AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Ayasofya açıklaması

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yunan Bakan'ın 'savaşa hazırız' sözlerine, "Bu tip kötü şakalar yapmayın, bu tip şakalar alnınıza yapışır" diye yanıt verdi. Çelik, Ayasofya sorusunu da yanıtladı.

Son Güncelleme:

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen AK Parti MKYK toplantısının ardından, toplantının gündemi ve gündemdeki diğer gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. 

 Çelik, Yunanistan Savunma Bakanı'nın "savaşa hazırız" sözleri için "Bu tip kötü şakalar yapmayın, bu tip şakalar alnınıza yapışır." ifadelerini kullandı.

Ayasofya konusundaki bir soruya ise Çelik, "1934'ten beri bu konuda Türk siyasetinde pek çok tartışma yapılmış, bu kadar abidevi bir eserin kilise olarak hizmet verdiği dönemlerden sonra cami haline dönüştürülmüştür. İnsanlık için son derece önemlidir. Ayasofya Camii olarak her zaman kalplerde özel bir yere sahiptir. Cumhurbaşkanımızın daha önceki açıklamaları var. Biz çalışır hangi kararımızı açıklarız gibisinden hala o noktada olduğumuzu söyleyebilirim" yanıtını verdi. 

CHP'DEN AYASOFYA AÇIKLAMASI: İSTİSMAR ETMEYİN, AÇACAKSANIZ AÇIN

Çelik'in açıklamaları: 

Birkaç gündür gördüğümüz görüntüler üzücü görüntüler. Maske takılmadığı, sosyal mesafe olmadığı görüntüleri riskli buluyoruz. Maske, temizlik, mesafe kurallarına riayet etmezsek eski sıkıntılarla karşılaşacağımızı ifade etmek istiyoruz.

Türkiye'nin dünyadan pozitif ayrıştığını net bir şekilde gördük. Kazanımlarımız tamamen bundan sonra uyacağımız tedbirlere bağlı. Tekrar zorluklarla karşılaşıp karşılaşmamamız maske, mesafe, temizlik dediğimiz tedbirlere uymamıza bağlı. Geniş bir sunum gerçekleştirildi. Normalleşme sürecinde hangi tedbirlerin alınacağına, turizmde hangi tedbirlerin alınacağına dair Sağlık Bakanımızın geniş kapsamlı bir sunumu oldu. MKYK'mız da karşılıklı sunumla bunu değerlendirdi.

İçişleri Bakanımızın sunumu oldu. Vefa destek grubunun çalışmaları son derece değerli. Sayın Bakanımız İçişleri Bakanlığı'ndaki sistemler paylaştılar. Burada çalışanlarımız, emek verenlerimiz, gayret eden arkadaşlarımızın hiçbir zaman onların emeklerinin karşılığını veremeyiz.

Uyuşturucu ile mücadele son derece önemli. İçişleri Bakanımız da kendi hesabından paylaşıyor.

KADINA ŞİDDET

Kadına yönelik şiddette son derece vahşi hususlar meydana geliyor, kayıplarımız oluyor. Bu konuda parti olarak çok hassasız. Buna müdahale konusunda 1005'e yakın merkez kuruldu. 1000'in üstünde mekanizma ile bu şikayetler alınmaktadır. Bakanlığımıza, partimize, ilgili merkezlere bildirilmesi konusunda mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadına şiddet asla kabul edilemez. İçişleri Bakanlığımız bu tablonun giderilmesi konusunda büyük bir performans göstermiştir. 

YURT DIŞINDA HAYATINI KAYBEDEN TÜRK'LER

1 Haziran itibarıyla yurt dışında salgın nedeniyle hayatını kaybeden 558 vatandaşın 454'ünün cenazeleri Türkiye'ye getirildi.

