Acil iniş yapan uçak neden yakıt boşaltır? İşte yanıtı...

ABD''de bir yolcu uçağının acil iniş yaparken deposundaki yakıtı bir ilkokulun üstüne boşaltması sonrası "Uçaklar acil iniş öncesi neden yakıt boşaltır?" sorusu yeniden gündeme geldi. İşte merak edilen sorunun yanıtı...

Son Güncelleme:

ABD'de Los Angeles Uluslararası Havalimanı'na acil inişe geçen uçağın  deposundaki yakıtı bir ilkokulun üstüne boşaltmıştı. Peki, uçaklar acil iniş öncesi neden yakıt boşaltır? 

Havacılık Yazarı Güntay Şimşek, haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı: 

"Acil durumda inişlerde, uçaklar dolu depoyla kalktıysa ve eğer yeni kalkış yaptıysa yakıtı hala fulldür. Örneğin bir Boeing 777'nin dolu deposunda, 220 ton yakıt vardır. Yakıt uçakta önemli bir ağırlık. Acil inişlerde uçağı hafifletmek ve riski azaltmak için bu tür uçaklar yakıtı boşaltırlar. Eğer iniş takımı da sorunluysa gövde üzeri iniş yapacağı için riski azaltmak amacıyla yapılır bu boşaltma işlemi.

Örneğin bir uçak diyelim ki İstanbul'dan kalktı ve acil bir durumla yarım saat sonra geri döndü. Yakıtını da tüketmemiş olacaktır. Uçakların kalkış ağırlıkları yolda yakıt tüketip hafiflediklerinden dolayı iniş ağırlıklarından daha fazladır. Bu durumda yaşanabilecek hasar ve can, mal kaybını önlemek için iniş sırasında yakıtı boşaltırlar."

ACİL İNİŞ YAPAN UÇAK YAKITINI OKULUN ÜSTÜNE BOŞALTTI

ABD'de Los Angeles Uluslararası Havalimanı'na acil iniş yapan Delta Hava Yolları'na ait Boeing 777 tipi yolu uçağı, deposundaki yakıtı bir ilkokulun üstüne boşaltmıştı. Yolcu uçağı ise yakıtı boşalttıktan sonra güvenli bir şekilde havalimanına iniş yapmıştı. Olayda, 17'si çocuk 23 kişi yaralanmıştı.  

Sonraki Haber