu nadiren daha fazla komplikasyonlara yol açabiliyor.

Jager, "Isırık başlangıçta ağrısızın olabilir. Yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında şiddetli ağrıya dönüşür. Isırılan bölge kırmızı renge dönüşür. Küçük bir kanama ve şiddetli kaşıntı takip eder. Kimi zaman kaşıntı tüm vücuda yayılır ve sonrasında ısırık bölgesinin ortasında küçük bir kabarcık belirir. Tipik olarak bu ısırıklar küçük bir yara izi bırakır. " diye anlatıyor.

Bununla birlikte loxosselizm denilen büyük doku defektlerinin meydana geldiği durumlarda olabilir. Jager'e göre bu durum, örümcek zehrinin neden olduğu sistemik bir sendrom ve ısırıktan 24 ila 72 saat sonra ortaya çıkar.

Jager, "Bu sonuç oldukça sıra dışıdır ve çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Bu sendromun belirtileri arasında ateş, titreme, bulantı, kusma ve eklem ağrısı var. Bu belirtiler ortaya çıkarsa ölümcül olabilir." diye anlattı.

Roma'daki Gemelli Hasatnesi Zehir Kontrol Merkezi Başkanı Maurizio Soave'ye göre örümcek, zehrin yanı sıra dokuya bakteri aktarabiliyor. Bunlar da inflamasyonu ve ciddi komplikasyonları tetikleyebiliyor. Şiddetli enfeksiyonların ardından İtalya'daki ölümde olduğu gibi sepsis ortaya çıkabiliyor.