AB'ye Trump darbesi, kaçınılmaz son Avrupa Ordusu
Avrupa kıtası, ABD'de ikinci kez Başkan seçilen Donald Trump dolayısıyla diken üstünde. Avrupalı liderler; gümrük vergileri, NATO ortaklığı ve Ukrayna'ya destek konusunda Trump ile yeniden çatışacaklarını düşünüyorlar. AB'nin planı ise “kıtanın her konuda kendine yeterli ve bağımsız duruma gelmesi.” Öncelik ise Avrupa Ordusunun kurulması.
Donald Trump'ın; ikinci Başkanlık döneminde çok daha yüksek oy alması ve Kongre'de Cumhuriyetçileri hakim kılması Avrupalı liderleri endişelendiriyor. Avrupa Birliği'ne yakınlığıyla bilinen The Parliament Magazine 'yayın organının', Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Komisyonu (AK) kulislerinden elde ettiği bilgilere göre tüm kıta ABD'de Donald Trump'ın ikinci Başkanlık dönemi dolayısıyla korku içinde. Kulis bilgilerine göre Avrupa liderleri ikinci Trump döneminde ABD'nin yüksek vergiler uygulayacağını, Ukrayna konusunda şiddetli bir kırılma yaşanacağını ve NATO ortaklığı konusunda gerginliğin süreceğini düşünüyorlar. “Bağımsız Avrupa savunması ve ordusu kurmalıyız” görüşünün hakim olduğu AB'deki tedirginlik konularının başında ise Trump ile Putin arasındaki ilişki öne çıkıyor.
TİCARET SAVAŞI KAPIDA
Donald Trump'ın ikinci Başkanlık döneminde çok daha yüksek oy alması ve Kongre'de Cumhuriyetçileri hakim kılması Avrupalı liderlerde “ABD Başkanı'nı şimdi kim durduracak?” sorusunu da gündeme getiriyor. AB'deki Alman diplomatlar şimdiden Birlik genelinde “ABD'den bağımsız kalabilecek şekilde durmalıyız” söylemini yayıyorlar. Kulislerden yansıyan bilgiler ise Avrupalı liderlerin, vergi alanında Trump ile çatışacakları yönünde. Trump'ın Avrupa'dan gelen tüm ürünlere ek yüzde 10 ve tüm yabancı araçlara yüzde 100 vergi uygulayacağını açıklaması Avrupalı liderleri şimdiden “karşı vergi uygulamasına geçmeliyiz” düşüncesine de sokmuş durumda. Avrupalı liderler, Trump'ın ayrıca Google, Amazon ve Microsoft gibi dijital sektör devlerini de korumaya almasından çekiniyorlar. Öte yandan Trump'ın ABD'nin hakim olduğu alanlarda ticaret savaşı başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.
AVRUPA ORDUSU YOLDA
Avrupa'yı ticaretten daha çok endişelendiren alan ise güvenlik. Donald Trump, NATO'nun Avrupalı üyelerinin savunma bütçelerini sürekli arttırmasını isterken; ABD'nin kıtadaki çatı savunma ülkesi olmasına şiddetle karşı çıkıyor. Talepleri yerine getirilmezse “Avrupa'yı Rusya'ya yem ederim” tehditleri de savuran Trump'ın söylemlerine karşı Almanya ve Fransa öncülüğünde Avrupa ülkeleri ortak savunma ve ortak ordu konseptine büyük bir hız vermiş durumdalar.
BÜYÜK KOPUŞ OLABİLİR
Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arasının iyi olması ve Trump'ın “Rusya-Ukrayna Savaşı'nı hızla bitireceğim” ifadesi de Avrupalı liderleri düşündürüyor. Avrupalı stratejistlere göre Trump'ın planı “ABD, Rusya, Ukrayna ve AB'nin aynı masaya oturup Rusya'nın işgalinde olan toprakları Moskova'ya bırakacak şekilde bir barış planını zorlamak!” Bu durumda Ukrayna'nın NATO'ya girmesinin de mümkün olmadığını dile getiren strateji uzmanları, böylesine bir planın “AB-ABD ilişkilerinde şiddetli bir kırılmaya sebep olacağını” belirtiyorlar. Trump'ın “Dünyanın en büyük pazarlamacısı” olarak adlandırdığı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye sıcak bakmadığı da biliniyor.
AŞIRI SAĞ ENDİŞESİ
Avrupa'nın tedirginliği yalnızca dış politika ile sınırlı da değil. Trump'ın ilk döneminde ABD'de yükselen aşırı sağın Avrupa'da da karşılık bulması ve kıta genelinde aşırı sağcı partilerin iktidara ya da hükümet ortaklığına yükselmesi demokrat liderleri rahatsız ediyor. Almanya, İtalya, Hollanda, Macaristan, Avusturya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa genelinde şahin sağ kanadın yükselişinin ikinci Trump döneminde “kıtaya yıkım getirecek politikalara sebebiyet vermesinden” çekiniliyor.
Kaynak: Web Özel