Avrupa raporu yayınlandı, Türkiye sağlıkta zirvede!
Avrupa Birliği'nin yıllık istatistikleri yayınlandı. Almanya'nın Münih kenti alım gücünde, İsveç'in Başkenti Stockholm ise yüksek eğitimli nüfusta zirveye yerleşti. İspanya turizm gelirlerinde Fransa ve İtalya'yı geçmeye başlarken Türkiye ise kıtanın sağlık merkezlerinden birisine dönüşmüş durumda.
Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik kurumu 'eurostat'ın yayınladığı yeni bölgesel gelişim raporunda ekonomiden istihdama eğitimden turizme kadar birçok alanda kıta genelindeki veriler ortaya konuldu. Rapordaki en çarpıcı istatistiklerden birisi ise Türkiye hakkında. Türkiye sağlıkta kıtanın zirve ülkelerinden birisi konumunda.
AVRUPALILAR GEÇ ANNE OLUYOR
Rakamlara göre AB üyesi ülkelerdeki doğum oranlarının çok büyük bir bölümü ölüm oranlarının gerisinde kalmakta ve AB genelinde kadınların çoğunluğu 35 yaş ve sonrasında doğum yapmakta. AB genelinde geç doğum yapan kadınların en çok bulunduğu ülkeler ise İtalya, İspanya ve İrlanda.
TÜRKİYE SAĞLIKTA ÖNDE
AB genelinde nüfusun yüzde altısından fazlasının iyi sağlık hizmeti alamadığını belirttikleri ülkeler arasında da Yunanistan, Estonya, Romanya ve Polonya yer almakta. İstatistiklere göre Avrupa'da sağlık sistemi en kötü kent ise Romanya'nın Başkenti Bükreş. Kentte her 100 bin kişiye yalnızca bin hasta yatağı düşmekte. İrlanda ve AB adayı ülke durumundaki Türkiye kıta genelinde en iyi sağlık hizmetlerine sahip ülkeler olarak raporda sunulmakta.
ALIM GÜCÜ EN GÜÇLÜ KENT MÜNİH
AB'de 25-64 yaş arasında genel eğitim ve kendini geliştirmeye yönelik özel eğitim programları alanların en çok bulunduğu ilk 10 kentin sekizi İsveç'te yer almakta. Rapora göre İsveç'in başkenti Stockholm nüfusu yüzde 38.1'lik oranla AB'nin en yüksek eğitimli kent nüfusuna sahip. En iyi ilkokul eğitimi ise Fransa ve Norveç'te verilmekle birlikte rapora göre en iyi orta öğretim programlarına sahip ülkeler Finlandiya, Hollanda, Çekya, Hırvatistan ve Sırbistan olarak sıralanmakta.
Avrupa'da erken yaşta eğitimden ayrılma oranında ise Yunanistan ve Portekiz zirvede. Avrupa'da kişi başına Gayri safi milli hasılanın en yüksek olduğu kentlerin büyük bölümü ise Almanya, İrlanda ve İsviçre'de yer almakta. Eurostat raporuna göre Avrupa'da kişi başına alım gücünün en yüksek olduğu şehir 36 bin 800 avro ile Almanya'nın Münih kenti.
KALİFİYE ÇALIŞANDA İSVEÇ ZİRVEDE
AB'de yeni mezunların en hızlı işe girebildikleri ülkeler ise sırasıyla Almanya, İsveç ve Yunanistan. AB'deki istihdam oranı geçtiğimiz yıl yüzde 74.6 olarak gerçekleşirken kıta genelinde en yüksek istihdam oranına sahip ülkeler ise (yüzde 83'den fazla bir oranla) İsveç, İsviçre ve Almanya. Yüksek yetenek isteyen iş kollarındaki kalifiye çalışan sayısında da (nüfusun yüzde 57'sinden fazlası kalifiye çalışan olan) İsveç, Norveç, Hollanda ve İsviçre zirveyi paylaşmaktalar.
İSPANYA TURİZM CENNETİ
Fakirlik ve geçinememe riski yaşayan nüfuslar ise Litvanya, Doğu Avrupa ülkeleri, İtalya'nın güneyi ve İspanya'nın güney kentlerinde belirgin hale gelmekte. Yine nüfusunun yüzde altısından fazlası gelir eşitsizliği yaşayan ülkeler arasında Portekiz ve İspanya bulunmakta. Ancak İspanya turizm söz konusu olduğunda ön planda yer alan ülkeler arasında. AB genelinde turizmin kent gelirindeki en yüksek paya sahip olduğu ilk üç şehir Venedik-İtalya, Bolzano-İtalya ve Paris-Fransa olarak sıralanırken ilk 10 içerisinde 6 İspanya kenti yer almakta.
TARIM NÜFUSU KITANIN GÜNEYİNDE
İstatistiklere göre AB çalışan nüfusunun yüzde 4.5'i (yaklaşık 9.4 milyon insan) tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yer almakla birlikte bu alanlardaki nüfus Bulgaristan, Yunanistan, Polonya, Portekiz ve Romanya'da yoğunlaşmakta.
Kaynak: Web Özel