CAMİLERE YAPILAN SALDIRILAR

Avrupa'da, bu yılın başından hazirana kadar 65 ırkçı ve İslam karşıtı vaka görülmüştür. 38'i Türk camisi ve cami derneklerine yöneliktir. İslam düşmanlığı konusunda Avrupa'yı uyarıyoruz. Bu ırkçılar Avrupa değerlerine, demokrasi değerlerine karşıdır. Toplumlar arasındaki diyaloğun geliştirilmesi koronavirüs sürecinde bir kez daha görüşmüştür. Tuzla Camisi'nin duvarına Bizans bayrağı asıldı, bunu şiddetle kınadık. Rum Yönetimi'nin sitematik şekilde Türk ve İslam düşmanlığını himaye ettiğini düşünüyoruz. Rum Yönetimi bunları bulmadığı sürece olağan şüpheli olarak görülecektir bizim tarafımızdan. Güçlü bir şekilde bunu kınamaya devam edeceğiz.

Türkiye, hukuk esaslı bir ülkedir. Bir kabile devleti değildir. Hukuk içerisinde kalmaya, hukuk yoluyla haklarını aramak Türkiye'nin önceliğidir. 

YUNAN BAKAN'IN SÖZLERİ: BU TİP KÖTÜ ŞAKALAR YAPMAYIN

 (Yunanistan Savunma Bakanı'nın "savaşa hazırız" sözleri) "Bu tip kötü şakalar yapmayın, bu tip şakalar alnınıza yapışır."

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER

Libya'da Sarrac yönetiminin biliyorsunuz NATO Genel Sekreteri de "destek verebiliriz" dedi. Libya ordusunun Hafter'in unsurlarından başkenti temizlemesi büyük bir başarıdır. Trablus Havalimanı stratejik bir noktaydı. Hafter milisleri silahları bura vasıtasıyla alıyorlardı. Bu odak noktasının bu şekilde ele geçirilmesi stratejik öneme sahipti. 

CHP Grup Başkanvekili, Hafter'i seküler ve meşru bir kimse olarak değerlendirip BM'nin meşru yönetim olarak gördüğü Sarrac yönetimini ise cihatçı olarak değerlendirmişti. Bu derece darbeci birisi için makul bir yönetim demek, Sarrac yönetimine cihatçı demek bu derece vahim bir hata dış politika konusunda tarihimizde belki de birinci sıraya yerleşecek bir hatadır. Özür dilemesi gerekir. 

SORU-CEVAP

(3 ismin vekilliğinin düşmesi) Kesin hüküm giyme önünde düşmesi kesin mahkeme kararının Genel Kurul'da okunmasıyla oluyor. Meclis Başkanımız önemli bir hukukçudur bütün bunları açıkladı. Genel Kurul'un bilgilendirilmesinin dönem sonuna bırakılması gibi bir durum yok. Dönem sonuna bırakılması gibi tek bir hüküm yok. Konunun uzmanının verdiği bir görüş de yok. Çalışmanın daha önceki Meclis Başkanımız Binali Yıldırım döneminde yapıldığını söylüyorlar ama sayın Şentop döneminde geldi. CHP tarafından iddia edilen uzman görüşü gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil. 

(Hafta sonu maske ve sosyal mesafeye uyulmayan görüntüler) Normalleşme sürecine girdik. Önceliğimiz süreci korumak ve geliştirmek bunun da yolu maske takmaktan, mesafeyi korumaktan ve temizlikten geçiyor. Vaka sayıları yükseltilirse tabii ki durum yeniden değerlendirilecektir. 

(HDP'nin yürüyüş kararı) Vatandaşlarımızı riske atacak toplantıların olmaması gerekir. Biz maske, mesafe diyoruz. Bu toplantılarda mesafe alanının korunması gerektiğini söylüyoruz. Çeşitli toplanmalarda halen suç olan terör örgütü lehine propaganda yapan bazı hususlar görüyoruz, bunların da hiçbir şekilde olmaması gerekir.  

AYASOFYA AÇIKLAMASI

1934'ten beri bu konuda Türk siyasetinde pek çok tartışma yapılmış, bu kadar abidevi bir eserin kilise olarak hizmet verdiği dönemlerden sonra cami haline dönüştürülmüştür. İnsanlık için son derece önemlidir. Ayasofya Camii olarak her zaman kalplerde özel bir yere sahiptir. Cumhurbaşkanımızın daha önceki açıklamaları var. Biz çalışır hangi kararımızı açıklarız gibisinden hala o noktada olduğumuzu söyleyebilirim. 

Sonraki Haber