Alternatif tıp tehlike mi saçıyor?

Bilim insanlarının uzak durulmasını tavsiye ettiği sülük ve hacamat uygulamaları birçok kişide ciddi sorunlara neden olabiliyor. Son olarak Kayseri'de Mehmet Uğuş'un enfeksiyon kapması gözleri bir kez daha bilimsel olmayan yöntemlere çevirirken; uzmanlardan "sakın yaptırmayın" uyarısı geldi.

Son Güncelleme:

Kayseri'de kuaförlük yapan Mehmet Uğuş'un; "sülük tedavisi" adı verilen yöntem sonrası başına gelenler tartışma yarattı. Uğuş, geçtiğimiz günlerde varislerinden kurtulmak için bacağına yaptırdığı sülük tedavisinin ardından yürümekte zorlanırken, gözler bir kez daha alternatif tıp uygulamalarına çevrildi. Aromaterapi, ozon tedavisi, hipnoz, sülük gibi uygulamalar halk sağlığını tehdit etmeye devam ederken, birçok kişi söz konusu uygulamaları denemekten vazgeçmiyor. Sülük tedavisi mağduru olan Uğuş ise iltihap kapan yaraları yüzünden 2 aydır işe gidemiyor; Uğuş'un bacağındaki yaralar her geçen büyüyor.

Mehmet Uğuş'un "sülük tedavisi" adı verilen uygulama sonrası adeta hayatı karardı. Uğuş'un bacağında oluşan yaralar her geçen gün büyüyor. 

ENFEKSİYON RİSKİ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hacamatın Mısır'dan akapunkturun ise uzak doğu ülkelerinden geldiğini belirtirken, "Hacamatın vücuttaki kirli kanı temizlediği belirtiliyor. Kan bankalarında da bu işlem steril ortamlarda yapılırken hacamat yapılan yerlerin kanlar içinde kaldığını görüyoruz. Ciltte kesiklere de neden oluyor. Bu uygulamanın hastaya bir faydası mümkün değil. Yara izi ve enfeksiyon riski de oldukça yüksek" diye konuştu. 

BİLİMSELLİKTEN UZAK

Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Korhan Özkan ise yağ bezelerinin de sülük ya da hacamat ile tedavi edilmeye çalışıldığına dikkat çekerken, "Konuyla hiçbir ilgisi olmayan ve tıp eğitimi bulunmayan kişilerin önerdiği ve gerçekleştirdiği bilimsel literatürden tamamen uzak uygulamalar hastalarımızın durumunu daha komplike hale getirebilmekte hatta hayatlarını tehdit edebilecek sonuçlara yol açabilmektedir” uyarılarını sıraladı. 

Öte yandan tıp dünyasında hacamatın doğal detoks olduğunu savunan hocalar da bulunuyor. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, hacamatın Ramazan ayında mutlaka yapılması gerektiğine de dikkat çeken isimlerden. Portakal, “Koruyucu hekimliğin ne kadar önemli olduğu ve bizim geçmişten gelen ve unutulmaya yüz tutmuş kadim bağlarımızı daha iyi anlamaya başladık" dedi. 

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

'Haberglobal.com.tr'ye açıklama yapan bir diğer isim olan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner de alternatif tıp yöntemlerinin bilimsel kanıtlarının zayıf olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Bu uygulamaları eğitimsiz kişiler yapıyor, aktarlardaki maddeler ile de etkileşime girmesi durumunda yan etkileri olabiliyor. Dahası uygulamaların ciddi ve ölümcül hatalıklara neden olma riski var." 

Bilim insanları, hacamat uygulaması sırasında da enfeksiyon kapma riski olduğunu belirtiyor.

BEBEKLERE YAPTIRMAYIN 

Öte yandan henüz yeni doğmuş bebeklerine hacamat yaptıranlara karşı Türk Pediatri Kurumu tarafından yapılan açıklamada ise "ölümcül sonuçlar olabilir" uyarısı yapıldı. Bebeklerde hacamatın enfeksiyona neden olabileceği hatta bebekleri şoka bile sokabileceğine dikkat çekilen açıklamada tüm uyarılara rağmen bebeklerine hacamat yaptıran kişilere kulan asılmamasının gerektiğinin altı çizildi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, enfeksiyon riskine dikkat çekerken, şunları söyledi: "Bu tür enfeksiyonlar küçük bebeklerde hızla yaygınlaşıp ciddi sonuçlara yol açabilir. Birtakım dolaşım bozukluklarına yol açabilir." 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber