Akşener masadan ayrıldı... 6'lı masanın 12 toplantısında neler konuşuldu?

6’lı masa bir yılı aşkın süredir, önümüzdeki seçimlere hazırlanıyor. En çok merak edilen ise adayın kim olacağı, ortak aday gösterilip gösterilmeyeceği idi. 13. toplantıda aday açıklanması beklenirken, İYİ Parti masadan kalktı. Peki geçmiş 12 buluşmada neler konuşulmuştu?

Son Güncelleme:

Bir yıldan uzun süredir müzakereler sürdüren 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı son bir yılın en önemli gündem konularından biriydi. Dönem dönem bazı isimler ifade edilse de özellikle son günlerde adaylık konusunda öne çıkan isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmuştu.

6'lı masa dün 12. toplantısını gerçekleştirerek bir araya geldi ve ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir anlayışa varıldığını açıkladı. Olayın ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin İdare Kurulu toplantısının ardından açıklama yaparak Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıktıklarını belirtti ve 6'lı masadan ayrıldıklarını duyurdu.

Peki ilk toplantısını 12 Şubat 2022'de yapan 6'lı masa, o günden bu yana düzenlediği toplantılarda aday konusunda nasıl mesajlar vermişti?

 

Altı siyasi parti liderinin CHP'nin ev sahipliğinde yaptığı ilk görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, ortak aday meselesine hiç değinilmemiş, daha çok ittifakın hedeflerine odaklanılmıştı. İlk ortak açıklama ittifakın portresini çizer nitelikteydi ve ilerleyen dönemde hangi konulara ağırlık verileceğini açıklıyordu.

6'lı masanın ikinci görüşmesi ise 27 Mart 2022'de DEVA Partisi'nin ev sahipliğinde yapılmıştı. Bu görüşmede asıl vurgu ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş sürecinin yol haritası idi. Ortak bildiride bu konuda mutabakata varıldığının altı çizilmiş, ortak adaya dair yine bir vurgu yapılmamıştı.

ADAYA DAİR İLK MESAJ

Ortak adaya dair ilk mesaj üçüncü toplantıda verilmişti. 24 Nisan 2022'de Demokrat Parti'nin ev sahipliğinde yapılan görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada yine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vurgusu vardı ancak ortak aday konusunda şu ifade dikkat çekiyordu:

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.

KRİTİK 4. GÖRÜŞME

29 Mayıs 2022'de Gelecek Partisi'nin ev sahipliğinde yapılan 4. görüşme ise, adeta ittifakın temel ilkelerinin ve hedeflerinin belirlendiği bir müzakereydi. Ortak açıklamada ittifakın profili uzun uzun izah edilmiş ancak ortak adaya dair bir değerlendirmeye yer verilmemişti.

3 Temmuz 2022'de İYİ Parti ev sahipliğinde gerçekleştirilen 5. toplantı metninde ise daha çok hükümetin ekonomi politikaları ve ülkedeki hayat pahalılığı eleştirilmişti. Açıklama ortak aday konusunda ise şu ifadelerle sona ermişti:

Altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluşmak üzere oluşturduğu istişare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceğine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uğratamayacaktır. Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır.”

2 Mart'ta yapılan son Millet İttifakı görüşmesi. Fotoğraf: altilimasa.biz

21 Ağustos 2022'de yapılan 6. toplantının açıklamasında da ortak adayla ilgili olarak “Milletimiz emin olsun; ortak Cumhurbaşkanı adayımız hem 'Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı' hem de sadece bu masa etrafında bir araya gelen siyasi partilere oy verenlerin değil, 'Herkesin Cumhurbaşkanı' olacaktır” ifadesi yer almıştı.

2 Ekim 2022'de yapılan 7. toplantıdan sonra da ortak adayla ilgili, “Altılı Masa hedefine emin adımlarla ilerlemektedir ve göstereceğimiz ortak Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır” ifadeleri yayınlanmıştı. 14 Kasım'da yapılan 8. buluşmadan sonra da ortak adaya dair neredeyse aynı söyleme yer verilmişti.

2 Ekim 2022'deki toplantının ardından Akşener ve Kılıçdaroğlu tokalaşırken. Fotoğraf: altilimasa.biz

28 Kasım 2022'de yapılan 9. müzakerede ise, Ortak Çalışma Grubu'nun ara raporunun görüşüldüğü belirtilmiş, iç ve dış politikadaki gelişmelerin değerlendirildiği aktarılmıştı. Açıklamada ortak adayla ilgili bir ifade yer almamıştı.

ADAYIN TESPİTİ İLK KEZ GÜNDEMDE

6'lı masa bu yılın ilk toplantısını ise 5 Ocak'ta yapmıştı. 10. görüşme geride bırakılan bir yıl ele alınmıştı. Bildiride, genel başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verildiği belirtilmişti.

Ancak bu istişare öncesinde, 14 Aralık 2022'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar açıklanmış ve İmamoğlu için 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı çıkmıştı. Gelişmenin ardından İmamoğlu'nun karara tepki için Saraçhane'de yaptığı açıklamaya Kemal Kılıçdaroğlu Almanya'da olduğu için katılamamış, mitingde İmamoğlu'nun yanında Merak Akşener konuşma yapmıştı.

Akşener'in dava kararının açıklanmasının ardından İmamoğlu'na sarılması kameralara böyle yansımıştı. Fotoğraf: İHA 

26 Ocak'ta yapılan 11. görüşmenin ortak bildirisinde ise, Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığına işaret edilmişti. Bildiride ortak adaya dair şu sözler yer almıştı:

“Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı olacaktır. Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, 'Yeter! Söz Milletindir' diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır.”

Millet İttifakı 18 Şubat'ta ise deprem gündemiyle toplanmış ve bu müzakerede aday konusu gündeme gelmemişti. 6'lı masa son görüşmesini 2 Mart'ta yapmıştı ve görüşmenin ardından Millet İttifakı'nın en kısa ortak açıklaması yayınlanmıştı. Sadece ortak aday meselesine değinilen açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz.”

Söz konusu gelişmenin ardından adayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğu yönündeki öngörüler artmıştı. Toplantının ardından 6 parti liderinin de ortak anlaşmaya imza attığı belgenin fotoğrafı sosyal medyada en çok paylaşılan görsellerden biri olmuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber