Altın fiyatları ne olacak? Kapalıçarşı yeni başkanı bekliyor

Altın piyasasının kaderini 5 Kasım'da gerçekleşecek ABD seçimleri belirleyecek. Piyasa uzmanları ve analistler yıl sonu olasılıklarını masaya yatırırken, ons altın fiyatının 2 bin 770 dolar seviyesi ile beklentilerin üzerinde olduğuna dikkat çektiler. ABD seçimlerinden sonra ons altın fiyatının 2 bin 600 dolara gerilemesi beklenirken, yıl sonu tahmini ise 2 bin 750 dolar seviyesi olarak belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Kapalıçarşı'nın gözü kulağı 5 Kasım'da gerçekleşecek ABD seçimlerinde. Hangi kapıyı çalsak seçimin kazananına göre altın fiyatlarının değişeceği düşüncesi hakim. Kapalıçarşı esnafına göre Trump'ın seçimi kazanması durumunda ABD-Çin ticaret savaşı altın fiyatlarını yükseltecek. Halihazırda 2 bin 770 dolar seviyesindeki ons altın fiyatının yıl sonuna kadar sabit kalması beklenirken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise altının yılbaşı hedeflerine ulaştığını belirterek, "Bunun nedeni ise faiz indirimlerinin sürmesi, jeopolitik gerginlikler ve piyasanın ABD seçimlerine odaklanması" dedi.

Analistler, vatandaşların yatırım için ABD seçim sonuçlarını beklemesini tavsiye ediyor.

YIL SONU TAHMİNİ

Yıldırımtürk ayrıca, Trump'ın anketlerde önde gözüktüğünü de dile getirirken, "Bu durum altını destekliyor. Şayet Trump seçilirse ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kızışacak ve altın fiyatları yükselecek. Ancak Kamala Harris seçimi kazanırsa artış eğrisi durağanlaşır. Altındaki hızlı yükseliş 18 Eylül'de başlamıştı. Ons altın 2 bin 770 dolar seviyesinde ve sene sonu beklentimizin de üstünde. Seçimlerden sonra 2 bin 600 doları görsek de yıl sonu 2 bin 750'yi görürüz. Vatandaşlar enflasyon karşısında parasını altına yatırıyor. Bence vatandaşlar şu an yeni alım için biraz beklemeliler" dedi.

OLASILIKLAR NELER?

Finans Analisti İslam Memiş ise ABD seçimlerindeki belirsizliğe dikkat çekerken şunları söyledi:  "Harris ve Trump'la ilgili belirsizlik sürüyor. Bu süreç, küresel piyasaları ekonomik olarak etkiliyor. İki liderin de ekonomiye bakışları farklı. Trump, seçilirse güçlü bir dolar isteyecektir ve faiz indirim süreci desteklenir. Uluslararası piyasalarda dolar endeksi biraz daha güçlü duruşuna devam edebilir. Ayrıca faiz oranların gerilemesi ve küresel borçların biraz daha yükselmesi de söz konusu olabilir. Kamala'nın gelmesi durumunda tekrar jeopolitik riskler devam eder, yüksek faiz politikası devam eder."

KÜRESEL KRİZ RİSKİ 

Aralık ayında beklediği 'kusursuz fırtına' isimli beklentisinden de bahseden Memiş, şöyle devam etti: "Amerika'da başlayacak Mortgage krizi, tüm küresel piyasaları etkileyebilir. Liderlerin küresel krize karşı yapabilecekleri çok da bir şey yok. Piyasalar ABD seçimlerini önümüzdeki haftadan itibaren fiyatlamaya başlar." 

VATANDAŞ BEKLEMELİ

"Vatandaşlara tavsiyeler de bulunan Memiş, gram altının yıl sonuna kadar 3 bin 380 TL'yi bulacağını belirterek, "Kısa vadede satış olacaktır ama evinde altın gümüş bulunduran vatandaşlar beklemeli. Alım için fırsat kollayanlar da birkaç hafta bekleyebilir. Uzun vadede trend yukarı ama kısa vadede kar satışları mutlaka olmalı" ifadelerini kullandı. 

Spot altının ons fiyatı 2 bin 740 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş durumda. Analistler, Fed’in faiz indirimleri devam ettikçe altında yönün yukarı olacağını belirtiyor. 

FİYATI BASKILANIR MI?

Doç Dr. Ekonomist Filiz Eryılmaz da altın fiyatlarında son 3 haftada güçlü bir yükseliş olduğunu belirterek, "Amerika'da altını baskılayan veriler geliyor. Buna rağmen yükseliş var. Sebebi de seçim belirsizliği. Trump kazanırsa bu çok kısa vadede altın için olumlu bir senaryo. Trump gelirse birçok noktada altını destekleyecek konjonktür oluşacak. Enflasyon düşmeyeceği algısına karşı altın güvenli bir liman olarak talep edilmeye devam eder. Harris kazanırsa daha güçlü yükselme beklememek lazım. Harris kazanırsa FED'in ne yapacağı belli daha kademeli faiz indirimleri olacak. Biden yönetimin devamı gibi olacak. Harris'in gelmesi kısa vadede altını baskılar diye düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber