AK Parti'den muhalefete anayasa değişikliği teklifi ziyareti
AK Parti heyeti, anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak Meclis'te destek turuna çıktı. Bu kapsamda heyet, MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti'yi ziyaret etti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, anayasa değişikliği için Meclis'te siyasi partileri ziyaret etti.
Bakan Bozdağ, ''İstişareler sonucunda ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşler çerçevesinde teklife son halini vereceğiz. Hazır bir teklif götürmüyoruz. Bir fikri tartıştık, kendi aramızda istişare ettik. Teklif daha sonra netleşmiş olacak. Olumlu bir niyet ve belli aşamaya gelmiş bir çalışmanın birikimiyle ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz'' dedi.
AK Parti heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ilk olarak MHP'yi ziyaret etti. Daha sonra ise CHP görüşmesine geçildi.
CHP: İÇİNDE OLMAYACAĞIZ
Ziyarete ilişkin CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'dan açıklama geldi. Altay, "AK Parti'nin gerçekleştirmek istediği anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı, temel hakların referandum konusu olmaması gerektiğini söyledik. Böyle bir konuda anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığını bir maddelik kanun teklifiyle hazırlanabileceğini söyledik" ifadelerini kullandı.
HDP: PARTİ KURULLARI VE İLGİLİ KURULLARIMIZDA KARAR VERECEĞİZ
AK Parti'den başörtüsü teklifiyle ilgili olarak HDP grubuna ziyaret gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'u, HDP Grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç, Parti Sözcüsü Ebru Günay kapıda karşıladı. Yarım saati aşkın görüşmeden sonra Beştaş açıklama yaptı. Beştaş, Anayasa değişiklik teklifi ile ilgili görüştüklerini belirterek, “Parti kurulları ve ilgili kurullarımızda karar vereceğiz. Pazartesi günü Meclise sunmayı düşünüyorlar. Ondan önce cevabımızı iletmiş olacağız.” diye konuştu.
İYİ PARTİ: AKŞENER VE PARTİ KURULLARIYLA GÖRÜŞTÜKTEN SONRA KARARIMIZI VERECEĞİZ
Bozdağ ve beraberindekiler daha sonra İYİ Parti Grubu'na ziyarette bulunarak Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat süren görüşmede, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, İYİ Parti Antalya milletvekilleri Hasan Subaşı ile Feridun Bahşi de yer aldı.
Adalet Bakanı Bozdağ, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirtti. Görüşmede somut bir teklif metni sunmadıklarını ifade eden Bozdağ, "Hazır bir teklifle gitme değil de onların görüşlerini de alarak bu süreci ona göre şekillendirme düşüncesiyle yapılan bir ziyaret olduğu için kendilerine somut bir metin sunmadık ama genel bir çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Onlar kendi açılarından değerlendirmeyi yapacaklardır. Bu çalışmalar bittikten sonra istişare ettiğimiz değerli gruplarımızın görüşleri ve önerileri de ortaya çıktıktan sonra bu metne son şeklini verip kamuoyuyla paylaşacağız. Milletvekilleri de bu teklifi TBMM'ye sunacaklardır." diye konuştu.
İYİ Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu da konuyu Genel Başkan Meral Akşener ve partinin kurullarında görüştükten sonra kararlarını paylaşacaklarını kaydetti.
2 MADDEDE DEĞİŞİKLİK
Teklif, anayasanın 2 maddesinde değişiklik öngörüyor. Buna göre "din ve vicdan hürriyetini" düzenleyen 24'üncü maddeye iki fıkra eklenecek. Teklifte, "aile ve gençlik" haklarını düzenleyen anayasanın 41'inci maddesinin birinci fıkrasına "kadın ve erkek" ifadelerinin eklenmesi öngörülüyor.
Anayasa değişiklik teklifi başkanlığa sunulduktan sonra Anayasa Komisyonu’na gönderilecek. Buradaki görüşmelerin sonrasında teklif Genel Kurul'a gelecek.
Anayasa değişikliği olduğu için 2 tur üzerinden görüşmeler yapılacak. En az 360 milletvekilinin oyunu alırsa referanduma gidecek, 400 milletvekilinin onay vermesi durumunda referanduma gerek duyulmadan kabul edilmiş olacak.
Kaynak: Haber Global TV