ABD'den gizli teknoloji, Yapay zeka savaşın içinde!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yapay zekaların yönetiminde gizli "savaş laboratuvarları" kurmaya başladı. Laboratuvarlardan üretilen bilgiler komuta kademesine taktik vermek için kullanılacak. Laboratuvarların saniyede 70 bin olayı değerlendirebilecek seviyeye geldiği de ifade edilmekte.

Son Güncelleme:

ABD merkezli Breaking Defense yayın organında yapay zekanın savaşların içine nasıl girdiğini çarpıcı şekilde ortaya koyan bir yazı yayınlandı. Haber sitesindeki bilgilere göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tamamı yapay zekaların yönetiminde olacak gizli “savaş laboratuvarları” kurmaya başladı. Öncelikle ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan yapay zeka savaş laboratuvarları komuta kademesine taktik verebilecek ve saniyede 70 bin olayı değerlendirebilecek seviyeye ulaştı.

YAPAY ZEKA KOMUTANLARA TAKTİK VERECEK

Pentagon'da projeden sorumlu olan ABD Hava Kuvvetleri Dijital Dönüşüm Komutanı Stuart Wagner yayın organına yaptığı açıklamada laboratuvarlardaki yapay zekanın askeri operasyon anında sahadaki komutanlara hem bilgi hem de taktik vereceğini açıkladı. Pentagon'un halen sistemin geliştirilmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduğu bilgisine de yer verilen yazıda yapay zekanın öncelikle ABD'nin Hint Pasifiği Komutanlığı (INDOPACOM) ve Avrupa Komutanlığı (EUCOM) bölgesinde kullanılacağı ifade edildi.

Yapay zeka savaş laboratuvarları konuşlandırılacağı bölgelerde ABD savaş uçaklarına data ve taktik bilgisi sağlayacak.

SAVAŞ UÇAKLARINA DATA SAĞLAYACAK

Yapay zeka savaş laboratuvarlarının konuşlandırılacağı bölgelerde belirlenen ilk göreviyse ABD savaş uçaklarına data ve taktik bilgisi sağlama yönünde olacak. Pentagon tarafından konu hakkında yapılan açıklamada da hava kuvvetleri bünyesinde gelişmiş yapay zekaya ihtiyaç duyulmasının temel sebebinin hava savaşlarının en çok “hızla kesin zafere ulaştıracak yöntemlerin düşünülüp uygulanması gereken alan” kabul edilmesinden kaynaklı olduğu bilgisine yer verildi.

ASKERİ LOJİSTİKTEN DE SORUMLU OLACAK

Pentagon'un 'BRAVO Hackathons' adını verdiği yapay zeka savaş laboratuvarları diğer yandan operasyon öncesi, anı ve sonrası için yeni görevlerle de donatılmış durumda. Bunlar arasında düşman unsurların ana dilindeki mesajları hızla çözümleme ve o dilde bir değerlendirme süreci oluşturma, insansız hava ve kara unsurlarını hızla tanıma ve hedef alabilme gibi çeşitli görevler de bulunmakta. Yapay zeka savaş laboratuvarlarına tanımlanan bir başka görev de savaş alanı lojistiğinin sağlanması için rotalar ve güvenlik önlem modelleri oluşturmak.

81 GÖREVİ BAŞARIYLA SONUÇLANDIRDI

BRAVO Hackathons'ların bilgileri işleme ve tüm değerlendirme süreçleri insan müdahalesi olmadan üretilecek ancak operasyon alanına ve savaş uçağı pilotlarına verilen bilgiler komuta kademesi tarafından onaylanıp gönderilecek. Stuart Wagner'in açıklamasına göre üç BRAVO Hackathon laboratuvarı şimdiden test amaçlı üç farklı alanda (hava, kara ve deniz unsurlarına karşı) 81 operasyonel görevi başarıyla yerine getirdi.

Pentagon'un yapay zeka programı “çatışma anında saniyede 70 bin olayı değerlendirebilme kapasitesine” ulaşmış durumda. 

SANİYEDE 70 BİN OLAYI DEĞERLENDİRİYOR

Diğer yandan Pentagon'a yakınlığıyla bilinen ABD merkezli Defense One yayın organı da bakanlığın geliştirdiği askeri yapay zeka programının “çatışma anında saniyede 70 bin olayı değerlendirebilme kapasitesine” ulaştığı bilgisini paylaştı. Yapay zeka 70 bin olayı değerlendirirken çatışmaların yaşandığı coğrafyanın özelliklerini göz önünde bulunduruyor. Yalnızca bu sistemden günlük 20 terabaytlık bir bilgi akışı sağlandığı da ifade ediliyor. Pentagon'un tahmini ise yapay zeka programının yakında terabaytın bin katı büyüklüğüne (petabayt) ulaşacağı yönünde.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber