ASKİ'den flaş 'dere' açıklaması... 'Yasak' diyerek duyurdu

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Başkent'e içme ve kullanma suyu sağlayan 11 baraj havzası ve barajları besleyen derelerin “özel koruma alanı” statüsünde taşıdığını ve suyu kirletecek faaliyetlerin yasak olduğu uyarısında bulundu.

Son Güncelleme:

ASKİ, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu şu günlerde can güvenliği açısından barajlar, dereler, göl ve göletlerde yüzmemesi gerektiği yönündeki çağrısını yineledi. ASKİ yetkilileri, ayrıca "özel koruma alanı" kapsamında olan baraj bölgelerinde piknik yapmak ve ateş yakmanın da yasak olduğunu hatırlattı.

ASKİ'den yapılan açıklamada, yetkililerin şu uyarılarına yer verildi:

"Son günlerde havaların aşırı ısınmasıyla sık sık baraj kenarlarına giden vatandaşlarımız serinlemek maksadıyla suya giriyor ancak bu durum can güvenliği açısından büyük tehlike yaratıyor. Serinlemek için baraja girerken canınızdan olmayın. Barajların tek amacı ilimize içme ve kullanma suyu sağlamaktır. Barajların korunması yönünde vatandaşlarımızın da azami gayret göstermesi gerek.”

Yetkililer, yüzeysel akış ile yukarı havzadan baraj gölüne gelen killi ve silitli malzemenin birikimiyle zeminin çamur formunda olması nedeniyle bu alanların yüzmek için uygun alanlar olmadığını da belirttiler. 

Ayrıca baraj havzasını besleyen derelere çöp ve benzeri malzemelerin atılmasının su kaynağının kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği de ifade edildi. 

Özel koruma alanı 

Kente içme ve kullanma suyu sağlayan barajların su kalitesinin korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması maksadıyla baraj havzalarındaki her türlü faaliyet Çevre Kanunu ile düzenleniyor. 2017 yılında yürürlüğe giren İçme ve Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik gereğince ASKİ’nin de Ankara’nın çevresindeki 11 baraj ve Işıklı Regülatörü için “özel koruma planı” hazırlaması gerekiyor.

Çamlıdere Barajı ve Işıklı Regülatörü için hazırlanan Özel Koruma Planı, 2020 yılında yürürlüğe girdi. Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Barajları için hazırlanan plan da 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. 

Çubuk 2 ve Kavşakkaya Barajlarının koruma palanları da onay içi Tarım ve Orman Bakanlığı'na sunuldu. Kesikköprü Barajı Özel Koruma Planı’nın ise 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. 

Peçenek, Türkşerefli ve Uludere Barajlarının koruma planlarına ilişkin çalışmalar ise sürüyor. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber