Ateş her yere sıçrayacak, İsrail'in korkunç savaş stratejisi

İsrail'in Gazze kıyımı ile başlattığı savaş şimdi de Lübnan'a sıçradı. İsrail hükümetinden işgal ve müdahale açıklamaları peş peşe gelirken "soykırım devleti" beş cepheli savaş stratejine geçmiş durumda. İsrail; "çoklu cephe savaşı" adı verilen strateji kapsamında; İran'ın yanı sıra Irak, Suriye, Lübnan, Yemen ve Filistin'e hem saldırı hem örtülü operasyonlarda bulunuyor. İki ülke arasındaki askeri güç dengesi ise ABD destekli İsrail lehine.

Son Güncelleme:

Gazze'de soykırım suçu işleyen İsrail, Orta Doğu'yu ateş çemberine çevirdi. Lübnan'da gerçekleştirilen Mossad ve hava operasyonlarında, Hizbullah üyelerinin yanı sıra binlerce sivilin yaralanması sonrası, "soykırım devletinin" her cephede savaş stratejisine yöneldiği ortaya çıktı.  Gazze'de soykırım yapan İsrail, 5 ayrı cephede İran destekli gruplarla mücadele ederken, bir yandan da Suriye, Irak, Lübnan, Yemen ve Filistin'de örtülü operasyon ve suikastler düzenliyor. Batılı istihbarat ve strateji uzmanlarına göre, İran jeopolitik gücüyle ön plana çıkarken, İsrail ise ordu ve teknolojik üstünlüğüne sahip.

200 bine yakın rokete sahip olan Hizbullah'ın bu haliyle İsrail'e “büyük zarar verebileceği” tahmin ediliyor. 

25 BİN ASKER

Hizbullah'ın 50 bini yedek, 25 bin savaşçısı bulunurken örgütün deposunda 200 bine yakın roket bulunuyor. Küresel savunma kaynaklarına göre örgüt ayrıca binlerce drone ile cephanesini güçlendirmiş durumda. Örgütün elinde kısa mesafe hava savunma ve anti tank sistemleri de yer alıyor. İstihbarat kaynakları, Hizbullah'ın 100'e yakın tank ve zırhlı savaş aracına sahip olduğunun altını çizerken, örgütün bu haliyle İsrail'e “büyük zarar verebileceği” dile getiriliyor. 

İRAN'IN FÜZE GÜCÜ

İsrail'in bir başka cephesi de İran. 9 Ekim tarihinde İran'dan İsrail'e gönderilen 200'den fazla füze ve drone ile birlikte bu cephe de sıcaklığını halen koruyor. Söz konusu İran olduğunda ABD'li uzmanlar, savaşın havada yoğunlaşacağını ifade ediyorlar. İsrail'in elindeki F-35, F-16 ve F-22 gibi savaş uçaklarıyla kıyaslandığında İran'ın sahip olduğu F-14, F-4 ve F-5 savaş uçakları ise "eski teknoloji ve yetersiz olarak" tanımlanıyor. Ancak İran'ın elindeki SİHA ve uzun-orta menzilli füze sayısının üstünlüğü ise İsrail'i kaygılandırıyor. ABD medyasındaki yorumlara göre İran'ın bir başka avantajı ise bölgedeki yaygın jeopolitik gücü.

İSRAİL TEKNOLOJİDE ÜSTÜN

İsrail'in Hizbullah'ın yanı sıra İran'la da yüzleşmesi durumunda ise karada Tahran'ın 1.18 milyon kişilik ordusu ağır basıyor. Ancak İsrail'in dünyanın en gelişmiş ana savaş tanklarından olan 'Merkava'ya ve LAR-160 olmak üzere çok sayıda ileri teknoloji hava savunma sistemine sahip olması bu gücü İsrail lehine değiştiriyor. Havada ayrıca 'Hermes' ve 'Heron' gibi SİHA'lara sahip olan İsrail, İran'ın 'Mirsad' ve 'Şahid' SİHA'larından 3 jenerasyon üst seviyede olduğu belirtiliyor. Hava savunma sistemlerinde ise İsrail'in elinde 'Demir Kubbe', 'Patriot' ve yüksek enerji silahlı gibi sistemler bulunurken İran'ın elindeki Sovyetler Birliği döneminden kalma 35 yıllık 'Strela', 'Zu-23' 'Pantsir-S1' gibi sistemlerin etkinliği çok düşük kalıyor. Öte yandan İsrail'in elindeki 90 nükleer başlık da tek başına caydırıcı bir güç teşkil ediyor.

Askeri uzmanlar olası bir İran savaşında İsrail'in elindeki en büyük kozun F-35 savaş uçakları olduğunun altını çiziyorlar.

KABUS SENARYO

Askeri uzmanlar İran'ın diğer cephelerdeki örgütlerle eş zamanlı saldırı düzenleme olasılığının İsrail için kabus senaryo olduğunun altını çizmekteler. Uzmanlar İsrail'in böylesine koordine bir saldırıya hava savunma sistemiyle cevap vermesinin zor olduğunu ve şehirlerde büyük sivil kayıpları verilmesinin kaçınılmaz hale geleceğini de ifade ediyorlar. Uzmanlar böylesine bir senaryoda ABD'nin mutlaka İsrail'in yanında doğrudan savaşa müdahil olacağını düşünüyorlar.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber