Her bahaneyi duyduk, bunu duymamıştık: Aşı karşıtı değilim, üşeniyorum

Covid-19 salgınından bu yana aşı olmayan insanların bilim dışı pek çok bahanesini duyduk. Ama öyle bir grup var ki onları hiç duymamıştık. Üşenenler! Bazı vatandaşlar Covid-19 aşısı olmaya karşı değiller ancak ciddi şekilde üşeniyorlar!

Son Güncelleme:

Türkiye'de günlük vaka sayıları hala çok yüksek. Koronavirüsle mücadelenin en önemli silahı ise aşı. Bazı vatandaşlar ikinci veya üçüncü dozlarını olmayı unuturken bazıları ise aşı olmaya karşı değil ama üşendiğinden hiç aşı olmuyor.

Türkiye'de vatandaşların aşı olmalarını teşvik etmek için birçok kampanya düzenleniyor. Aşı olmayanlara yönelik İçişleri Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda 6 Eylül'den itibaren konser, tiyatro, sinema gibi etkinlikler ve şehirler arası toplu taşımaya binişlerde aşı zorunluluğu getirildi.  

Türkiye'de vatandaşlar istediği zaman gidip Sinovac veya Biontech aşısı olabiliyor. Aşı karşıtı olmamalarına rağmen bazı vatandaşlar, 'vaktim yok', 'uykumu bölemiyorum', 'yolum düşerse giderim', 'ben dışarı çıkmıyorum' gibi bahaneleri öne sürerek aşı olmaya üşeniyorlar. 

'AŞI OLMAYA ÜŞENİYORUM'

'İnsanlardan, sosyal ve iş hayatından uzak kaldığını belirten Baran Öntaş, "İnsanlarla en fazla etkileşime girdiğim yer spor salonu bazen de market. Spor salonunda insanlardan uzak duruyorum" diyor.

'İnsanlardan uzak durduğum için de aşıya gerek duymuyorum' diyen Öntaş, "İleride spor salonu, market gibi yerlerde de zorunlu kılınırsa gidip aşımı olurum. Sinema, konser gibi yerlere gitmediğim için gidip aşı olmaya üşeniyorum" diye konuştu.

'BİZE GELEN GİDEN YOK'

Aşı olmak istediğini ve aşı karşıtı olmadığını söyleyen Öntaş,  "Annem sosyal medyadaki bilgi kirliliğine çok maruz kaldı. Ondan kaynaklı aşı olmaya gitmiyor. Bir ara hangi hesapları, Youtube’da da hangi kanalları takip ediyor bakıyordum. Bir ebeveynin çocuğuna yapması gerektiği şeyi ben anneme yapıyordum ama biraz geç kaldım. Şimdi ben üşendiğimden annem de aşı karşıtı olduğundan dolayı aşı olamıyoruz" dedi.

Aynı evde yaşadıkları anneannesinin de aşı olmadığını anlatan Öntaş, "Aşı olmasını istemedik. Çünkü 92 yaşında. Bize gelen giden de olmadığı için aşıdan dolayı başına bir şey gelsin istemedik" şeklinde konuştu.

'YOLUM DÜŞERSE GİDERİM'

Covid aşısı olmamasının sebebini 'vakit bulamıyorum' diyerek açıklayan gıda ticaretiyle uğraşan H.Y.'de şunları anlattı: "İlk randevuyu geçen Temmuz ayı içinde aldım. Aşı olacağım zaman malzeme almak için şehir dışına çıkmam gerekti. O nedenle aşı için hastaneye gidemedim. Daha sonra da etrafımda koronavirüs vakası çıkmayınca 'bir ara olurum' dedim."

Etrafındaki arkadaşlarının çoğunun Covid olmadığını söyleyen H.Y., "Benim de bir türlü gitmek için vaktim olmadı. Önümüzdeki süreçte gider miyim bilmem?" diyor.

H. Y., "Şimdi yeni varyant da çıktı. Hastaneye yolum bir düşse gideceğim de bir türlü denk getiremedim. Her an şehir dışından malzeme almak için çıkabiliyorum” şeklinde konuştu.

'BEN EVDEN ÇIKMIYORUM'

Hiç aşı olmadığını belirten Hatice Çakır, “Ev hanımıyım. Sürekli evdeyim. Eşim de emekli. Hastalık çıktığından beri bir yere gittiğimiz yok" diyor.

İnsanlara çok yaklaşmıyorum, dikkat ediyorum diyen Çakır, "Pandemiden dolayı da misafir kabul etmiyorum. Sağlık ocağı evimize uzak biraz da üşendiğimden dolayı da gidip aşımı olmadım. Biraz yan etkilerinden de korkuyorum açıkçası” ifadelerini kullandı.

'SABAHLARI UYUYORUM, GECELERİ UYANIĞIM' 

Geceleri uyanık olduğunu gündüzleri ise uyduğunu anlatan U.A. da, “Üniversiteden geçen yıl mezun oldum iş bulamadığım için hep evdeyim. Genelde gezmeye de gitmiyorum. Geceleri sabaha kadar bilgisayar oyunu oynuyorum ya da internette takılıyorum. Sabahları da uyuduğum için uyanıp aşı olmaya gitmeye üşendim" dedi.

U. A. sözlerini "Aşı karşıtı değilim ama ne bileyim gidemedim. Bir ara gidip aşımı olacağım" ifadelerini kullandı.

'BANA BİR ŞEY OLMAZ'

Aşı karşıtı olmadığını ancak aşıda olmadığını belirten Ali Kıl da şunları söyledi: "Serbest fotoğrafçılık yapıyorum. Çevremde aşı olanların anlattığı yan etkilerden bir de üşendiğimden dolayı gidip aşı olmadım."

İşi gereği kalabalık mekanlarda bulunduğunu söyleyen Kıl, "İnsanların arasına çok fazla girip çıkıyorum. Ama bana bir şey olacağını düşünmüyorum. Covid-19 olursam da hafif atlatırım. Bence aşıyı riskli gruptakiler olmalı önce." dedi. 

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber