Annelere ceza ertelemesi ve mahkûmlara e-posta hakkı! Şartlar neler?
TBMM'de görüşülen yeni kanun teklifine göre 15 yaşın altında çocuğu olan annelerin hapis cezaları ertelenebilecek. Mahkûmlara ise e-posta hakkı getirilecek. Ceza sisteminde önemli değişiklikler getirilen düzenlemeler nasıl işleyecek?
AK Parti'nin hazırlığı ile TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde birçok yenilik bulunuyor.
Teklif içerisinde iki önemli madde bulunuyor: "15 yaşından küçük çocukları olan annelerin cezasının ertelenmesi ve mahkûmlara elektronik posta ile haberleşme hakkı." Peki bu iki madde mahkûmlara hangi hakları veriyor ve hangi koşullarda uygulanabilecek? Avukatlar haberglobal.com.tr için bu iki maddenin detaylarını anlatıyor.
“TOPLUM SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMAYANLAR…”
Avukat Aslıhan Evcil, düzenlemenin on yıl veya daha az hapis cezası alan anneleri kapsadığını söylüyor. Çocuk mağduriyetinin önüne geçilmek istendiğini ifade eden Evcil, erteleme kararının Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verileceğini aktarıyor.
Toplum sağlığı bakımından somut tehlike teşkil etmeyenlerin bu kapsamda olacağına değinen Evcil, “Eşi cezaevinde olan veya vefat etmiş 15 yaşından küçük çocuğu olan annelerin cezası ertelenebilecek” ifadelerini kullanıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Ceza ertelemesi düzenlemesi erkek hükümlüler için de getirilmiş olsa idi annesi hayatta olmayan çocukları kapsayan daha müspet bir düzenleme olabilirdi.”
ERTELEME NASIL İPTAL OLABİLİR?
İlk olarak çocuğun 15 yaşını doldurmasının ardından infazın gerçekleştirilebileceğini aktaran Avukat Yener İnci, ertelemenin kalkması ve ceza infazının gerçekleştirilmesine ilişkin diğer maddeleri şöyle sıralıyor:
-Çocuğun vefatı.
-Baba cezaevindeyse salıverilmesi.
-Hükümlü anne hakkında kasten işlenmiş suçtan dolayı kamu davası açılması.
HÜKÜMLÜLERE ELEKTRONİK POSTA HAKKI
Avukat Aslıhan Evcil, mahkûmların elektronik posta haklarını kullanmasına ilişkin usul ve esasların henüz belirtilmediğini ancak ilerleyen süreçte Adalet Bakanlığı tarafından belirleneceğini ifade ediyor. Teklifte elektronik posta kullanım hakkının denetime tabii olmayacağına değinen Evcil, “Beşinci fıkra ile bazı suçlardan hüküm giyen mahkûmların mektup, faks ve telgrafların dijital olarak kaydedilebileceği veya fiziki olarak saklanabileceği hüküm altına alınmaktadır” diyor.
KİMLER ELEKTRONİK POSTA HAKKINDAN YARARLANABİLECEK?
Av. Yener İnci, infaz kurumunun gerekli altyapısının bulunmasıyla beraber her hükümlünün bu haktan faydalanabileceğini belirliyor. Bazı mahkûmların bu haktan mahrum bırakılmasa da denetimlere tabii olacağına değinen Yener, “Terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile dışarıyla iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülerin mektup, faks ve telgrafları dijital ortamda kayıt edilip bir yıl saklanabilir” değerlendirmesinde bulunuyor.
“GENEL ANLAMDA OLUMLU DÜZENLEMELER”
Avukat Evcil, milletvekillerinin teklifi sunarken genel gerekçelerinin cezanın ıslah amacının güçlendirilmesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer faaliyetlerin gerçekleştirilmesi olduğunu belirtti. Hükümlü anneler için yapılan düzenlemelerin genel anlamda olumlu olduğunu aktaran Evcil, “Asıl önemli olan, bu düzenlemelerin uygulamasının da olumlu çerçevede seyretmesidir” açıklamasında bulunuyor."
“MUĞLAK DEĞERLENDİRMELERE SEBEP OLABİLİR”
Av. İnci, teklifte yer alan bazı suçlardan mahkûm olan hükümlülerin görüşmelerinin kayıt altına alınmasını özel hayatın gizliliğinin hakkının ve mahremiyetin ihlali olarak değerlendiriyor. Bunların gerekçeleri arasında gösterilen sebeplerin muğlak değerlendirmelere yol açabileceğini de ifade eden İnci, “Kapalı görüşmeler dinlenmekteyken kayıt altına alınmasını düzenlemek, anayasal hakların ihlali olarak değerlendirilebilir” diyor.
merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel