Ankara'da çok ilginç bir kreş tartışması!

Velilerden para toplayıp okulu kapattığı, öğretmenlere maaşını, velilere topladığı parayı, mülk sahibine kira borcunu ödemeden kayıplara karıştığı iddia edilen kreş/anaokulu sahipleri, binadaki yeni kiracının anahtarının değiştirilmesini istedi

Son Güncelleme:

Ankara'da bir anaokulunda oldukça ilginç gelişmeler yaşanıyor.  

Aslında her şey Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Çukurambar mahallesinde anaokul ve kreş olarak faaliyet gösteren Rota Akademi/Rota Çocuklar isimli bir kuruluşun, 2019 yazında iddialara göre velilerden 2500'er TL kırtasiye ücreti ve 2250'şer TL de ilk ay okul ücretini toplayıp ardından okulların açılma zamanı olan Eylül ayında okulu boşaltarak sırra kadem basmasıyla başladı.

CİMER'E VE SAVCILIĞA ŞİKAYET

Okul sahiplerine bu tarihten itibaren ne çocukları ortada kalan velilerin, ne birikmiş maaşını alamamış olan öğretmenlerin, ne de milyon TL'lere ulaşan kira borcu nedeniyle mülk sahibinin ulaşamadığı öne sürülürken yaşanan bu krizin, veliler tarafından CİMER'e yapılan şikayetler ve ardından savcılığa suç duyurusuna kadar taşındığı belirtiliyor.

VELİLERDEN, "ÇOCUKLARIMIZ ORTADA KALDI, PARAMIZI GERİ ALAMADIK" İSYANI

Dolandırıldığını ve çocuklarının ortada kaldığını iddia eden velilerin bu şikayetlerine karşı, okul sahipleri önce okulun Bambuu Eğitim adından bir başka eğitim kurumuna devredildiğini söylediği belirtiliyor. Buna karşılık iddiaya göre Milli Eğitim Bakanlığı Rota şirketinin usulsüz şekilde kapatıldığını gerekçe göstererek bu şirkete ceza kesti.

Velilere ise okulun kapatılmış olması nedeniyle ödedikleri paraların iade edilemeyeceği şeklinde bir gerekçe öne sürüldüğü iddia edildi.

MÜLK SAHİBİNE BÜYÜK ŞOK

Öte yandan okulun mülk sahibi de yaşanan durum karşısında harekete geçerek hem kirayı ödemediği iddia edilen şirkete karşı tahliye davası açtı hem de mağduriyetinin daha fazla devam etmemesi için mülkü başka bir eğitim kurumuna kiraya verdi.

Buna karşılık mülk sahibinin tahliye kararı aldıracağı sırada Rota şirketinin ortaya çıkarak Çankaya Kaymakamlığı'na başvurduğu ve binanın kendilerine verilmesi ve mülkün anahtarlarının değiştirilerek yeni anahtarların kendilerine verilmesi talebinde bulunduğu ve Kaymakamlık'tan da bu izni aldığı iddia ediliyor. Yani alınan karara göre binada bu süreçte açılan ve ruhsat için gün sayan başka bir eğitim kurumu varken, içeriye bu eğitim kurumu tarafından alınmış tüm materyaller ve mülk içine kurulan müze eski kiracı Rota'ya geçecek ve mülkün kilitleri de değiştirilerek Rota şirketine verilecekti. Ki bugün öğleden önce Kaymakamlık memurları söz konusu mülke gelerek idari kararı uyguladı ve halen mülkte kiracı olarak bulunan kişinin tahliyesini, mülkün kilitlerini değiştirerek gerçekleştirmiş oldu. 

YENİ KİRACI: MİLLİ EĞİTİM TERK ETTİKLERİNİ TESPİT ETTİ

Yaşanan gelişmeler karşısında okulu Rota şirketinin kapatma kararı sonrasında mülkü kiralayan yeni kiracı ve mülk sahibi şaşkınlık yaşarken, aynı mülkte yeni okulu açmak için gün sayan kiracı yaşananlarla ilgili şu iddialarda bulundu:

"Yukarıda zikredilen adresteki taşınmazın eski kiracısı olan ROTA şirketi, Rota Çocuklar ve Rota Akademi adında 2 firmadan oluşuyor. Adı geçen şirket 29 Ağustos 2019 tarihinden itibaren söz konusu taşınmazda fiilen bulunmuyor. Bu durum ticari sicil kayıtlarında da tespit edildi. Aynı şirket aynı tarihte okul ruhsatını Bambuu Eğitim Hizmetleri'ne noter kanalıyla devretmek istemiş fakat süreç akamete uğradığı için devir gerçekleşmemişti. Bunun üzerine 27 Eylül 2019 tarihinde Bambuu ve Rota tüm öğretmen ve velilere okulun kapatıldığını tebliğ etti.

Okulun kapatıldığının tebliğ edilmesinin ardından okul sahibi tarafından önceden tahsil edilmiş olan toplu okul ücretleri iade edilmediği için veliler tarafından haklarında suç duyurusunda bulunularak süreç savcılığa yansıdı.

Yine Milli Eğitim Maarif Müfettişleri ve Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından adı geçen taşınmazda yapılan denetimlerde söz konusu firmanın taşınmazı terk ettiği tutanak altına alındı.

Adı geçen şirketin mülk sahibine halen bir kısmı ödenmemiş senet bir kısmı da kontrata bağlı borç olmak üzere yaklaşık 1 milyon Türk Lirası borcu bulunuyor.

Söz konusu taşınmaz tarafımızdan mülk sahibinden 1 Ekim 2019 tarihinde kiralandı, ticari sicil kayıtları yapıldı ve içerisine de yaklaşık bedeli 500 bin TL olan dekorasyon yapıldı. Eğitim materyali alındı. 

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne söz konusu taşınmaza dair Anaokulu ruhsat başvurusu yapıldı. Ayrıca okul içine antika koleksiyonumuzdaki nadir parçalardan bir müze de kuruldu.

ÇANKAYA KAYMAKAMLIĞI: TELAFİSİ ZOR SONUÇLAR DOĞURMAZ

Çankaya Kaymakamlığı tarafından konuyu yerinde tetkik etmesi için görevlendirilen memurlar kendilerine bildirmemize ve şahit ifadesine rağmen durumu dikkate almadı ve 16 Aralık 2019 tarihinde tarafımıza mal sahibi adına kararı tebliğ etmeye çalıştı. Kendilerine konunun muhatabının biz değil mülk sahibi olduğunu belirttiğimizde de "o zaman şimdi infazı gerçekleştiririm" şeklinde karşılık alındı. İlgili memurlar hakkında tarafımızdan savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Çünkü görevlilerin kararı uygulamaya yönelik fezlekesinde geldikleri tarihten bir hafta önce giriş kapısına 10 metrekarelik brandamız asılı olmasına, geldiklerine kendilerine kontratımızı göstermiş olmamıza, tüm çay kahve servislerinin tarafımızdan yapılmasına ve bu duruma şahit 6 kişi olmasına rağmen, bizim okulumuza dair hiçbir şey olmadığını belirttiler.

Söz konusu taşınmazın 1 Ekim 2019 tarihinden beri fiili zilyetliği bizde bulunuyor. Çankaya Kaymakamlığı'na ilgili dokümanlar 13 Aralık 2019 tarih ve 15181 sayısı ile teslim edildi ve kayıt altına alındı.

Adı geçen taşınmaz için mülk sahibine tarafımızdan kira ödemesi yapıldı. Anaokulu hizmeti vereceği için söz konusu binaya ciddi bir yatırım yapıldı ve bu durum 11. İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma talepli olarak iletildi. Başvurumuz üzerine ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı cerdi fakat Çankaya Kaymakamlığı'ndan gelen savunmaya müteakip 1 gün içerisinde ''telafisi zor sonuçlar doğuracağına kanaat etmediği'' için yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Tarafımızdan konuyla ilgili olarak Bölge İdare mahkemesine itiraz başvurusu yapıldı.

