Arsa kondu dönemi! Ev alamayan 'Tiny House' alıyor

Depremler, enflasyon, doğal yaşam gibi nedenlerle vatandaşlar son zamanlarda yatırımlarını arsalara kaydırdı. Arsalarında Tiny House yani tekerlekli evler kurmak isteyen vatandaşlar en çok Trakya bölgesini tercih ediyor. Sabit Tiny House'lar için de yapı ruhsatı almak gerekiyor.

Son Güncelleme:

Konut fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki yükselişin de etkisiyle vatandaşlar konut almakta zorlanınca arsa ve tarlalara yönelmeye başladı. İstanbul'a yakın olması gerekçesiyle özellikle Trakya bölgesinin tercih edildiğini belirten emlakçılar, vatandaşların genellikle tekerlekli evler olarak bilinen Tiny House'lara yöneldiğini söylüyor. Arazi Geliştirme Yatırım Danışmanlığı Kurucusu Dr. Av. Mert Van, “Konut fiyatlarının pik seviyeye ulaşması, insanların enflasyon karşısında paralarını koruma çabası, deprem gibi nedenlerle yatay mimariye oluşan ilgi gibi birçok farklı nedenin bir araya gelmesiyle birlikte arsaya çok ciddi bir yönelim oluştu” diyor.

TRAKYA VE EGE REVAÇTA 

Son 4 yılda Türkiye geneli arsa fiyatlarında yüzde 530 artış yaşandığını ifade eden Van, arsa yatırımı için en çok fırsat veren bölgelerin; Kuzey Ege, Çanakkale, Kırklareli, Manisa ve Yalova, en çok yatırım yapılan bölgelerin ise Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve İzmir olarak sıraladı. 

Depremlerin ardından vatandaşlar arsalarında tekerlekli evler kullanmaya başladı.

YAPI RUHSATI

Tiny House'lar römork kapsamına giriyor ve yapı ruhsatı istenmiyor. Sabit Tiny House'lar ise yapı kapsamına giriyor. Tarla statüsündeki arazilere imar kanunu uyarınca ‘yapı’ yapılabilmesi için arazinin en az 5 bin metrekare büyüklüğünde olması gerekiyor. Bu tarlara ise 250 metrekareyi geçmeyecek şekilde sadece oturma amaçlı yapılar yapılabiliyor.

EKOTURİZM İMARI

Ekoturizm imarı diye özel bir statünün varlığından bahseden Van, “Taşınmaz üzerinde ekoturizm imarı varsa durum farklıdır; taşınmazın metrekaresi fark etmeksizin bu taşınmazlar yüzde 10 imarlı durumda oldukları için temel atılmadan ‘yapı’ yapılabilir, Tiny House koyulabilir, taş-ahşap-betonarme tek katlı binalar inşa edilebilir, Tiny House köyleri veya köyün yaşamı destekleyen projeler oluşturulabilir” ifadelerini kullandı.

Tekerlekli evler fuarlarda da ilgi çekiyor.

METREKARESİ 60 BİN TL

Çanakkale'de imarlı arsaların metrekaresinin bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar arttığını belirten Van, “Son 1 yılda konut satışları yüzde 17,5 azaldı ve 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Konut dışı satış ise yüzde 3 artışla 1 milyon 723 bin olarak gerçekleşti” dedi.

 Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Arsaya yönelme var çünkü konutlar büyük paralar olunca daha küçük ölçeklerde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar arsaya yöneldi. Toprak hiç kimseye kaybettirmez hele de toprak alıp da uzun vadede beklemeyi öngörüyorsanız" diye konuştu.
Uzmanlar, yatırımların konuttan kaydığı bilgisini verdi.

VATANDAŞ KONUTTAN UZAKLAŞTI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak ise konut yatırımının biraz gerilediğini ve yatırımcıların daha çok konut dışı gayrimenkullere yöneldiğini söyledi. Dr. Koçak, “2020 yılına kadar konut ve konut dışı oranlara baktığımız zaman satışların yüzde 60'ı konut, yüzde 40'ı konut dışıydı. Konut dışı derken konut dışının büyük bir çoğunluğu arsa, arazi gibi mülkler oluyor. Ticari mülklerin oranı biraz daha az. 2020 yılının sonuna kadar konutun ağırlığı yüzde 60 iken, bu yıl yüzde 40'lara kadar düştü. Yani yüzde 60 konut dışı satışlar, yüzde 40 konut satışları olarak görülüyor. Yani aslında yatırımın biraz daha konut dışına kaydığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber