Amasra'daki maden faciasında ihmaller zinciri: 335 kez alarm çalmış
Amasra’daki maden patlamasına ilişkin Bartın Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı fezlekenin ayrıntıları ortaya çıktı. Tespitler bir ihmaller zincirine işaret ediyor. Fezlekeye göre patlama öncesi dedektörler yüksek metan nedeniyle 355 kez alarm verdi.
Amasya'da meydana gelen ve 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Soruşturma dosyasına giren Emniyet fezlekesinde madende mevzuatın uygulanmadığı ve ihmallerin olduğu tespiti yapıldı.
Bartın Emniyet Müdürlüğü 235 sayfalık fezleke hazırladı, ihmalleri sıralandı. Patlama öncesi metan gazındaki yükselişe dikkat çekilen fezlekede sistemler 355 uyarı vermesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı belirtildi.
Bartın Emniyet Müdürlüğü Fezlekesi'nde şu ifadeler yer aldı:
''Metan gazı değerlerinin patlama anına kadar toplamda yüzde 1 ikaz seviyesini 85 kez geçtiği, yüzde 1.5 alarm seviyesini 5 kez geçtiği, karbonmonoksit değerlerinin patlama anına kadar ikaz seviyesini 60 kez geçtiği, havalandırma vantilatörü değerlerinin 53 kez ikaz verdiği belirlendi.''
"MEVZUAT ESNETİLDİ"
Fezlekede "Mevzuat esnetildi, yok sayıldı; ihmaller zincirinden bahsetmek mümkün" ifadesi dikkat çekti. Emniyet fezlekesine göre işletmede kural ihlalleri yapılıyordu ve mevzuata uygun tedbirler de alınmıyordu.
İhmaller zincirinin sıralandığı fezlekede patlamada hayatını kaybeden 5 madencinin farklı vardiyada işçisi olduğu tespiti yer aldı.
''HAVALANDIRMA FANI ARIZALI''
Fezlekede madendeki havayı tazeleyen ve metan gazını tahliye eden havalandırma fanının arızalı olduğu tespitine de yer verildi.
Bartın Emniyet Müdürlüğü hazırladığı raporda “Patlamanın gerçekleştiği kısmında bulunan fanın çalışmadığı, bir gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtlarının olmasına rağmen tamir edilmeden patlatma yapıldığı tespit edilmiştir” açıklamasına yer verdi.
YÖNETİMİN İHMALLERİ DE SIRALANDI
Emniyet fezlekesinde yönetimin ihmalleri de sıralandı. Güvenli mesafenin hiçe sayılarak dinamit patlatması yapıldığı, karbonmonoksit ve metan değerlerindeki artışın barutçu ve işçilerin değerlendirilmesine bırakıldığı ifade edildi. Ayrıca faciaya neden olarak gösterilen havalandırma zorunluluğunun da 7 yıldır yerine getirilmediği tespiti yapıldı.
Fezlekede oksijen maskesi takma eğitimini almadığı halde kağıt üzerinde almış gibi gösterildiğini söyleyen bir madencinin ifadesi de aldı.
Patlama ile ilgili soruşturma kapsamında aralarında müessese müdürünün de olduğu 9 şüpheli taksirle adam öldürme suçlaması ile tutuklanmıştı.
Kaynak: Haber Global TV