Konunun hassasiyetini kendilerine bildirmemize ve suçumuz yokken mağdur olacağımızı ifade etmemize rağmen Çankaya Kaymakamlığı soruşturmayı yenilemedi ve aldığı idari kararı yani ''eski kiracıya anahtarı teslim etme kararını'' uygulamak istedi. Hem tarafımızdan yapılan masraflar hem de alınan materyaller ve antikalar, anahtar değişikliği olması durumunda hakkında savcılığa suç duyurularında bulunulmuş eski kiracının kontrolüne geçecek. Talebimiz, Kaymakamlık makamı tarafından konuyla ilgili yeniden soruşturma yapılarak yeniden karar verilmesi."

Yeni kiracı, bugün anahtar devrinin gerçekleşmesiyle 9 çalışanının kış vakti işsiz kaldığına dikkat çekiyor.

İNFAZ MEMURLARI KİLİDİ DEĞİŞTİRTTİ, MÜLK SAHİBİNİN AVUKATINDAN "İNFAZ HUKUKSUZ" İTİRAZI

Öte yandan bugün yapılan idari işlemle, mülkün kilit sistemi değiştirilirken, düzenlenen infaz tutanağında infaz işleminin 3091 sayılı Taşınmaz mal Zilyetliği'ne Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre gerçekleştirildiği belirtildi. Çankaya Kaymakamlığı'nın idari kararıyla çilingir ve emniyet görevlisi ile mülke gelen infaz memuru tarafından düzenlenen infaz tutanağında, mülke binanın sahibi tarafından yapılan tecavüzün önlenmesi amacıyla Çankaya Kaymakamlığının 24/10/2019 tarih ve 2019/32 sayılı kararıyla tecavüzün menine karar verildiği, mal sahibi tarafından açılan dava sonucunda Ankara 7. İdare Mahkemesi'nce 21 Aralık 2019 tarihli kararı ile idari işlemin durdurulması talebinin reddedildiği, devamında ise Ankara Bölge İdare Mahkemesi 9. İdari Dava Dairesi'nin 4 Aralık 2019 tarihli kararı ile itirazın reddedildiği belirtildi.

Bu karara karşı mülkteki yeni kiracının idari yargıda açtığı dava sonucu Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin 17 Aralık 2019'da yürütmeyi durdurma kararı aldığı fakat sonrasında aynı mahkemenin 25 Aralık 2019'da yürütmenin durdurulması istemini reddettiği de infaz tutanağında yer aldı.

İnfaz tutanağında "Yukarıda safahat anlatıldığı üzere yargı kararını uygulamak üzere 3091 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesi gereğince infazı için mahalline gelinmiş, tarafların hazır olduğu görülerek infaz işlemine başlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Taşınmazın ana bina giriş anahtarının değiştirilerek "zilyet olan" Rota Çocuklar Eğitim ve Öğretim Hizmetleri A.Ş. vekiline teslim edildiği ifade edildi.

Fakat itirazlar tam da bu noktada başladı. Mülk sahibinin "mütecaviz" olarak tanımlandığı tutanakta mülk sahibinin vekili Avukat Burak Kara, "Tarafımıza infazın yapılacağına ilişkin usulüne uygun bir tebligat yapışmamıştır. Ve bu durum infaz memurlarına da iletilmiştir. Buna rağmen hukuka aykırı olarak infaz işlemi gerçekleştirilmiştir. İnfaz kararının verildiği taraf Saffet Karaca olmasına rağmen taşınmazı kiralayan ve infaz esnasında bu taşınmazda bulunduklarını gösterir vergi levhası, kira kontratı ibraz edilmesine rağmen Esince Çocuk isimli eğitim kurumuna karşı infaz edilmişti. İnfaz işlemi tamamıyla hukuka aykırı gerçekleştirilmiştir" itirazında bulundu.


haberglobal.com.tr'nin konuştuğu Avukat Kara, "İnfaz memurların idari kararın aslını bile yanlarına almayı unutmuştu. Daha sonra beni bina dışındaki bir araca davet ederek durumu anlattılar. Kararın aslının yolda olduğunu söylediler" iddiasında bulundu.

