Akdeniz'de füze tatbikatı... ABD ile 'gambot diplomasisi' mi?

Türkiye'de gözler İsrail'in Gazze işgali ile birlikte Akdeniz'e gelen ABD uçak gemilerine çevrildi. ABD'nin gemiler üzerinden 'gambot diplomasisi' ile Türkiye'ye mesaj verdiği iddia edilirken, TSK'nın, Kıbrıs açıklarında füze atışlı tatbikata başlaması dünyanın dikkatini Akdeniz'de topladı.

Son Güncelleme:

İsrail'in Gazze operasyonunun başlamasının ardından ABD ve İngiltere, Doğu Akdeniz'de savaş gemisi konuşlandırma kararı aldı. Bu kapsamda ABD, USS Gerald R. Ford uçak gemisini bölgeye gönderdi. Buna ek olarak ikinci uçak gemisini de göndereceğini açıkladı. ABD gemilerinin, İran ve Lübnan Hizbullah'ının İsrail'e saldırmasına karşı caydırıcılık için geldiği belirtilirken, Türkiye ve ABD arasında Suriye'de yaşanan güven bunalımı nedeniyle uçak gemilerinin Türkiye'ye de mesaj olduğunu öne süren yorumlar yapıldı.

ABD UÇAK GEMİSİ SÖZDE SINIRDA

Eski amiral Cihat Yaycı, ABD’nin uçak gemisi konuşlandırma stratejisi için 'gambot diplomasisi' nitelemesini yaptı. ABD'nin Doğu Akdeniz'de konuşlandığı noktaya dikkati çeken Yaycı, Türkiye ve Yunanistan arasındaki münhasır ekonomik bölge anlaşmazlığı ile ilgili ABD'nin mesaj verdiğini bildirdi. Yaycı, ABD uçak gemisinin Doğu Akdeniz’de konuşlandığı noktanın Abdülhamid Han sondaj gemisine 5 mil uzaklıkta, Yunanistan'ın dayattığı Sevilla Haritası üzerinde yer alan sözde sınırda olduğunu sözlerine ekledi.

İŞTE ABD FİLOSUNDAKİ GEMİLER

ABD'nin söz konusu görev grubu, uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN-78), füze kruvazörü USS Normandy (CG 60), USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) ve USS Roosevelt (DDG 80) dahil olmak üzere birçok savaş gemisinden oluşuyor. ABD'nin, gemilere F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş filolarını konuşlandırdığı belirtiliyor.

ABD'nin Doğu Akdeniz'e gönderdiği filoda başka savaş gemileri de var. ABD Donanması fotoğrafı. Kitle İletişim Uzmanı 3. Sınıf Jacob Mattingly. 

TSK'DAN DİKKAT ÇEKEN TATBİKAT

ABD gemilerinin demirlediği nokta tartışılırken, TSK'nın Doğu Akdeniz'de bir tatbikat başlatması da dikkat çekti. Türk Deniz Kuvvetleri, Antalya İstasyonu'ndan yayımlanan Navtex aracılığıyla Kıbrıs açıklarında tatbikatlarına devam ediyor.  Açıklamada “Atış eğitimi, 20 Ekim saat 0600Z-1500Z arasında yapılacaktır” ifadeleri yer alırken, askeri eğitimler için de "23-27 Ekim 2023 tarihlerinde ise Arama Kurtarma Tatbikatları yapılacak” denildi.

TSK'DAN 'BÖLGEDE GÜÇLÜYÜZ' MESAJI

ABD'nin Akdeniz'deki varlığı ve Türkiye'nin askeri tatbikatını Haber Global Web Özel'e değerlendiren uluslararası ilişkiler uzmanı ve siyaset bilimci Hasan Köni, Suriye'de ABD ile yaşanan güven bunalımına dikkati çekti. Köni şunları söyledi: “Ortadoğu'daki olaylardan önce, Ankara'ya yapılan PKK saldırısının ardından Türkiye, Suriye'de buna cevap verdi. Türk İHA'sı da ABD tarafından vuruldu. ABD ardından İsrail'i desteklemek için gemilerini bölgeye yığdı. Türkiye ise şimdi Akdeniz'de başlattığı tatbikatla ABD'ye bölgedeki sınırı hatırlatarak, 'bu bölgeyi koruyacak gücümüz var' mesajı veriyor. ABD ile belirli bir gerilim var."

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki gaz arama çalışmalarına donanma gemileri eşlik ediyor. 

TSK KİLİT KONUMDA

Bu gerilimin nasıl sonuçlar doğuracağını sorduğumuz Köni, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşındaki kritik konumunu hatırlatarak şunları söyledi: “Türkiye Karadeniz'i ve Rusya'yı kuşatıyor. Ortadoğu nedeniyle Ukrayna unutuldu sanılıyor ama öyle değil. Ortadoğu'daki olay çok büyük değil. Arap ülkelerinden bir kıpırdama yok.”

TÜRKİYE GERİ ADIM ATMAZ

'Doğu Akdeniz'de ABD ve Türkiye arasında deniz kuvvetleri üzerinden bir 'gambot diplomasisi mi var' sorusunu yönelttiğimiz uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Kamer Kasım, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarıyla ilgili öteden beri uyarılarda bulunduğunu söyledi. Kasım şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Akdeniz'deki parsellerle ilgili yabancı şirketlere verilen arama izinlerine askeri müdahale edileceğini gösterdi. İtalyan gemisinin aramasını askeri anlamda engelledi. Türkiye NATO ittifakında olan bir ülke. Türkiye ile çatışma gibi durum olamaz. Türkiye de Akdeniz'deki iddialarından geri adım atmaz.”

(Gambot diplomasisi veya filo gösterisi, deniz güçlerinin bir veya daha fazla savaş gemisi aracılığıyla eylemlerini tanımlamak için kullanılan bir uluslararası terimdir.)

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber