Alper Gezeravcı: En çok özlediğim yemek güveç

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı'nda merak edilen soruları yanıtladı.

Son Güncelleme:

Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı'nda (TUA), Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil ve TUA Başkanı Yusuf Kıraç'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''EN ÇOK GÜVEÇ YEMEĞİMİZİ ÖZLEDİM''

Alper Gezeravcı, beslenme faaliyetlerine ilişkin merak edilen sorulara yanıt verdi.

"Beslenme rutinimiz dünyayla aynı. Nisan ayında ABD'ye gelir gelmez uzayda yiyeceğimiz gıda ve içecekleri seçtik. 70 civarında yemek ve 30 civarında içecek alternatifini gıda mühendisleri eşliğinde denedik, tercihlerimizi belirledik. Gıda ve içecekleri belirlerken ana kriter, günlük hedeflenen kalori miktarını tutturmak ve sağlıklı beslenmekti. Sonrasında belirlediğimiz gıda ve içecekler istasyonda kalacağımız süreye uygun olarak hazırlandı ve fırlatma öncesinde kargo olarak taşınmak üzere paketlendi. Hatta biz daha uzay istasyonuna gelmeden yiyeceklerimiz buraya gönderildi. Bu özel gıdaların hepsi üretim esnasında vakumlu paketler içinde hava almadan korundu. Böylece hem uzun süreler boyunca tazeliğini korudu ve bozulmadı. Ülkemize dışarıdan gelen misafirleri en çok mest eden yönlerinden biri Türk mutfağımız. En çok özlediğim yemeğimiz de güveç."

HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzünde Şehit Bebek ve Çocuk Oyuncak Kütüphanesi açıldı Malatya'da “torbacı” operasyonu: 6 tutuklama Çubuk'ta üniversite öğrencileri için kermes Otobüs su ile doldu, yolcular koltuğa çıktı İstanbul'da trafik durma noktasına geldi! Haber Global ekibi yoğunluğun yaşandığı noktada