Alın teri toprağa akan kadınlar, Balıkesir’de hak ettiği değeri görecek

Dünya Kadın Çiftçiler Günü, Balıkesir'in verimli topraklarında kutlandı. Yapılan programda, kadın çiftçiler kırmızı halıda karşılandı. Kadın çiftçiler, her birlikte limon hasadı gerçekleştirdi.

Son Güncelleme:

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, kadın çiftçilerin gününü kutladı. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi’ne bağlı olarak Burhaniye’de hizmet veren Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) gerçekleştirilen programa katılan yüzlerce kadın çiftçi, köylerinden traktörlerle alana geldi. Kadın çiftçiler kırmızı halıda karşılandı. 

Akın, Balıkesir’in verimli topraklarına alın terini akıtan her bir kadın çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için projelerini bir bir hayata geçireceğinin sözünü verdi.

İLHAM VEREN KADINLAR

7 arkadaş bir araya gelerek bir kadın kooperatifi kurduklarını söyleyen ilham veren kadın çiftçilerden Altıeylül Beyaz Zambaklar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Ferda Salcı, “Kooperatifimizin asıl amacı kadınlara istihdam sağlayabilmek. Kadın her yerde kadındır. Her işte başarılı olacak insanlar bizleriz. Başarılı bireyler yetiştirecek olanlar da yine bizleriz” diyerek kadınların tarımsal üretimdeki yerinden bahsetti.

Kadınlar, verimli topraklarda hünerlerini sergiledi.

Kadın çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları yaptığı konuşmayla gözler önüne seren sözleşmeli tarım üreticisi Fatma Sarıgöl, “Bu yıl böyle bir kutlamanın içinde olmak beni çok mutlu etti. Emek veren herkese teşekkür ederim. Çiftçi sorunlarını yazsak kitap olur, kadın çiftçi sorunlarını yazsak ansiklopedi olur” şeklinde konuştu.

“TOPRAĞIN BEREKETİNİ ARTIRAN KADINLARDIR”

Toprağın bereket olduğunu ve bereketi artıranın da kadınlar olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Akın, “Tarlada, bahçede, ağılda çalışan en çok emek veren sizlersiniz. Üretiyorsunuz; elinizden geldiğince topraktaki ürünle katma değer yaratmaya çalışıyorsunuz. Salçasıyla, yoğurduyla, eriştesiyle evin bereketini artıran da kadınlar. Ülkemizde istihdamda olan kadınların yarısı tarım sektöründe. Tarımda yoğun emek gerektiren işleri kadınlar üstleniyor. Buna rağmen ülkemiz genelinde kadın çiftçilerimizin yüzde 90’ından fazlası sigortasız ve herhangi bir güvencesi olmadan çalışıyor.

Kadınlar, tarımın her alanında varlıklarını gösteriyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kadınlar aile içinde ücretsiz emek veren konumdalar. Bu nedenle kadının emeği çok yerde görünmüyor. Hâlbuki gıdanın topraktan sofraya kadar ulaşması sürecinde, en meşakkatli işleri üstlenen kadınlar. Üstelik bir yandan evle, çocukla, ailenin büyükleriyle ilgilenmeye devam ederken büyük de üzerinize biniyor” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Sonraki Haber