Atina'nın gözü Trump'ta! ABD, Yunanistan'ı Rusya'ya satar mı?

ABD seçimleri Yunanistan'ın askeri anlaşmalarını etkiler mi? Yunan basını bu sorunun peşine düştü. ABD ile F-35 de dahil çok sayıda silah anlaşmasına imza atan; Türkiye sınırındaki Dedeağaç'ı Rusya'ya karşı üs haline getiren Atina yönetimi; Trump'ın, Putin'e yönelik hamlelerini dikkatle izleyecek. Yapılan yorumlarda Dedeağaç ve Girit'teki üslerin ABD için vazgeçilmez olduğu belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Donald Trump'ın seçim zaferi Yunanistan'da dikkatle izleniyor. Joe Biden yönetimi ile yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin de yer aldığı bir dizi silah anlaşmaları yapan, Ege'nin hem kuzeyinde hem de güneyinde askeri üslerini ABD savaş gemilerine açan Atina yönetimi, Trump'ın özellikle Rusya ve Türkiye ile nasıl ilişkiler kuracağını dikkatle izleyecek. Yunan medyasına göre ABD ile ikili ilişkilerde ya da Ankara-Atina-Washington üçgeninde köklü bir değişiklik ya da çalkantı öngörülmüyor.

İKİLİ İLİŞKİLER

Kathimerini'nin İngilizce edisyonunda yer verilen değerlendirmeye göre son dört yıl boyunca Yunanistan, ülkenin çıkarlarını desteklemek amacıyla Biden yönetimiyle çeşitli düzeylerde yakın ilişkiler geliştirdi. Trump cephesinde ve Cumhuriyetçi Parti'deki bazı kesimler, bu ilişkilere olumsuz baksa da Miçotakis hükümetinin dört nedenden ötürü Cumhuriyetçilere karşı kendisini rahat hissettiği belirtiliyor.

İŞTE O 4 NEDEN

Kathimerini'de bu nedenler şöyle ifade ediliyor: "Öncelikle, hükümet yetkilileri hem Demokratlarla hem de Cumhuriyetçilerle iletişim kanalları geliştirdi. Son örnek, Başbakan Kriakos Miçotakis'in, Trump yönetiminde olası savunma bakanı ve dışişleri bakanı olan Mike Pompeo ile ilişkisidir. Washington'daki eski büyükelçi ve ABD başkentinin siyasi ekosisteminin inceliklerini bilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou'nun katkısı da dikkate alınmalı. Üçüncüsü, Yunanistan'ın 1 Ocak'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde iki yıllık üyeliğinin başlamasıdır. Dördüncüsü ise Girit'teki NATO deniz üssünün ve Dedeağaç'taki yeni üssün ve Doğu Avrupa'ya yakınlığının Washington için değeridir."

ABD, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde de üs kurdu. 

ÜLKEYİ ABD'YE AÇTILAR

Haber Global Web Özel'e ABD ve Yunanistan arasındaki yeni dönemi değerlendiren emekli büyükelçi Uluç Özülker ise Miçotakis yönetiminin ülkesini ABD çıkarlarına tamamen açtığını belirterek şu açıklamaları yaptı:

"Miçotakis ülkesinde ABD'ye pek çok üs verdi. Yunanistan, ABD ve Fransa ile anlaşmalar yaptı. Yunanistan saldırıya uğrarsa yanında yer alacaklar. Bu çok önemli bir anlaşma. Yunanistan'ı Türkiye karşısında topyekun kollama amacı taşıyan bir anlaşma. ABD, Fransa ile birlikte Güney Kıbrıs'ta da üsler kurdu. Bu aynı zamanda bir Güney Kıbrıs meselesidir. İktidar değişimiyle birlikte bu politikanın da değişeceğini bekleyebiliriz. Biden yönetimi ABD'nin küresel bir güç olma konumunu savaşla sürdürmeyi hedefledi. Ukrayna'daki savaş politikanın bir parçasıdır. Rusya'yı bu savaşla zayıf düşürdüler. Aynı şeyi Çin için de düşündüler. Ortadoğu'da bunu genişletilmiş bir savaşa götürme düşüncesini saklamadılar."

ABD, Türkiye sınırındaki Dedeağaç'ta büyük bir üs inşa etti. 

BARIŞI NASIL YAPACAK?

"Trump'ın ilk açıklaması 'savaşları bitireceğim' oldu. Ancak burada açmazlar var. Bunu nasıl yapacak? Rusya Donetsk bölgesini ele geçirdi. İsrail'in nereleri ele geçirdiğini biliyoruz. Trump bu toprakların iadesini sağlayacak konumda mıdır? Ben olduğunu zannetmiyorum. Trump'ın bir sözü daha var; 'yeniden büyük Amerika.' Büyük Amerika demek dünyanın tek hakimi olmak demek. Bunu nasıl sağlayacaksanız? Bu açıdan da bir soru işareti var. Bunlarla uğraşacak bir Trump'ın oturup da Yunanistan'la uğraşacağını düşünmüyorum. Bunun ötesinde Rusya ile de anlaşacağım dediğinde Ege ve Karadeniz'de bir yumuşuma ve ısınma meydana gelir. Eskiden olduğu gibi tehditler ortadan kalkar. Böyle olunca Yunanistan'ın ortaya koyduğu 'arkamda siz varsınız' tutumu geçerli olmayacaktır."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber