Ankara-Şam temasları! Fırsatlar ve engeller

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şam ile temas konusunda yaptığı açıklamaların iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrini değiştirmesi bekleniyor. Arapça yayın yapan medya kurumları Ankara-Şam ilişkilerinin geleceğine yönelik fırsatları ve engelleri tartışmaya başladı.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye ile yeniden siyasi ilişkilerin başlatılmasına yönelik sözleri gündeme damga vururken, siyaset arenasında da heyecan yarattı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ile yaptığı görüşme sırasında Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için her türlü girişime açık olduklarını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Geçmişte olduğu gibi Suriye ile ilişkilerimizi geliştirmek için birlikte çalışacağız. Geçmişte Esed ile aile düzeyinde bile bir araya geldik. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Bizim Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz ya da hedefimiz asla olamaz” sözleriyle karşılık verdi.

Türkiye geçtiğimiz ay Suriye'deki sınır bölgelerine kapsamlı askeri sevkiyat gerçekleştirdi. 

NİYET BEYANI

Şimdi gözler Ankara ve Suriye arasında yeniden siyasi ilişkiler kurulmasının önündeki engeller ile yeni oluşan fırsatlara çevrildi. Şark-ül Avsat'ta yer alan bir yorumda en başta gelen fırsatın karşılıklı niyet beyanları olduğu belirtilirken Esad'ın, Suriye devletinin topraklarının tamamı üzerinde egemenlik kurması ve terör örgütlerine karşı birlikte mücadele vurgularının Türkiye tarafından da paylaşılabileceği belirtildi. Yapılan yorumlarda Rusya'nın, Suriye'deki rolüne de vurgu yapılıyor. Putin'in Suriye'deki temsilcisi Alexander Lavrentiev'in "Rusya'nın müzakereleri ilerletmek için çalışmaya hazır olduğu ve nihai amacın Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden tesis etmeyi başarmak olduğu" şeklindeki açıklamalarının özellikle altı çiziliyor.

PÜRÜZLÜ KONULAR

İki ülke arasındaki pürüzlerin başında ise Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığı bulunuyor. Şam yönetimi ilişkilerin ilerlemesi için Türkiye'nin güçlerini geri çekmesini istiyor. Ankara'nın ise Suriye ordusunun sınırı korumada yetersiz olduğu gerekçesiyle çekilmeye soğuk baktığı belirtiliyor. Ankara, Suriye'de yeni anayasanın hazırlanması ve Suriye ordusunun sınır kontrol yeteneğini artırmasının ardından askeri güçlerin bölgeden çekilebileceğinin sinyallerini verirken, son dönemde bu doğrultuda adımlar da atılıyor. El-Bab kırsalında Suriye ordusu tarafından kontrol edilen bölgeler ile Türk güçlerinin elindeki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgeleri arasında ise "Ebu Zindeyn" geçişi açılıyor.

YPG TERÖRÜ TEHLİKESİ

Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımında terör örgütü PKK/YPG'nin sınırdaki varlığı önemli bir yere sahip. Terör örgütünün Suriye'nin kuzeyinde ağustos ayında sözde seçim yapacağı açıklaması Ankara'da dikkatle izleniyor. Türkiye bu doğrultuda Rusya ile de temasta. Ankara, Şam yönetiminin sınırda sözde seçime izin vermemesi gerektiğini belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Astana toplantısında PKK'nın bölgede sınırlanması konusunda muhataplarıyla görüşeceği kaydediliyor.

Türkiye, Suriye sınırında sıkı denetimler uyguluyor. 

İLK TEMAS BU AY OLABİLİR

Ortadoğu üzerine araştırmaları olan yazar Güngör Yavuzarslan, Türkiye-Suriye arasında son olarak Moskova görüşmelerinin gerçekleştiğini hatırlatırken şunları söylüyor: "Esad'ın son açıklamaları süreci hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları da diplomasinin ilerlediğini gösteriyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya ziyaretinde bu konu şekillendi. Zaten temasları ilk dile getiren de Rusya tarafıydı. Bu durum Ankara-Şam-Moskova mekanizmasının tekrar başladığını ortaya koyarak; Astana formatına işaret ediyor İlk temas dışişleri bakanları arasında olabilir, onu da bu ay görebiliriz."

PROVOKASYONA DİKKAT!

Türkiye'nin Suriye'deki güvenli bölgelerinde ortaya çıkan görüntülerle ilgili de değerlendirme yapan Yavuzarslan, "Hem sınırda Türkiye karşıtı eylemler hem de Kayseri'de sergilenen vandalizm bu olayda üçüncü bir tarafın olabileceği şüphesini doğurdu. Suriyelilerin geri dönmesi bütün Türkiye'nin isteği. Ancak şiddet eylemleri başka bir nokta. Bu durumun güvenlik başlığı altında ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor" dedi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber