Arşiv unutmaz! Kan örneklerine ne oldu?

Adnan Oktar organize suç örgütünün kilit isimlerden olduğu öne sürülen Oktar Babuna için 1999'da başlatılan ilik nakli kampanyası üzerindeki soru işaretleri devam ediyor. Babuna için başlatılan kampanya sırasında 160 bin kan örneğinden 120 bini kaybolurken, "gen hırsızlığı" konusu öne sürülmüştü.

Son Güncelleme:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Adnan Oktar organize suç örgütünün yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamlarken, gözler Oktar ve ekibinin geçmişteki faaliyetlerine çevrildi. Adnan Oktar organize suç örgütünün kilit isimlerden olduğu öne sürülen Oktar Babuna için 1999'da başlatılan ilik nakli kampanyasına ilişkin iddialar ise bir kez daha gündeme gelmiş durumda.  

O dönem Sabah ve Milliyet Gazetelerinde kampanyaya ilişkin çok sayıda haber yayımlandı. 

160 BİN ÖRNEK 

Türkiye; Oktar Babuna adını, 1999 yılındaki ilik nakli kampanyası ile duydu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden 1987'de mezun olduktan sonra ABD'de ihtisasa başlayan Babuna, Türkiye'ye geldiği sırada kansere yakalandığını öğrendi. Oktar'ın babası Prof. Dr. Cevat Babuna, oğluna uygun iliğin bulunması için nüfusunu da kullanarak gazeteler aracılığı ile büyük bir kampanya başlattı. Babuna ailesi, uygun iliğin sahibine o tarihte 10 milyar lira ödül verileceğini ve gönüllü kişilere ücretsiz kan testi yaptırılacağını duyurdu.

Prof. Dr. Cevat Babuna'nın, Mart 1999'da destek istediği kampanya kısa sürede adeta çığ gibi büyüdü. 160 bin kişiden ilik ve kan örneği alınırken, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı ve İstanbul Valiliği tarafından bankalarda açılan kampanya hesaplarına yaklaşık 440 milyar lira (o dönem) yardım yapıldı.

KAYBOLAN KAN ÖRNEKLERİ 

Toplanan yardım paraları Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen dev kan verme kampanyasında kullanılan tıbbi aletlere harcandığı, üstelik İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'nın, 4 ayrı tıbbi alet satan şirkete yaklaşık 100 milyar liraya yakın parayı kendi kasasından ödediği açıklandı. Ancak çok geçmeden, Babuna için başlatılan kampanya sırasında 160 bin kan örneğinden 120 bininin kaybolduğu, Türk halkından toplanan kan ve ilik örneklerinin Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildiği ortaya çıktı. Oktar Babuna’nın Adnan Oktar grubu ile bağlantılı olduğu da anlaşıldı.

Babuna kardeşler ve Adnan Oktar arasında ilişki sürekli olarak haberlerden yansıyordu. 

OSMAN DURMUŞ EL ATTI

Dönemin MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise Oktar Babuna için düzenlenen ilik nakli kampanyasında yönelik "gen hırsızlığı" açıklaması yapıyordu. Kampanyanın Adnan Oktar yanlıları tarafından örgütlenip yürütüldüğü, İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı'nın da bu amaçla "kullanıldığı" öne süren Durmuş, aralarında Oktar Babuna, İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin, Dr. Altuğ Engin, Dr. Cihat Gündoğdu, Ayça Pars, Cenk Yabaş ve Furkan Bayoğlu hakkında soruşturma yapılmasını istemişti. 

GEN HIRSIZLIĞI UYARISI 

Öte yandan ,kampanyaya karşı çıkan Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un ardından, genetik bilgi hırsızlığı endişelerini dile getiren kurumlar arasında Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) da yer alıyordu.  Aralarında; Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Prof. Dr. Nazlı Başak, Kadir Has Tıp Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ender Altıok, İstanbul Üniversitesi Genetik Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Asım Cenani, Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yücel Tangün ile Prof. Dr. Beyazıt Çırakoğlu'nun olduğu isimler 'gen haritası hırsızlığı' uyarısında bulunmuştu.

KAFA KARIŞTIRAN ÖNERGE 

Babuna için düzenlenen ilik nakli kampanyasında dikkat çeken ayrıntılardan biri de 14 Temmuz 1999'da Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya ve 19 arkadaşının, Meclis araştırması istemiyle verdiği soru önergesiydi. 

Musa Uzunkaya, Ali Coşkun, İlyas Arslan, Akif Gülle, Osman Aslan, Kemal Albayrak, Abdüllatif Şener, Hüseyin Karagöz, Fethullah Erbaş, Ramazan Toprak, Faruk Çelik, Eyüp Fatsa, Celal Esin, Osman Yumakoğulları, Maliki Ejder Arvas, Avni Doğan, Mehmet Altan Karapaşaoğlu, Özkan Öksüz, Oya Akgönenç Muğisuddin, Aslan Polat imzalı önergenin gerekçe kısmında ise "Böyle bir kampanyanın, Sağlık Bakanlığı tarafından durdurulması, halkımız arasında hayret ve şaşkınlık ile karşılanmıştır. Kampanyanın durdurulması sürecinde ortaya atılan birtakım gerekçelerin ispata ihtiyacı olduğu çok açık bir gerçektir" ifadeleri kullanılıyordu. 

MHP'li eski Sağlık Bakanı Durmuş; "Babuna için gerçekleştirilen kampanya sonrası gen haritamız çıkartıldı. Bizden alınan kan örnekleri ABD'deki gen laboratuvarına barkodsuz gitti. Dünyanın hiçbir yerinde 140 bin kan örneğini yabancı bir ülkeye gönderilmedi" demişti.

ABD'NİN ELİNE GEÇTİ

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 2018'de, Babuna için toplanan kan örneklerinin Stamford'da bulunan merkeze yollandığını dile getirerek, şunları söylemişti: "Laboratuvar sahipleri o dönem tahlil ücreti olarak 3.4 milyon dolar ödeme talep ettiler. Bu örnekleri Türkiye'ye getirtmek girişim başlattık ancak iade etmediler." 

"O dönem ABD'deki laboratuvarın yetkililerini Türkiye'ye çağırdım. ABD'li heyet, Babuna için toplanan kan örneklerinin bir bilgi bankasında toplanıp ihtiyacı olanlara verilebileceğini söylediler. Ancak bu iş için bizden o zamanını parasıyla 3 milyon dolar istediler. Pazarlık içerisinde olmayacağımı söyledim. Bizim kuracağımız bilgi bankasına kan örneklerini vermeleri durumunda isteyen herkesin 50 dolar karşılığında yararlanacağını ilettim. Ancak yanaşmadıkları gibi rakamı yükseltmeye çalıştılar. Sonuçta halkımızın genetik bilgileri ABD'lilerin eline geçti. O dönem savcılığa yazdık ama ilgilenen olmadı."

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber