Anonim cesareti, linç kültürü nasıl oluştu?

Miss Turkey 2024 yarışmasının birincisi İdil Bilgen'in attığı her adım gündem oluyor. Hakkında "yeterince güzel olmadığı" gerekçesiyle sosyal medyada yapılan yüzlerce çirkin yorum bulunuyor. Bülent Ersoy'un, Bilgen'i Kemal Sunal'ın "Şabaniye" karakterine benzetmesi tepki çekerken, hukukçular bu yorumların suç olduğunu; 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası verilebileceğini belirtiyor.

Son Güncelleme:

Miss Turkey 2024 güzellik yarışmasının birincisi İdil Bilgen hakkında yapılan çirkin yorumlar tartışma yarattı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve yarışmaya hekim olarak katılan Bilgen, sosyal medya kullanıcıların dilinde. Kimisi yeterince güzel bulmadığı için eleştirirken kimisi de babasının büyükelçi olması nedeniyle "torpil" yapıldığını iddia ediyor.  Türkiye eski güzelleri Nebahat Çehre ve Çağla Şikel, Bilgen'e destek verirken; Bülent Ersoy'un ise Kemal Sunal'ın "Şabaniye" karakterine benzetmesi tepki çekti. 

EMPATİ YOKSUNLUĞU

Toplumda yayılan bir linç kültürü olduğunu belirten Psikolog Özge Öztaşçı, sosyal medyanın sağladığı anonimliğin insanlara yüz yüze söyleyemeyecekleri kadar sert ve acımasız yorum yapma cesareti verdiğine dikkati çekti. "Bu anonimlik, sorumluluk duygusunu zayıflatır ve empati yoksunluğuna yol açar" diyen Öztaşçı, "Güzellik yarışmaları, belirli güzellik standartlarını ön plana çıkarır. Bu yarışmaların kazananları, bu standartları simgelediği için sık sık eleştiri oklarının hedefi olur. Ancak güzellik kavramı sübjektif bir olgudur ve herkesin güzellik anlayışı farklıdır. İnsanlar bu farklılığı kabul etmekte zorlandığında, kendi görüşlerini mutlak doğru olarak dayatma eğiliminde olabilirler" dedi.

24 yaşındaki Bilgen Koç Üniversitesi Tıp mezunu

MESLEĞİNİN ETKİSİ

Öztaşçı, değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü:

"Bilgen’in doktorluk mesleği, bu tartışmayı daha da derinleştiriyor. Toplumda doktorlardan beklentiler yüksektir ve bu beklentiler sadece mesleki yeterlilikle sınırlı kalmaz, aynı zamanda kişisel görünüş ve davranışları da kapsar. Sosyal medya, hem olumlu hem de olumsuz geri bildirimlerin hızla yayıldığı bir platform. Ancak, bireylerin duygusal ve psikolojik durumlarını göz önünde bulundurarak, eleştirilerimizi empatiyle ve saygıyla dile getirmeliyiz."

HAKARET SUÇU

Avukat Kevser Yıldırım da sosyal medya üzerinden Bilgen'e kötü yorum yapanların hukuki boyutunu ve Bilgen'in haklarını anlattı. "Hakaret suçunu konusu kişinin onur, şeref ve saygınlığına saldırılmasıdır. Bu şekildeki eylemlerin hakaret suçunu oluşturduğu kabul edilmektedir" diyen Yıldırım, "Emsal kararlar ışığında bir kişiye karşı yöneltilen; 'çirkin surat, hayvan gibi, iğrenç, şarlatan, ucuz, pislik' gibi kelimelerin hakaret suçunu oluşturur" şeklinde konuştu.

Hukukçular hakaret suçlarında cezanın 3 aydan başladığını vurguluyor. 

3 AYDAN 2 YILA HAPİS

Hakaret suçu şikayet bağlı suçlardan olup, suçun mağdurunun hakaret edeni ve hakareti öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmış olması gerekiyor. "Sosyal medya üzerinde işlenen hakaret suçu TCK madde 125/2 kapsamındaki cezai yaptırım gereğince en az 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır" diyen Yıldırım, söyle devam etti:

"Suçun nitelikli hallerinde ayrıca ceza artırılır. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden yapılan suça konu paylaşımın herkes tarafından görülebilir olup olmadığı araştırılarak, aleniyet sebebiyle ceza artırımı yapılacağını da belirtmek gerekir. Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Ayrıca hakaret içerikli bir suçun varlığı halinde, fiilin haksız fiil kapsamında da değerlendirilerek hukuk davasında tazminata konu olması mümkündür. Mağdurun kişilik haklarına saldırı niteliğinde olan hakaret fiili tazminat davasının da konusunu oluşturacaktır." 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber