Alanya muzuna yeni türler eklendi

Türkiyee yıllık 900 bin tondan fazla olan muz üretiminin 160 bin tonunun gerçekleştirildiği Alanya'da, lezzeti coğrafi işaretle tescillenen Alanya muzunun yanı sıra çeşitliliği artırmak için ekonomik değeri daha yüksek 'kırmızı' ve 'parmak' adlı yeni türlerin üretimine başlandı.

Son Güncelleme:

Antalya'da tarımsal üretimde önemli paya sahip muz, 1900'lü yılların ilk çeyreğinde Alanyalı tüccarın Mısır yolculuğu sonrası getirip bahçesine ektiği ağacın ilk meyvelerini vermeye başladığında zehirli olabileceği düşüncesiyle tüketilmedi.

Olgunlaşan muzların ağaçtan düşüp karınca ve diğer böcekler tarafından yendiğini gören evin hizmetçisi tadına baktıktan sonra muzların zehirli olduğu söylentisi sona erdi. Böylelikle Alanya'da ilk muz üretimine 1920'li yıllarda başlandı. Türkiye'de Akdeniz kıyısında Serik, Manavgat'tan, Alanya ve Mersin’in Anamur ilçesine kadar uzanan 200 kilometrelik alanda yapılan muz üretimi zamanla yaygınlaştı. Örtüaltı tarımla verimi artan muzlar, iç pazarda tüketilip yoğun ilgi gördü. Soğuk ve rüzgara dayanıklı, kısa boylu yapısı ve aromasıyla Alanya muzunun kalitesi 2022'de coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

'RED DACCA' İLE PARMAK MUZ

Yıllık 160 bin ton muz üretiminin gerçekleştirildiği Alanya'da üretimin çeşitlendirilmesi ve ihracat yapılması için çalışma başlatıldı. Alanya Ziraat Odası'nın araştırma geliştirme yaptığı alanlarda Alanya'daki muz üretimine 2 tür eklenmesi için çalışma sürdürülüyor. Güney Amerika ve Asya'da yetiştirilen ve severek tüketilen türler arasında 'Red Dacca' ismi ile anılan kırmızı muzun hasadı yapıldı. Diğer tür ise görünümüyle dikkati çeken parmak muz oldu. 2'şer dönüm alanda üretimi yapılan yeni türlerin, iklim ve çevre koşullarına dayanıklılığı, veriminin incelenme süreci tamamlandı. Fidan üretiminin tamamlanmasının ardından yeni türlerin üreticilere sunulup üretiminin yaygınlaşması hedefleniyor.

Ağaca astığı yazı ile insanlık ölmemiş dedirtti Hava sıcaklığı eksi 6'ya düştü, araç camları buz tuttu! Yolu olmayan mezarlığı dürbünle ziyaret ediyor Türkiye’nin Maldivler'i sonbaharda büyülüyor Bu yolda sürekli kaza oluyor Sakaryaspor'un eski başkanına tokat atıp kayda almışlardı, iddianame kabul edildi