Asgari ücrete 12 saat mesai, "Patron bizi de gör!"
Akaryakıt fiyatlarına en son gelen 6 TL'ye yakın artış, gözleri petrol istasyonlarında çalışanlara çevirdi. Günde 12 saat çalışıp sadece asgari ücretle geçinmeye çalışan ön saha elemanları yaşadıklarını anlattı. Hatalı dolum ise çalışanların cebinden kesiliyor.
Akaryakıt zamları sonrası, benzin istasyonlarında çalışanların kapısını çalıp, dertlerini dinledik. İstanbul'un Şişli, Beşiktaş, Bağcılar ve Esenler ilçelerinde farklı markalarda vatandaşlara hizmet veren benzin istasyonlarını ziyaret ederken, akaryakıta gelen zamların çalışanlara yansıyıp yansımadığını sorduk. Öncelikle Fulya'da bulunan bir istasyona uğradık ve halk arasında 'pompacı' olarak bilinen, ön saha elemanı olan çalışanlarla görüştük. Çoğu isim ve fotoğraf çektirmeden açıklama yapmayı tercih etti.
12 SAATE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORLAR
Merkezi bir noktada olmalarına rağmen günde 2 vardiya şeklinde 12 saat çalıştıklarını ve asgari ücret aldığını anlatan bir çalışan yemek ücreti olarak ayda bin 950 TL aldığını ve bu ücretin yetmediğini söyledi. Çalışanların ise çoğu benzin istasyonunda olduğu gibi burada da servisle ulaşımlarını sağladıklarını belirtti.
BAHŞİŞLERLE GEÇİNİYORLAR
Beşiktaş'taki bir diğer istasyonda ise 7 saat çalışma ve asgari ücretle çalışıldığını öğreniyoruz. Görüştüğümüz bir çalışan, çoğu zaman depolarını tamamen dolduranların kendilerine 100, 200 TL arasında bahşiş bıraktıklarını söylüyor. Benzin istasyonu çalışanlarının bir diğer korkusu ise dizel araca kurşunsuz benzin, mazotlu araca ise kurşunsuz benzin koymak. Bu durumda, benzin araçtan boşaltılırken, zarar ise çalışandan tahsil ediliyor. Görüştüğümüz bazı çalışanlar ise zararın çok yüksek olması durumunda şirketlerin oluşan mağduriyeti giderdiği bilgisini paylaşıyor.
DEPOYU FULLEYİP GAZA BASAN ÇOK
Esenler ve Bağcılar'da görüştüğümüz petrol istasyonu çalışanlarının endişesi ise hırsızlık. Ayda birkaç kez deposunu 'fulledikten' sonra ödeme yapmadan kaçan araçlar olduğunu anlatan çalışanlar, bu durumda da benzin fiyatı kadar ödemenin kendilerinden kesildiğini aktardı.
Esenler'de görüştüğümüz benzin istasyonu çalışanları ise 3 vardiya halinde çalıştıklarını ve asgari ücret ile geçim zorluğu yaşadıklarını anlattı. Vardiya amiri bir çalışan ise hallerinden memnun olduğunu ve geçinebildiğini paylaştı.
YEMEK KARTLARI ORTALAMA 2 BİN TL
Benzin istasyonlarının müdürleri ise çalışanların asgari ücret aldıklarını ancak her çalışanın bahşişlerle bu rakamın üzerine çıkan bir kazançları olduğu bilgisini paylaştı. Kalbur üstü bölgerdeki benzin istasyonu müdürleri, cam silmek, müşteriye güler yüzlü davranmak gibi hareketlerin bahşiş rakamını da arttırdıklarını anlatıyor. Yemek kartları 2 bin TL ile 3 bin 500 TL, yol ücreti ise çalışanın mesafesine göre 600 ile bin TL arasında değişiyor.
MOTORCU OLMAYI TERCİH EDİYORLAR
Fulya, Beşiktaş civarında görüştüğümüz müdürler çalışanlarının eline ortalama 20 bin TL geçtiğini ileri sürüyor. Hatta Beşiktaş'taki bir müdür, “Burada pompacılar bizden iyi kazanıyor” diyor. Bir istasyonda ise ortalama 6 ön saha elemanı çalışıyor. Müdürler, ön saha elamanı bulmakta zorlandıklarını çünkü çoğunun motorcu olmayı tercih ettiklerini anlatıyor.
TEHLİKE AÇISINDAN A SINIFINDA
Şişli'deki bir istasyonda müdür olarak çalışan Halil Yağcı ise 2 vardiya şeklinde çalıştıklarını anlatıyor ve bu sektörün iş sağlığı güvenliği açısından da tehlike açısından A sınıfı olarak geçtiğini belirtiyor. Yağcı, "Personel eğitimleri olarak LPG, akaryakıt eğitimleri veriyoruz, gelişigüzel personel almıyoruz. Maaş skalası olarak da asgari ücret+yol+yemek veriyoruz" bilgisini paylaşıyor.
Kaynak: Web Özel