Asla eskisi gibi olmayacak! Kıyılarda kasırgalar dönemi mi?

Türkiye genelinde küresel iklim değişikliğine bağlı ekstrem hava olaylarında ciddi artış yaşanırken, sıcaklıkların Akdeniz ve Karadeniz üzerindeki etkisi de endişe yaratıyor. Son bilimsel araştırmalara göre hem Akdeniz hem Karadeniz kıyılarında kasırgaların sayı ve şiddeti artacak.

Son Güncelleme:

İklim krizinin en belirgin göstergesi kabul edilen aşırı hava olaylarının sayısı ve şiddeti artmaya devam ediyor. Öyle ki; Türkiye'de 2021’de 1.024 olarak kayda geçen, 2022'de ise 1.030 olarak belirlenen aşırı hava olayı sayısı,  2023 yılında 1.475 olarak not edildi. Bu rakam tüm zamanların en çok aşırı hava hadisesi olurken, iklim değişikliğine bağlı sel, fırtına ve şiddetli yağışların  daha da artacağı son küresel raporlarda yer aldı. Türkiye’nin 1985-2035 yılları arasındaki ilkim ve sıcaklık kıyaslama modellerinde yaz ayları için ortama 2.5 derece sıcaklık artışı öngörülürken, son bilimsel araştırmalara göre iklim değişikliğiyle birlikte deniz sıcaklıklarının Akdeniz ve Karadeniz üzerindeki etkisi de görülmemiş seviyelere ulaşmış durumda.

Akdeniz'de hortum, Karadeniz kıyılarında ise kasırga görülme sıklığının katlanarak devam edeceği belirtilmekte.

"ENDİŞELİYİZ"

Türkiye’de aşırı hava olaylarının sayısı da son 16 yıldır sürekli artarken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2023 yılında aşırı hava olaylarının yüzde 38’ini şiddetli yağış ve seller, yüzde 23'ünü de dolu olayları oluşturdu. Ekosfer Derneği Direktörlerinden Özgür Gürbüz ise son araştırmalardan yansıyan verileri değerlendirirken, "2023’e Adıyaman ve Şanlıurfa’da meydana gelen sel felaketleri, Çanakkale’de kenti tehdit eden orman yangını ve birçok bölgeyi etkileyen sıcak hava dalgaları ile kuraklıklar damgasını vurdu. Aşırı hava olayı sayısındaki ciddi yükseliş de bize iklim krizinin şiddetini artırdığını gösteriyor. 2024'den de endişeliyiz” dedi.

KASIRGALAR DÖNEMİ 

Dünya İklim Koşulları Derneği'nden uzmanların yayımladıkları son raporda ise Karadeniz ve Türkiye'yi de etkileyecek iklim değişikliği risklerine dikkat çekildi. Kasım 2023'de yaşanan aşırı yağışların iklim değişikliği sebebiyle 2 kat arttığına dikkat çekilen raporda, "28 Kasım 2023'de Doğu Avrupa'da karaya çıkan Bettina Fırtınası Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya yoğun kar yağışı, Kırım, Ukrayna'nın doğusu ve Türkiye'nin büyük bölümüne ise şiddetli yağış getirdi. Karadeniz'de saatte 120 km'ye varan kasırga şiddetindeki rüzgarlar, Kırım Köprüsü'ndeki koruyucu bariyerlere zarar veren güçlü dalgalara yol açtı. Fırtına sırasında çoğu Ukrayna'da olmak üzere en az 23 kişi hayatını kaybederken, 2,5 milyondan fazla insan elektrik kesintileri, altyapı hasarları ve ulaşımdaki aksaklıklardan etkilendi" denildi.

Karadeniz'in kıyı kesimlerinde yaşanacak fırtına ve sellerin can ve mal kaybına yol açacağı uyarısı da yapılıyor. 

YIKICI SONUÇLARI OLABİLİR

Yaklaşık 1.2 derecelik küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde Karadeniz çevresinde Ukrayna, Rusya, Moldova, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Gürcistan bölgelerini kapsayan bir alanda çok şiddetli fırtınaların her 3 yılda bir gerçekleşeceğinin altı çizilirken şu görüşlere yer verildi:

"Kuvvetli rüzgârların sıklığı artacak. Bulgularımız, Karadeniz çevresindeki şiddetli yağmur ve kar fırtınalarının sıklığının iklim değişikliğiyle birlikte arttığını gösteren önceki analizlerle uyumlu. İklim değişikliği yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Dünya fosil yakıtları yakmayı bırakana kadar, dünyanın dört bir yanındaki aşırı hava koşulları şiddetlenmeye devam edecek ve dünyayı daha istikrarsız ve daha tehlikeli hale getirecektir."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber