Cumhurbaşkanı'ndan flaş AB hamlesi: Avrupa Birliği Eşgüdüm Kurulu kuruldu

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Avrupa Birliği Eşgüdüm Kurulu kurulmasına karar verildi. Kurul'da Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı ve ilgili bakanlıkların bakan yardımcıları üye olarak bulunacak

Son Güncelleme:

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Avrupa Birliği müktesebatına uyumun daha etkin yürütülebilmesi için Avrupa Birliği Eşgüdüm Kurulu'nun (ABEK) oluşturulması kararı verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre Avrupa Birliği Eşgüdüm Kurulu'nun yönetimi, başta Dışişleri Bakan Yardımcısı ile Avrupa Birliği Başkanı başkanlığından oluşacak. Kurulun diğer üyelerini ise ilgili bakanlıkların bakan yardımcıları ve kurumların üst yöneticileri oluşturacak. 

Avrupa Birliği Eşgüdüm Kurulu'nun Avrupa Birliği müktesebatında yapılacak çalışmaların uyumunu sağlama, uygulamaya ilişkin değerlendirme, ilgili çalışmaları yönlendirme, izleme gibi konulardan sorumlu olacağı açıklandı. 

Avrupa Birliği Eşgüdüm Kurulu, Avrupa Birliği müktesebatına uyumda öncelikli alanları ve yapılacak çalışmaları belirleme, kamu kurum ve kuruluşlarının Avrupa Birliği müktesebatına uyum ve uygulamaya ilişkin çalışmalarını yönlendirme, izleme ve değerlendirme, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin Avrupa Birliği müktesebatına uyum çalışmaları ve uygulamaları ile ilgili önerilerini inceleme ve değerlendirme görevlerini yapacak. 

Kurul'un yılda en az 1 kere ihtiyaç duyulan zamanda toplanması kararlaştırılırken, sekretarya hizmetlerinin ise Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmesi kararı verildi. Kurul ihtiyaç durumunda, başta müzakere fasılları olmak üzere Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin farklı konularına ilişkin de çalışma grupları da oluşturulabilecek. 

Sonraki Haber