Kara, "Halihazırda Rota şirketi hakkında 73 veli tarafından yapılmış şikayet var. Zaten bu şirketin yetkililerinin eğitimcilik faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından askıya alınmış durumda. Bunun yanında bizim idari kararın uygulanması durumunda mülk içerisinde ortaya çıkacak zararın tazminine yönelik aldırdığımız mahkeme kararı da var. Buna rağmen usulsüz yapılan bu infaza itiraz ediyoruz. Bize infazın yapılacağına dair hiçbir bildirim yapılmadı. Muhtarlığa bildirim yapıldığı söyleniyor. Fakat infazın yapılacağına dair bildirimin muhtara yapılabilmesi için bize ulaşmak için hangi yolları kullandıklarını, bildirimin muhtara bırakıldığında en yakın komşuya bununla ilgili bilgi vermeleri gerektiğini ve bunu da imzayla kayıt altına aldıklarını göstermeleri gerekirdi. Fakat bunların hiçbiri yapılmadı. Yapılan idari işleme itiraz ediyoruz" dedi.

VELİLER: OKULUN KAPANACAĞINI SON GÜN SÖYLEDİLER, PARAMIZI ALAMADIK

Yaşanan gelişmeler velilerin online şikayetlerine de konu oldu. Rota şirketinin okulların açılmasından önce kendilerinden para topladığını iddia eden Funda isimli bir veli 2 Ekim 2019'da bir şikayet sitesine yazdığı şikayet yazısında şu ifadeleri kullandı: "Kızımı yeni eğitim yılı döneminde bahsi geçen Rota Anaokulu isimli kuruma kaydını yenileyip yıllık kırtasiye ücreti olan 2500 TL ve birinci ay taksiti olan 2250 TL' yi eşim ödedi. 27 Eylül 2019 tarihinde okul yönetimi tarafından okul faaliyetlerinin durdurulduğu söylendi. Para iadesi istediğimizde 18.09.2019 tarihiyle Bambu Öğretim Eğitim Ltd. Şti. Tarafından devralındığı ve okulun kapanacağı, Rota Akademi Eğitim ve Öğretim Hizmetleri A. Ş. adına da iade yapılamayacağı belirtildi. Rota Akademi Eğitim ve Öğretim Hizmetleri A.Ş. nin alt yüklenici olduğu esas şirketin Rota Çocukları Eğitim ve Öğretim Hizmetleri A.Ş. olduğu ve sözde sahibi F. Y. Ç.'nin XXXX Bank'daki yaklaşık 480.000 TL para ile kayıplara karıştığı bildirildi. Yukarıda ismi geçen şahıslar organize hareket ederek Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı bir kurumda nitelikli yanıltma suçu işlemişlerdir. Okulun kapanacağını bize son gün söyleyerek çocuklarımızı mağdur etmişlerdir. Paramın iadesini talep ediyorum."

Yine Arzu Pala isimli bir veli ekim ayında yazdığı bir şikayette, "Bir günde çocukların kreşsiz kaldığına mı, verilen paraların geri verilmediğine mi, her ay yüklüce para öderken çalışanların paralarını alamadığına mı, kızımın sevdiği güvenlik görevlisi Fikret Amca'nın kalp spazmı geçirdiğine mi? Zaten ortada Rota diye bir şey kalmamıştır' iddiasında bulunurken, Emir Çilsalar isimli bir diğer veli ise, "Bize söylendiği kadarıyla bir ortağın diğer ortağı dolandırmasıyla 73 aileyi ortada bırakan kreştir. Kim kimi dolandırıyor onu da bilmiyoruz, söylenen yalanlar birer birer ortaya çıkıyor. Umarım paralarını peşin verenler mağdur olmazlar ama çoğu aile şimdiden psikolojik olarak mağdur olmuş durumda. İnsanlar dolandırıldıklarına mı yansınlar, işlerini güçlerini bırakıp kreş mi arasınlar, çocuklarının bozulan psikolojisiyle mi uğraşsınlar. Rota'dan aklımda kalan şey öğretmenlerinin güzel duruşuydu" iddialarını öne sürdü.

Sonraki Haber